אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרישה מבנק ישראל: אספו נתונים על הלוואות משקי הבית צילום: ענר גרין

דרישה מבנק ישראל: אספו נתונים על הלוואות משקי הבית

בנק ישראל אינו עוקב אחר נתוני הלווים ומסרב לעשות זאת, אף שחוב משקי הבית עלה בשנה שעברה בכ־7%. יו"ר מרצ זהבה גלאון פנתה בדרישה בנושא למפקח על הבנקים

24.04.2014, 06:59 | תומר ורון

יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון שיגרה מכתב למפקח על הבנקים דודו זקן, ובו היא דורשת כי בנק ישראל יתחיל לאסוף נתונים מקיפים יותר על פרופיל הלווים של משקי הבית. בנק ישראל סירב לבקשה. 

קראו עוד בכלכליסט

הדרישה היא לנתונים על היקף החוב הממוצע ללווה, מצבו המשפחתי, הכנסתו, גילו והיקף החוב מול היקף החיסכון. "בהיעדר פרטים אלו אי אפשר לאמוד את חומרת בעיית החובות של משקי הבית", לשון המכתב ששלחה גלאון לזקן.

מבדיקת "כלכליסט" את דו"חות שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, עולה כי בשנים 2011–2013 הצטרפו כחצי מיליון לווים חדשים למעגל ההלוואות שאינן למטרת דיור. מבדיקת נתוני כלל הבנקים עולה כי האשראי למשקי בית שלא למטרת דיור עלה בשנה האחרונה בכ־7%, והחוב של מגזר זה (בניכוי משכנתאות) עומד נכון לסוף שנת 2013 על 105 מיליארד שקל.

ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: עומר מסינגר ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל | צילום: עומר מסינגר ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, צילום: עומר מסינגר

"ההלוואות למשקי הבית הפכו למנוע הצמיחה של הבנקים ולדרך נוספת לעשוק את האזרחים שאין להם מודעות לנטל הרב שכל הלוואה יוצרת", הוסיפה גלאון בשיחה עם "כלכליסט".

מהפיקוח על הבנקים שיגרו מכתב תגובה לגלאון ובו סירוב לדרישתה, תוך שהם מפנים אותה לטבלאות אקסל קיימות של הבנק. "ככלל, הפיקוח על הבנקים מפרסם מידע רב על התאגידים הבנקאיים באופן שוטף. המידע נאסף ברמה אגרגטיבית של המגזר ללא זיהוי של משק בית בודד ומאפייניו כגון שכר, מצב משפחתי וייעוד החוב".

גלאון לא אהבה את התשובה של המפקח והביעה אכזבה מהיחס של בנק ישראל: "התשובה של המפקח לא תעלה על הדעת - זוהי חובתו להבין מיהם הלווים. זהו מידע שיאפשר להבהיר את מידת אי־השוויון בישראל, ויראה עד כמה האוכלוסיות המוחלשות ומעמד הביניים לא רק שלא מצליחים לסגור את החודש או לחסוך - אלא הם גם אלו שלוקחים הכי הרבה הלוואות".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
הלוואות מן הבנקים
בנק ישראל הגביל את גובה האשראי על חשבונות העו״ש. והוא חשב שבכך הוא יחנך את העם לצרוך נכון ולנהל משק בית באופן רציונלי. מאידך הוא שכח שתפקידו לא לחנך אלא לפקח ולרסן את הזאבים. ידוע לי על מקרים שאין ברירה לבנקים אלא לתת הלוואות נוספות אחרת אנשים ירעבו ללחם.
אריה , קריית שמונה  |  30.04.14
8.
בנק ישראל פשוט מפחד, כי הוא יודע שחוץ מבועת הנדל"ן יש עוד בועה בהתהוות
וזו בועת האשראי למשקי הבית, ושמונעת ו"מנופחת" על ידי אותן 2 סיבות: 1. עליות מחירים של מוצרי הצריכה והשירותים בהיקף שמעל לעליית השכר הממוצע. 2. ריבית נמוכה מאד, הן בבנקים והן בחברות האשראי. תשימו לב: כמה פעמים ביום אתם מקבלים טלפונים או סמסים על הלוואות מהבנק/כרטיס האשראי? כמה פרסומות כאלה יש ברדיו? הן הבנקים והן חברות האשראי יודעים שיותר ויותר משפחות "לא גומרות את החודש" פשוט מפני שהן לא יודעות להדק את החגורה, ומתקשות להתנתק מרמת החיים שההכנסה שלהם איפשרה לפני 5-10 שנים. הבעיה הגדולה של בנק ישראל היא שרוב הסיכוי ששתי הבועות יתפוצצו בחפיפה זו לזו, כי הן קשורות זו לזו: כשעוד יותר משקי בית לא יצליחו להתמודד עם תשלומי המשכנתא ו/או החובות לבנקים/כרטיסי האשראי - ואצל הרוב זה יהיה "גם וגם". זה יקרה כאשר הפער בין ההכנסה להוצאה יגדל עוד קצת מכיוון העלויות - מוצרי מזון, חשמל, ארנונה - והריבית תתחיל לעלות. הערכה אישית שלי: תוך פחות משנה, תחילת 2015.
24.04.14
7.
מאוחר מידי והפיצוץ יבוא
וכשהפיצוץ יבוא כולנו נשלם על זה!!! האויבים הכי גדולים שלנו לא יצליחו לפגע בנו כמו שהמדינה פגעה בנו(המדינה זה כל פקידי האוצר -כולל הפקידים בהכירים בבנקים והממשלות האחרונות) השאלה אם משהוא מהם יקח אחריות!?כנראה שלא ומי שיקפצו מהגגות זה אותם אנשים שהולכו שולל ע"י המדינה ולקחו מעבר ליכולתם(לפעמים כי לא הייתה ברירה)-ומי שימשיך להנות ולא לקחת אחריות למרות משכורות העתק זה אותם מנכלים והפקידות הגבוהה!!! אני מתבייש בישראל-המדינה שאני חי בה לצערי
יניב  |  24.04.14
לכל התגובות