אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם טיפוח הגוף גורם לאנשים לאבד את המוסר? צילום: שאטרסטוק

האם טיפוח הגוף גורם לאנשים לאבד את המוסר?

פרופסור יקר, חברים שלי מבלים שעות בחדר כושר, ועם השנים הבחנתי שהם הופכים לציניים, חסרי התחשבות ואפילו פחות מוסריים. האם ספורט ופיתוח גוף גורמים לזה? ואיך מונעים את התופעה? רון

24.04.2014, 06:46 | דן אריאלי

רון היקר,

ההשערה שהעלית שווה בדיקה, ולי היא נשמעת הגיונית. בעבר בדקו וגילו שכשאנשים משפרים את ההיגיינה וההופעה החיצונית שלהם, הם גם מתייחסים לאחרים קצת יותר יפה. כנראה כי הטיפוח גורם להם לחשוב קצת יותר על איך שהם מצטיירים בעיני אחרים. אבל באמת, מה קורה כשהטיפוח הופך לעיסוק מרכזי ואובססיבי?

מה קורה כשהטיפוח הופך לעיסוק מרכזי ואובססיבי, צילום: שאטרסטוק מה קורה כשהטיפוח הופך לעיסוק מרכזי ואובססיבי | צילום: שאטרסטוק מה קורה כשהטיפוח הופך לעיסוק מרכזי ואובססיבי, צילום: שאטרסטוק

על סמך מה שאתה מתאר, אפשר לנחש שאולי כשאתה מתעסק בלי סוף בגוף שלך ומגיע לתוצאות מרשימות, אז גם הסטנדרטים שלך משתנים. אנשים אחרים מתחילים להיראות לך פחות יפים, ואולי גם פחות משקיענים וחרוצים ממך. אם אתה מקדיש מחשבה לכל מה שאתה אוכל, לאיך שאתה מתעמל ולאיך שאתה נראה, ומתעסק בכל פרט, אתה גם מקדיש חלק ניכר מהמרץ שלך להתעסקות בעצמך, למה שאתה אוכל ולמתי יהיה לך זמן להתעמל, שזה יכול לגרום להתנהגות אנוכית, וגם מתחיל להסתכל אחרת על מי שלא עושים את זה ולהעריך אותם פחות. הם פחות מתאמצים, יש להם פחות שליטה עצמית, הם לא יודעים איך לאכול, הם "לא לוקחים את עצמם בידיים".

מה שמעניין זה שלאנשים יש נטייה טבעית לחשוב יותר לטווח הקצר מאשר לטווח הארוך, ויותר על עצמם מאשר על אחרים. אבל אנשים עם אובססיה למראה החיצוני שלהם עוסקים באופן פעיל במחשבה על הרגע. יכול להיות, וזו רק ספקולציה, שכאשר אתה מעסיק את המוח שלך באיך שאתה זז ומה שאתה אוכל ואיך שאתה מתקדם, פשוט יש לך הרבה פחות זמן וכוח לחשוב על אחרים. פעילות גופנית היא חשובה, אבל כל סוג של הפרזה הוא רע.

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
רוב הבעיות נובעות מחשיבה לא נכונה
לאחד חשוב המראה החיצוני ולאחר חשוב מידת ההשכלה ולאחד אחר חשוב גובה המשכורת. לרוב, אנשים נוטים למדוד ולכמת אחרים על פי הערכים שלהם ועל פי מידות החשיבות שלהם, ובכך אדם עם מידת חשיבות גבוהה למראה חיצוני ימדוד אחרים על פי המראה החיצוני שלהם ולא על פי מי שהם. הבעיה מתחילה, כפי שדן ציין, כאשר האיזון של מידתיות מופר. כל דבר בחיים חשוב לעשות באופן מאוזן, וכך גם כאשר מנסים לכמת אנשים אחרים ביחס לעצמך. ובכלל, עדיף לדעת להעריך אנשים על פי מי שהם ולא על פי מי שאתה. כל אחד טוב בדבר אחר ומצטיין בדרכו שלו. ולכן, אחד ללא ריבועים בבטן אין זה עושה אותו פחות טוב מאחד שכן. ולהפך.
בר מוח , ישראל  |  26.04.14
1.
זה לא קשור למראה חיצוני ספציפית. מה שקורה כאן זה מה שקורה בכל מצב שבו האדם
מטפס במעלה ההיררכיה החברתית. ואולי באמת יש כאן חיבור לאפקט של הSELF MADE MAN שבו מי שעבד קשה והגיע לתוצאות, חי תחת האשליה ש"כל אחד יכול" ולא מבין שלכל אחד יש נתונים שונים ותנאים שונים וכן גם יכולות קוגנטיביות ואפילו כוח רצון/נטיה להתמכרות הינם 'נתון שונה'.
24.04.14