אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גליה מאור: לא סביר שמנכ"ל בנק יידע את פרטיה של כל עסקה צילום: עומר מסינגר, אביגיל עוזי, אוראל כהן

גליה מאור: לא סביר שמנכ"ל בנק יידע את פרטיה של כל עסקה

פרוטוקולים של חקירות שערך בבית המשפט מפרק טאו עו"ד יוסי שגב למנכ"לית בנק לאומי לשעבר וליו"ר הבנק לשעבר איתן רף, נחשפו היום עקב בקשת כלכליסט. המסמכים פורסמו כחודש לאחר תביעה בסכום של 1.2 מיליארד שקל ששגב הגיש נגד הבנק

22.04.2014, 20:59 | ענת רואה ותומר גנון

חודש לאחר שמפרק טאו עו"ד יוסי שגב הגיש את תביעת הענק שלו נגד בנק לאומי, נחשפים הפרוטוקולים של החקירות שערך שגב בבית המשפט למנכל"ית הבנק לשעבר גליה מאור והיו"ר לשעבר איתן רף.

קראו עוד בכלכליסט

השופט אילן שילה מבית המשפט המחוזי בלוד קיבל היום (ג') את בקשת "כלכליסט" שהוגשה באמצעות עורכי הדין תמיר גליק וירון חנין, והתיר לפרסם את תוכן החקירות.

התביעה של שגב הוגשה בהיקף 1.2 מיליארד שקל, כשלפי טענת שגב הבנק גרם נזקים לציבור בעקבות "מעשי מרמה" שביצע ופעולות לא חוקיות שכל מטרתן היתה לצמצם את חשיפתו להפסדים מאשראי שהעניק בשנת 2000 לקבוצת גבור - אשראי שהתברר עד מהרה כהשקעה כושלת. בתביעה נטען שהבנק "נכנס לפעולה" והשליך את הכישלון על הציבור. בשלב ראשון הודיע שגב שטרם החליט אם לצרף לתביעה גם את מאור ורף.

לטענת שגב, לאומי פעל להציל את עצמו וכספו, ולכן השתלט על טאו תשואות, בשמה הקודם ירדן השקעות, ו"גזל 565 מיליון שקל שהיו בקופתה".

הצעד השני לפי שגב היה "עקיצת" הבנק לפיתוח התעשייה בסכום של 65 מיליון שקל שהיווה 60% מהחוב של קבוצת גבור כלפיו.

הצעד השלישי היה "גלגול" ההשקעה המופסדת במניות הכשרת הישוב במורד הפירמידה כך שבמקום שגבור, שבה לציבור היו רק 5%, תפרע את החוב, המניות עברו לטאו תשואות שהציבור מחזיר 35% ממניותיה.

"מנכ"ל הבנק לא צריך לעסוק במיקרו־ניהול"

כאשר חקר שגב את מאור הוא שאל על מינוי הדירקטורים. "האם לפי דעתך הבנק רשאי להחליט מי יהיו הדירקטורים בירדן מטעם גבור?", שאל.

גליה מאור, צילום: אוראל כהן גליה מאור | צילום: אוראל כהן גליה מאור, צילום: אוראל כהן

מאור השיבה כי אינה חושבת שהבנק רשאי להחליט "אבל הוא יכול לדרוש שהם יהיו... הוא יכול לבוא ולומר אני דורש שיתקיימו תנאים מסוימים". בהמשך אמרה מאור כי זוהי שאלה משפטית שהיא אינה יכולה להשיב עליה.

בהמשך החקירה ביקשה מאור להבהיר כי היא לא היתה מעורבת בפרטי העסקאות. "אתם צריכים להבין מה זה בנק לאומי... לא יתכן שמנכ"ל בנק לאומי שיש לו נכסים בניהולו של קרוב ל־250 מיליארד דולר, שיש לו מערכת סניפים בארץ ופעילות ב־17 ארצות - לא סביר להניח שמנכ"ל הבנק, למרות שאני באמת מנסה לענות על השאלות שלך ככל יכולתי, יעשה בניהול של תיק ספציפי או עסקה ספציפית, מעבר לדיון בועדת אשראים עליונה. מנכ"ל הבנק צריך כפי שאמרתי לא לעסוק במיקרו ניהול".

החקירה נמשכה בחילופי עקיצות בין שגב למאור. בשלב מסוים פנתה מאור לשגב ואמרה לו "ממה שעקבתי אחרייך במהלך השנים, אני חושבת שאתה רוצה להגיע לחקר האמת".

שגב השיב לה על כך: "השאלה היא לא אם אני רוצה להגיע לחקר האמת, השאלה אם את רוצה להגיע לחקר האמת". השופט שילה ביקש משגב לאפשר למאור להשיב על השאלות. "אנחנו נגמור יותר מהר מאשר הוויכוחים האלה", אמר.

בהמשך החל עו"ד איל רוזובסקי, המייצג את בנק לאומי, לתקוף את שגב באומרו שהוא מפנה הערות מעליבות כלפי מאור. השופט שילה שאל את מאור "גברתי נעלבה?", והיא השיבה "אני יותר מנעלבתי".

בשלב מסוים פנה השופט שילה למאור ואמר לה "אני רק רוצה להגיד לגברתי כדי להפיס את דעתה, אם היא חששה ממשהו, שד"ר שגב הודיע לנו פה שאין לו שום חשדות למעשים פליליים של גברתי".

מאור השיבה לו: "אני שמחה לשמוע את זה, אבל אני לא הרגשתי לדקה שזה המצב".

בתגובה לכך השיב שילה: "אז אולי אפשר לשחרר חלק מעורכי הדין", בהתייחסו לסוללת עורכי הדין שגדשו את אולם בית המשפט.

"מינינו דירקטורים בטאו שישמרו לנו על הבטוחות"

את איתן רף חקר שגב ארוכות על ההתניה של הבנק למימון עסקת רכישת 65% בטאו (ירדן לשעבר) הציבורית על ידי קבוצת גבור. על פי ההסכם שנחתם בשנת 2001, ולטענת שגב הוסתר מהציבור ומהרגולטורים, בעלי השליטה בגבור, איתן אלדר ורועי גיל, התחייבו להתמנות לדירקטורים בטאו.

התזה של שגב בחקירה היתה כי המהלך נעשה על מנת שהבנק יוכל לשלוט באמצעותם בחברה, ולהקדים פירעון לחובותיו על פני הציבור. הוא פתח את חקירתו בסמכויות הבנק.

שגב: בוא נראה מה קרה אז לירדן שלא חייבת פרוטה לבנק. אתה אומר להם, ומסכימים לכך הדירקטורים אלדר וגיל, שאם לא תהיה עסקה מסוימת בירדן שלא חייבת לך אגורה, ירדן תחלק את כל מה שיכולה כדיבידנד. מי שמך?

רף: הכל בכפוף לאישורים הנדרשים. יש דירקטורים מהציבור.

שגב: הרוב זה דירקטורים שאתה מינית.

רף: ברגע שמחלקים דיבידנד מקבלים כל בעלי המניות.

שגב: אולי בעלי המניות לא רוצים שתחלק להם דיבידנד? משנת 1944 החברה קיימת עד שהכירה את לאומי. בעסקה הזאת החברה הגיעה לאי סולבנטיות ונעשה לה הסדר פירעון חובות ומניותיה נמכרו באפס.

רף: זה לא חומר שאני מכיר אותו. ברגע שמקבלים שליטה בחברה, יכולים בעלי החברה להחליט על חלוקת דיבידנד. הם צריכים להחליט ולא אני.

שגב: אתה אומר להם להחליט.

רף: אני אומר להם להחזיר את החוב. הם שולטים בחברה, וכאשר מחלקים דיבידנד כולם מקבלים. יש גישה שהיא ביסוד הטיעון שלך שהבנק מנהל את החברה. הבנק לא מנהל את החברה. הבנק דואג להלוואות ולא מנהל את החברה.

שגב: הדרך של הדאגה זה למנות דירקטורים שיתחייבו לך מה לעשות.

רף: באים בעלי מניות ומבקשים הלוואה. אנחנו מעמידים להם 80 מיליון שקל לרכישת שליטה. אנחנו רוצים שישלטו. אחד התנאים שאם לא ישלטו בחברה, אנחנו מבקשים החזר. הבנק אומר שבמידה ולא תוחזר ההלוואה, תדאגו לכך שתוחזר באמצעות חלוקת דיבידנד.

שגב: הרשות לני"ע, הציבור, הדירקטורים מהציבור לא צריכים לדעת שבמסמך זה סגרת את ירדן שהיא לא יכולה לעשות כלום?

רף: אני חולק עליך.

שגב: זה כתוב.

רף: מי שצריך לדווח לרשות ני"ע אם מתבצעת עסקה או לא, זה לא אחריות הבנק. הבנק צריך לדאוג שהביטחונות בסדר, והאורגנים מתנהגים כחוק.

תגובת לאומי: "עם קריאת הפרוטוקולים של העדויות, עולה בבירור שהדו"ח שהגיש עו"ד שגב מתעלם באופן בוטה משלל עדויות ולא רק של עובדי הבנק. המטרה צוירה מראש, וסביבה נבנה דו"ח תלוש מהמציאות, מגמתי וחד צדדי. הבנק יגיב תגובה מסודרת ומלאה בבית המשפט".

תגיות