אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב: ירידה בהכנסות מעמד הביניים ביחס למדינות המפותחות צילום: איי אף פי

ארה"ב: ירידה בהכנסות מעמד הביניים ביחס למדינות המפותחות

סקר חדש מגלה שמעמד הביניים הקנדי אמיד יותר מזה האמריקאי, לפי ההכנסה החציונית השנתית. מצב העניים בארה"ב רע מזה של עניי אירופה

23.04.2014, 22:17 | שירות כלכליסט

התמורות הכלכליות בעשורים האחרונים הפכו את מעמד הביניים האמריקאי לעשיר פחות ממקביליו במדינות אחרות. למעשה, הכנסתו של מעמד הביניים בקנדה ממצבת אותו כעשיר ביותר בהשוואה למדינות העולם המתועש, על חשבונו של מעמד הביניים בארה"ב.

נוסף על כך, מתברר כי מצבם הכספי של עניי ארה"ב גרוע מזה של העניים במדינות מתועשות אחרות.

המסקנות הללו, שעלו מניתוח שערך "הניו יורק טיימס" לנתונים ממאגר בשם LIS, שמרכז מידע על הכנסות אזרחים ברחבי העולם, מעידות שהמדד המקובל לבדיקת הכנסה שנתית של תושבים לפי המדינה בה הם גרים, תמ"ג לנפש, אינו מספק תמונה מהימנה.

כך, אף שהתמ"ג לנפש בארה"ב גבוה מזה שבקנדה וביתר המדינות בעולם, כבר ב־2010, השנה האחרונה שהנתונים מתייחסים אליה, ההכנסה החציונית של מעמד הביניים בקנדה היתה שווה לזו של ארה"ב והגיעה ל־18,700 דולר אמריקאי. אלא שבעוד שבקנדה חלה עלייה של קרוב ל־20% בשכר החציוני של מעמד הביניים בעשור האחרון, בארה"ב העלייה המותאמת לאינפלציה בשכר החציוני היא זניחה ועומדת על 0.3% בלבד.

בהתחשב במדדים כלכליים נוספים של שתי המדינות בתקופה שעברה מאז 2010, סביר מאוד להניח שההכנסה החציונית של מעמד הביניים בקנדה כיום גבוהה מזו של מעמד הביניים בארה"ב.

הצעירים לא עומדים בתחרות

 

מלבד זאת, אף שהכנסת מעמד הביניים באירופה עדיין נמוכה מזו של מעמד הביניים בארה"ב, הפער ברמות ההכנסה הלך והצטמצם בין 1980 ל־2010.

הקשיים שחווים בני מעמד הביניים האמריקאים מחווירים לעומת מצבם של העניים בארה"ב. לפי הניתוח של "הניו יורק טיימס", משפחה באחוזון ההכנסות ה־20 בארה"ב מרוויחה סכום שנתי נמוך משמעותית מזה של משפחות באותו אחוזון בנורבגיה, קנדה, שבדיה, הולנד ופינלנד. המגמה השלישלית במצבם הכלכלי היחסי של אזרחי ארה"ב בולטת אף יותר אם לוקחים בחשבון שהעניים במדינות האירופית האלה היו עניים יותר מעניי ארה"ב עד לפני מעט יותר משלושה עשורים.

מובטלים בארה"ב, צילום: איי פי מובטלים בארה"ב | צילום: איי פי מובטלים בארה"ב, צילום: איי פי

עורכי הסקר מציינים שלוש סיבות עיקריות לדעיכתו של מעמד הביניים האמריקאי בהשוואה למקביליו בעולם. ראשית, בעוד ההשכלה והמיומנות המקצועית של שכבת בני ה־55–65 בארה"ב גבוהות מהממוצע בעולם, האמריקאים בני ה־16–24 מדורגים קרוב לתחתית בין המדינות המתועשות לפי מדדים אלה, כפי שעולה מנתונים של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD).

שנית, הרווחים של חברות אמריקאיות מחלחלים באופן מצומצם יחסית למעמד הביניים ולעניים: מנהלים בכירים בארה"ב מרוויחים משכורות גבוהות משמעותית מעמיתיהם מחוצה לה, שכר המינימום בארה"ב נמוך יחסית, איגודי העובדים בה חלשים יותר והקיפאון ברווחי החברות האמריקאיות בעשורים האחרונים הפך את ההעלאות שקיבלו העובדים בהן לזניחות יותר.

סיבה חשובה נוספת היא שממשלות במדינות מתועשות פרט לארה"ב עשו בעשורים האחרונים מאמצים להגדיל את ההכנסה הנקייה של בני מעמד הביניים ושל העניים ולתגמל את ההכנסה של האזרחים מעבודה.

האירופים חוששים פחות

 

אף שמעמד הביניים בקנדה ובמדינות אירופה סובל גם כן מכרסום מתמיד בהכנסותיו ובעושרו, בקרב מעמד זה בארה"ב ישנו חוסר שביעות הרצון גדול יותר.

החששות הפחותים יחסית של מעמד הביניים מחוץ לארה"ב נזקפים לזכות מערכת הרווחה המשוכללת במדינות אירופה, ובמיוחד במדינות סקנדינביה, שתושביהן העניים הם אלה שרשמו את השיפור החד ביותר במצבם מבין המדינות שנסקרו.

תגיות