אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.75% צילום: עומר מסינגר

כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.75%

זו הפעם הראשונה שהודעת הריבית מתפרסמת בשעה 16:00 עפ"י החלטת בנק ישראל. השיקול המרכזי להשארת הריבית ללא שינוי הוא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. ההחלטה נועדה לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית

28.04.2014, 16:01 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 0.75%. זאת לאחר שמאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה להותיר הפעם את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

החל מהיום מקדים בנק ישראל את פרסום החלטת הריבית משעה 17:30 לשעה 16:00. זאת כדי למנוע מצב שבו ההחלטה מתפרסמת לאחר סגירת המסחר במניות ובאגרות חוב בבורסה, אולם שוק המט"ח ממשיך לפעול כרגיל. לדברי בנק ישראל, שעת הפרסום החדשה של החלטת הריבית תאפשר לפעילים בכל השווקים להגיב להחלטה, ובכך תיווצר סימטריה בין השווקים השונים.

בנק ישראל מודאג מנושא הדיור

הפחתת הריבית אמורה להפוך את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, ולגרום בכך להחלשת המטבע המקומי מול המטבעות החשובים בעולם. שקל חלש יותר צפוי לעודד את הייצוא, ובאמצעותו גם את כלל הפעילות הכלכלית במשק. אולם הנתונים הכלכליים המעודכנים מראים כי בשלב זה אין צורך בהפחתת ריבית נוספת כדי לתמוך בפעילות במשק.

בחודש וחצי האחרונים עדכנה הלמ"ס את אומדן הצמיחה ברבעון האחרון של 2013 פעמיים כלפי מעלה, מ- 2.3% ל- 3.2% בחישוב שנתי. אתמול פרסמה הלמ"ס כי בשלושת החודשים דצמבר 2013-פברואר 2014 גדל הייצור התעשייתי בשיעור שנתי של 13.5%, בהמשך לעלייה של 10.9% בשלושת החודשים הקודמים.

דירה למכירה. ההתנפלות נבלמת?, צילום: דוד הכהן דירה למכירה. ההתנפלות נבלמת? | צילום: דוד הכהן דירה למכירה. ההתנפלות נבלמת?, צילום: דוד הכהן

השיקול המרכזי להשארת הריבית ללא שינוי הוא החשש של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

לפני שבועיים פרסמה הלמ"ס כי בחודשים ינואר-

פברואר עלו מחירי הדירות בשיעור חד יחסית של 0.6%, וכי בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

ריבית נמוכה יותר מגבירה גם את הביקושים במשק, והיא עלולה לכן לגרום לעלייה באינפלציה. אולם סביבת האינפלציה הנוכחית אינה מטרידה את בנק ישראל, והבנק אדיש כעת להשפעת הריבית על רמת המחירים במשק.

מדד חודש מרץ עלה אומנם ב- 0.3%, אולם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת כעת רק ב- 1.3% והיא נמוכה לכן בהרבה ממרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים נמוכה כעת ממרכז תחום היעד ונמצאת בנקודת שפל של 1.5%.

תגובות

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בהלמן אלדובי: "להערכתנו אין כיום סיבות משמעותיות לשינוי בריבית. הגורמים השונים בשילוב עם העובדה שלא חל שינוי משמעותי בפעילות הכלכלית בשבועות האחרונים, תומכים להערכתנו ביציבות הריבית גם בחודשים הקרובים".

נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן: "סביבת האינפלציה המתונה מאפשרת לבנק ישראל להמשיך במגמת הפחתת הריבית, זאת במטרה למתן את הכוחות הפועלים להעצמת מגמת התיסוף".

אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות: "המצב בכלכלי במשק הולך ומשתפר אמנם אבל האינפלציה תוותר נמוכה גם בטווח הבינוני בשל הרפורמות השונות להפחתת יוקר המחיה. לכן בנק ישראל יכול להרגיש בנוח עם הריבית הנמוכה כל עוד בעולם לא מעלים ריבית. בהנחה שבארה"ב הריבית לא תועלה עד לקראת סוף 2015, אנו מעריכים כי הריבית המקומית תוותר ברמתה גם במהלך השנה הקרובה".

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון: "יציבות בריבית הייתה צפויה על רקע ההאצה בפעילות הכלכלית ברבעון הראשון. בנוסף, בנק ישראל מאותת שקיים פחות חשש לדפלציה כפי שהיה לאחר פרסום מדד ינואר".

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "חולשת שער הדולר מהווה עדיין איום על המשק ועל התעשייה הישראלית כולה, כך שאם יירשם ייסוף חד בשער החליפין בחודשים הקרובים, שומר לעצמו בנק ישראל את האפשרות להפחית את שער הריבית ב-0.25% ולהפתיע את השוק. לפי שעה האופציה הזו נראת בעיני השוק שלא על הפרק, אך ההיסטוריה לימדה שמצב הכלכלה העולמית משתנה מהר מאוד ובהחלט יכולות להיות הפתעות".

 

תגיות