אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קבוצה שחוברה לה יחדיו צילום: עוז מועלם

קבוצה שחוברה לה יחדיו

אשר אלון, הבעלים של הפועל רעננה, חושב שכדאי לאחד את קבוצתו עם רמת השרון כדי לכסות על הכישלון המתמשך של שתי הקבוצות הללו

24.04.2014, 09:38 | אוריאל דסקל
בשנת 1921 הוחלט על הקמת היישוב על ידי חברת "אחוזה א' ניו-יורק", חברה יהודית-אמריקנית להתיישבות בארץ ישראל. ב-1922 עלו המתיישבים הראשונים על הקרקע. היישוב החדש נקרא בראשית ימיו "רעננִיה", כפי שהציעו מייסדיה בארצות הברית. שכניה הערבים של המושבה קראו לה "אמריקייה" (אמריקה הקטנה), שכן רוב תושביה באותם ימים דיברו אנגלית ובאו מניו יורק. לבסוף החליטו מתיישביה הראשונים לבחור בגרסה עברית, ושמה נקרא "רעננה".

קראו עוד בכלכליסט

רעננה נגד רמת השרון. שתי ערים שונות, קבוצה אחת?, צילום: עוז מועלם רעננה נגד רמת השרון. שתי ערים שונות, קבוצה אחת? | צילום: עוז מועלם רעננה נגד רמת השרון. שתי ערים שונות, קבוצה אחת?, צילום: עוז מועלם

בשנת 1936 הוכרזה רעננה כמועצה מקומית על ידי השלטון הבריטי.  בשנת 1982 הוכרזה רעננה כעיר. כיום יש בעיר כ-70 אלף תושבים. העיר עדיין מאופיינת בדוברי אנגלית רבים, אנגלו-סקסים אך גם בדתיים לאומיים רבים. רעננה היא אחת מהערים עם איכות החיים הגבוהה ביותר בישראל.

7 ק"מ דרומה מרעננה, גם בשנת 1922, הוקם יישוב אחר. קבוצת יהודים מיפו בראשותו של יעקב בן-שלום חיפשו קרקע לצרוך הקמת יישוב חדש במרחב פתוח, מחוץ לשטח העירוני הצפוף והדחוק של יפו. בן-שלום, שעלה לארץ ישראל שנתיים קודם לכן מפולין ופתח מסעדה בשכונת נווה שלום ביפו, שאף להקים עיר גנים שלא תהיה חלק מההתיישבות הממוסדת. הקבוצה הקימה אגודה בשם "עיר שלום", והחלה בחיפוש אחר קרקעות. בתחילה ניהלו משא ומתן לרכישת קרקעות באזור מקווה ישראל, אך לאחר מכן מצאו קרקעות צפונית לשייח מוניס (רמת אביב כיום), בסמוך לכפר אג'ליל. שם נבחר מיקומה של המושבה, שב-1932, קיבלה את השם "רמת השרון" אחד העקרונות עליהם הקפידו התושבים ברמת השרון, הוא השמירה על עבודה עברית. עיקרון זה עוגן בתקנון הוועד, שקבע כי מי שלא יעסיק פועלים עבריים, תופקע זכותו על הקרקע, וכן בחוזים שנחתמו עם רוכשי הקרקעות.

כיום רמת השרון כבר עיר אבל עדיין, בחלקים רבים ממנה, יש תחושה של "מושבה". והתחושה בהן היא שמדובר ב"עיר לא עירונית". העיר מונה כ-43 אלף תושבים. יש בה את בית הספר המפורסם למוזיקה, רימון, וכמו רעננה, גם היא אחת מהערים העשירות בישראל.  

מדובר על שתי ערים שונות, בעלות היסטוריות שונות, תרבויות אחרות והמרחק ביניהן הוא לא רק גיאוגרפי. לכל עיר יש את האישיות שלה ואת הדמוגרפיה הייחודית לה.

השבוע דיבר אשר אלון, הבעלים של הפועל רעננה (לשעבר הבעלים של מכבי נתניה) כי צריך ששתי הקבוצות יתאחדו בגלל "שהן בקרבה פיזית אחת לשניה". אשר אלון חושב שאם יתאחדו הקבוצות, התמיכה העירונית תהיה גדולה יותר ואפשר יהיה להרים קבוצה יותר משמעותית בליגת העל. ובכן, זו שטות מוחלטת. וזה לא עובד ככה.

קבוצה ללא קהילה חיה ונושמת של אוהדים סביבה היא קבוצה ללא זכות קיום. קבוצה בין עירונית מאוחדת לעולם לא תצליח להתחבר לאישיות הייחודית לעיר שלה.

מי שדוחף לאיחוד הוא זאב ביילסקי, ראש עיריית רעננה, שלפני חמש שנים הציע לאחד את הקבוצות מאזור השרון, עירוני רמת השרון, הפועל רעננה, מכבי הרצליה והפועל כפר סבא לקבוצה אחת, דוחף לאיחוד כדי להוריד את עלויות אחזקת הקבוצה שלו. אמנם, אחת הסיבות שברמת השרון לא ירצו את האיחוד הזה - היא שבקבוצה מאוחדת קשה יותר לתת ג'ובים לאחיינים של ראש העיר.

בכל מקרה, מדובר בשטות שנוגדת היגיון בריא.

מה איחוד בין רעננה לרמת השרון יביא? לא ברור. מה שידוע זה שבמשחק הראשון בין הקבוצות העונה נמכרו 16 כרטיסים. עד כדי כך הן מנותקות מהערים שלהן. ושום איחוד לא יפתור את זה. ההפך, האיחוד המזויף בין שתי ערים שונות וקהילות שונות יביא לניכור גדול עוד יותר בין הקבוצות לערים שלהן.

הבעיה של הקבוצות הללו היא לא שאין מימון מספק מעירייה. הבעיה שלהן היא שהן כישלון מתמשך בגיוס האוהדים והקהילה מסביב לקבוצה. 0 פעילויות חברתיות משמעותיות, 0 מוערבות קהילתית אמיתית, 0 יומרות לייצג את הערים הללו בכבוד. שתי הקבוצות מקבלות כסף רב מהעיריות המקומיות שלהן ולא מצליחות לגייס כסף רב מהקהילה העשירה שחיה ונושמת סביבן. 

עכשיו, בהתאחדות לכדורגל חושבים שזה רעיון טוב - "איחוד קבוצות". מה שמראה על חוסר הבנה של איך לפתח כדורגל ותעשיית כדורגל.

איחוד קבוצות יביא אולי לתקציבים יותר גבוהים אבל בטווח הארוך לא יעשה טוב לכדורגל. קבוצות מאוחדות לא עובדות טוב, לא מצליחות לגייס את העיר סביבן. באשדוד ניסו לאחד את הפועל ומכבי והכישלון קולוסאלי - גם אחרי 15 שנים, הקבוצה לא ממש מצליחה להביא קהל - רק 2.040 בממוצע. די מביך שעיר בת 214,886 לא מצליחה למלא אצטדיון של 8,200 מושבים. איפה עוד ניסו איחוד? בית"ר תל אביב רמלה, שקשה לראות מי בכלל רוצה להגיע למשחקים שלהם. הכח מכבי רמת גן עמידר - קבוצה היסטורית שנהפכה ללא רלבנטית בעקבות האיחוד. ועוד.

איחוד אינו הפתרון לתעשיית הכדורגל המגמגמת בישראל (אחת מבין הליגות היחידות באירופה שהכנסותיהן הטבעיות ירדו). הפתרון הוא ביצירה וטיפוח קהילות מסביב לקבוצות כדורגל. אחת מהדרכים היא לייצר יריבויות אזוריות ובין עירוניות. אם כל משחק יכיל בתוכו כמויות של גאווה קהילתית ועירוניות אז כל אצטדיון יהיה מלא.

ב-MLS, ליגת הכדורגל של צפון אמריקה, הבינו זאת ואת הקבוצות בליגה הקימו קרובות פיזית אחת לשנייה כדי לייצר את היריבות העירונית הזאת. סיאטל ופורטלנד הפכו לקבוצות שמביאות הכי הרבה קהל למגרשים גם בגלל יריבות העירונית הבריאה בין שתי הערים הסמוכות זו לזו (באופן יחסי). לאחרונה הודיעו ב-MLS על הקמת 2 קבוצות מפלורידה - אורלנדו ומיאמי. כמו כן, הוחלט על הקמת קבוצה נוספת לא רחוק משם (באופן יחסי)  - אטלנטה, ג'ורג'יה. גם בניו יורק החליטו להקים קבוצה שתתחרה בניו יורק רד בולס ותיצור יריבות מקומית בריאה.

אגב, לא צריך ללכת רחוק מדי כדי לראות איך אפשר לעבוד. באותו אזור גיאוגרפי של רעננה, יש את כפר סבא.  סתיו שחם, הבעלים החדש של הפועל כפר סבא, עובד היטב עם הקהילה - שהיא גם חלק מהבעלות על הקבוצה (דרך עמותת האוהדים) והקבוצה הצליחה להביא קהל יפה לקמפיין המוצלח שלה בליגה השלישית. עם קצת מזל ועוד עבודה קהילתית, הפועל כפר סבא גם עשויה למצוא את עצמה בליגת העל בקרוב. עם קהל גדול. היא בטח ראויה יותר למקום בליגה הזאת מאשר רעננה ורמת השרון. 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל 3
קבוצה עם 3 גביעי מדינה, אליפות, אלוף האלופים, ושמות כמו עמנואל שפר, יצחק שום, שלמה שרף, דרור קשטן, אלי יאני, ישראל פוגל, נח אינשטיין - לא יכולה ולא צריכה ולא תתאחד עם אף קבוצה. כמו שראית - אנחנו מעדיפים לנסוע במגרשי ליגה א' צפון עם הקבוצה שלנו מאשר ליצור פיקצייה בליגת העל.
5  |  25.04.14
4.
בעלים יחיד או שותף ?
מתוך אתר האינטרט של חברת התוכנה של מר סתיו שחם: Stav is the owner of one of the main professional soccer teams in the Israel league. בעברית: "סתיו הוא הבעלים", לא שותף - בעלים. בפועל הוא מחזיק ב 45% בלבד - ולמרות זאת מציג עצמו כבעלים יחיד (כך ניתן להבין מהמשפט). ככה לא נראה שיתוף....
בנציון , כפר-סבא  |  25.04.14
3.
חצי עבודה
צריך לאחד את הקבוצות של רמת-השרון והרצליה, גם רעננה-כפ״ס-הוד-השרון צריכות להתאחד ואז אם אפשר גם לאחד את העיריות ולחתוך ב-30%-40% את הוצאות הארנונה של התושבים. על הדרך לאחד את הראשויות של ראש פינה עם חצור הגלילית את קריית עקרון עם מזכרת בתיה ויש עוד כמה ישובים שיואיל להם להתאחד.
צ , סדום  |  24.04.14
2.
גיבוב של קלישאות
הייתי מצפה מעיתון רציני להרים כתבה הרבה יותר רצינית. מה שעשה כאן הכותב זה לחבר אוסף של קלישאות חלולות, ובנה מזה כתבה שלא הציגה שום דבר חדש בנושא. ניכר כי אין לו מושג מה באמת קורה ברעננה וברמת השרון מבחינת החיבור לקהילה. חבל שבחרתם להעלות לאוויר כתבה כל כך רדודה
שאולי , רעננה  |  24.04.14
1.
הפועל כפר-סבא
עונת ההתרסקות הכי גדולה של כ"ס הייתה העונה של אוחנה/טביב עם תקציב שיא ושחקנים כוכבים. עונת העלייה המוצלחת לליגת העל - הייתה עונת יאני/אינשטיין בלי תקציב לאבקת כביסה אפילו ועם שחקנים בני 20. לסתיו שחם יש בדיוק 45% בעלות (בעברית: פחות מחצי) - עצם זה שהוא מצטייר כבעלים יחיד זו כשלעצמה חותמת "נכשל" על הפורמט של שיתוף הקהילה. הנסיונות שנועדו "למתן" השמעת ביקורת של האוהדים מצד שותף לבעלות ומצד עובדים שכירים בכירים במערכת - היא כשלון של הפורמט, עצם העובדה שכספי ציבור (עירייה,מפעל המים,קרן ההצלה של האוהדים ועוד) הוזרמו לקבוצה או למפרק - ואין פיקוח ציבורי על התנהלות הקבוצה זה כישלון. לא הכול ורוד בממלכה הירוקה. זכות הציבור לדעת - כי הקבוצה היא של כולנו !
דני , כפר-סבא  |  24.04.14