אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה בקשה לייצוגית נגד בעלי השליטה ב"כהן פיתוח" צילום: עמית שעל

אושרה בקשה לייצוגית נגד בעלי השליטה ב"כהן פיתוח"

ביהמ"ש המחוזי אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד בני הדודים גדעון תדמור ורונה אורליצקי על כך שלא דיווחו כי הם שולטים ב"כהן פיתוח" והרוויחו על חשבון הציבור כשמכרו את אחזקותיהם לדלק

23.04.2014, 10:54 | זוהר שחר לוי
בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר אתמול (ג') לנהל תביעה ייצוגית נגד בני הדודים גדעון תדמור ורונה אורליצקי על כך שלא דיווחו כי הם שולטים ב"כהן פיתוח" והרוויחו על חשבון הציבור כשמכרו את אחזקותיהם לדלק.

כהן פיתוח היא חברה ציבורית הנסחרת בבורסה ופעילה בתחום חיפושי הנפט ובתחום הנדל"ן. היא נוסדה בשנת 1952 כחברה משפחתית בידי בני הזוג חיים ושרה כהן ז"ל ובהמשך הועברו כל מניות החברה לשני בניהם בחלקים שווים – עקיבא תדמור ודוד כהן. בשנת 1982 הונפקה החברה בבורסה ומניותיה הוצעו לציבור כשלאחר ההנפקה החזיקו כהן ותדמור 34% ממניות החברה, כל אחד.

גדעון תדמור, צילום: מיקי אלון גדעון תדמור | צילום: מיקי אלון גדעון תדמור, צילום: מיקי אלון

במשך השנים התדלדלו החזקותיהם והועברו לבני משפחתם, כהן ובתו, רונה אורליצקי, החזיקו שנים יחד 25.96% ממניות החברה, אלמנתו של תדמור, חנה תדמור החזיקה בכ- 18.8% ובנה גדעון תדמור החזיק בכ-6.34%. במשך שנים דיווחו יחידי משפחות כהן ותדמור בנפרד על החזקותיהם במניות החברה ועד לשנת 2010 נמסר לציבור המשקיעים כי "אין בעל שליטה" בחברה.

באוגוסט 2011 פרסמה החברה דיווח מיידי שכותרתו "זהותם של בעלי השליטה בחברה" ונמסר כי בעלי המניות המרכזיים הם בעלי השליטה בחברה.

בדצמבר 2011 דיווחה החברה על הסכם למכירת מניות משפחת כהן ותדמור לקבוצת דלק תמורת 80.46 למניה (275 מיליון שקל) בצירוף אופציה לרכוש מדלק יחידות השתתפות סחירות בשותפות "דלק קידוחים" ובשותפות "אבנר". באותה עת עמד שער מניית כהן פיתוח בבורסה על סכום של 54.87 למניה.

תנועת הצלחה, התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת, טענה בבקשה לייצוגית שהוגשה בספטמבר, 2012 כי משפחות כהן ותדמור לא היו בעלות שליטה בחברה ומשכך מכירת 51% ממניות החברה לדלק נעשתה תוך עקיפת הוראות חוק החברות.

התנועה טענה, באמצעות עו"ד גיל רון, כי בין שמדובר ב"מהלך" מתוכנן, ש"בושל" מראש יחד עם דלק, כלומר הכרזה על שליטה משותפת ובסמוך לאחר מכן מכירת המניות תוך עקיפת החובה לבצע הצעת רכש מיוחדת, ובין שדלק לא ידעה על מעשיהם הפסולים, לכאורה של כהן ותדמור, לא ניתן היה לבצע את מכירת המניות לדלק, אלא בדרך של הצעת רכש מיוחדת. לחילופין, טענו נציגי הצלחה, כי ככל שיימצא כי משפחות כהן ותדמור אכן היו בעלות שליטה בכהן פיתוח, הרי שבמשך שנים הם דיווחו דיווחים מטעים לציבור המשקיעים.

בתגובה, הסכימו משפחות כהן ותדמור, המיוצגות על ידי עו"ד גיל אוריון, כי הדיווחים שנמסרו לציבור לא שיקפו את מצבת ההחקות בחברה לאשורה. יחד עם זאת ובהתסס על הטענה כי ציבור המשקיעים ידע בפועל כי שתיהן יחד בעלות השליטה בחברה, לא נגרם כל נזק לציבור המשיקעים בחברה.

השופט חאלד כבוב קבע כי אין לקבל את טענת המשפחות לפיהן הן החזיקו יחד ב-51% ממניות כהן פיתוח "מקדמת דנא" ולכן, "המסקנה המתבקשת היא כי ביום בו חברו משפחות כהן ותדמור ל'החזקה יחד' בלמעלה מ-45% ממניות החברה הן הפרו את החובה החלה עליהן לבצע הצעת רכש מיוחדת". בית המשפט אישר את הייצוגית נגד המשפחות בעילה של עשיית עושר ולא במשפט.

יש לציין, כי הבקשה לתובענה ייצוגית הוגשה גם נגד קבוצת דלק, אך בית המשפט קבע כי "לא קיימת לקבוצה המיוצגת (בעלי המניות בחברת כהן פיתוח עד אוגוסט 2011) עילת תביעה לכאורה נגד דלק".

אלעד מן, היועץ המשפטי של הצלחה מסר כי מדובר בציון דרך בתחום התובענות הייצוגיות בכלל ובתובענות ייצוגיות המוגשות על ידי ארגונים ובתחומי הכלכלה והמשפט. "טרם סיימנו ללמוד את ההחלטה המורכבת ורבת ההיבטים וההשלכות, אך אין ספק שבית המשפט שלח מסר התנהגותי לשוק שיהווה תמרור מכאן והלאה להתנהגות נאותה ומקובלת", ציין מן. הוא הוסיף כי מדובר בהחלטה נוספת בשרשרת של החלטות תקדימיות בתיק זה המחזקת את מעמדו של הארגון כתובע ייצוגי ראוי במקרים המתאימים ומוסיפה שומרי סף חדשים בשוק ההון.

תגיות