אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לן בלווטניק רוצה לשתף את הציבור בהפסדים של כיתן

לן בלווטניק רוצה לשתף את הציבור בהפסדים של כיתן

אחרי שחברת הטקסטיל הפסידה 84 מיליון שקל בחמש שנים ולא נמצא לה קונה חיצוני, הבעלים של כלל תעשיות מעביר אותה לידי גולף הציבורית. המשמעות: לא רק בלווטניק יהיה חשוף לסכנה שבאחזקת החברה המקרטעת, אלא גם הציבור

29.04.2014, 07:12 | גיל קליאן ואורנה יפת

לן בלווטניק משחרר את כלל תעשיות שבבבעלותו הפרטית מעול ההפסדים של החברה־הבת כיתן, ורוצה להעביר אותה לאחותה הציבורית - גולף. אתמול הודיעה כלל כי גולף מנהלת מו"מ לרכישת כיתן.

קראו עוד בכלכליסט

בלווטניק רכש את כלל תעשיות מידי נוחי דנקנר ביולי 2012, והפך אותה לחברה פרטית בעסקת בעלי עניין שגררה תביעה של בעלי מניות המיעוט. עסקת בעלי העניין המתגבשת תשאיר את האחזקה הבעייתית בידיים של גולף, שם גם הציבור חשוף לגורלה של כיתן, ולא רק בלווטניק.

הבעלים של כלל תעשיות, לן בלווטניק הבעלים של כלל תעשיות, לן בלווטניק הבעלים של כלל תעשיות, לן בלווטניק

המהלך שמבקש בלווטניק לעשות מזכיר סיפור דומה, שעלה לכותרות בשנת 2009. נוחי דנקנר, אז בעל השליטה בקונצרן אי.די.בי, הוביל עסקת בעלי עניין שנויה במחלוקת. במסגרתה מכר דנקנר את אחזקותיו בחברת התעופה המדשדשת ישראייר, שהייתה בבעלות גנדן תעופה ותיירות, לאי.די.בי הציבורית. היקף הערבויות שהועבר לאי.די.בי היה 43 מיליון שקל. גם אז העסקה הוצגה כאסטרטגיה ליצירת סינרגיה בזרוע התיירות. על הדרך הוא השתחרר מערבויות אישיות לחובות התופחים של חברת התעופה.

לעומת ישראייר כיתן אמנם מצמצמת הפסדים בשנים האחרונות, וב־2013 רשמה הפסד נקי של 2 מיליון שקל בלבד, אך במצטבר בחמש השנים האחרונות הפסידה כיתן 84 מיליון שקל.

בספרי כלל תעשיות רשומה כיתן לפי שווי של 15 מיליון שקל. גורם בכיר בתעשיית הקמעונות אמר על כך כי "הסינרגיה הקיימת בפועל בין כיתן לגולף היא נמוכה ומגיע לכיתן שווי שלילי בעסקה".

סימני שאלה נוספים עולים כשמביאים בחשבון את הניסיונות של בלווטניק למכור את כיתן מאז סוף 2012, שלא צלחו. אתמול אישרו גורמים בשוק האופנה כי החברה הוצעה להם בשנה האחרונה, אך הם סירבו. התחושה הלא נוחה שעולה היא האם בלווטניק ירה לכל הכיוונים, וכשכולם סירבו לרכוש את כיתן, החליט שתימכר לגולף שבשליטתו?

כדי להקדים תרופה למכה, גולף מבקשת להיאבק בשתי טענות אפשריות - האחת, שלפיה מכירה לגולף היא מוצא אחרון, והשנייה, שלפיה הנכס שגולף קונה אינו איכותי - ולכן הודיעה כי תקים ועדה חיצונית בלתי תלויה שתבחן את העסקה ותנהל את המו"מ בעניינה.

בגולף סירבו לומר מי יהיו חברי אותה ועדה, שככל הנראה תורכב מדח"צים. כיום מכהנים בגולף 2 דח"צים, רות רלבג ובזיל גמזו. סביר להניח כי העסקה תלווה בהערכת שווי של מעריך חיצוני.

חותרים לסינרגיה

 

תומכי העסקה יכולים לטעון כי העסקים של החברות סינרגטיים, כי ההפסדים של כיתן מצטמצמים וכי גולף מתמצאת בתחום הטקסטיל לבית. גולף יכולה לייצר סינרגיה תפעולית כמעט מיד, ולו באמצעות קיצוץ עלויות ההנהלה של כיתן, וכן ניצול יתרונות הגודל בכל הקשור ללוגיסטיקה ורכש. אם לכיתן הסכמי שכירות טובים בסניפיה, ייתכן כי העסקה מצוינת לגולף.

בגולף מעוניינים ברכישה וביצעו סקרים לבדיקת חוזקו של המותג. העסקה לא כוללת את פעילותה של כיתן בחו"ל שכוללת את המותג ESPRIT ואת שיווק מצעי רויאל סאטן באמצעות זכיינים.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", מנכ"ל גולף הנוכחי אלי מיזרוח היה בעבר יועץ חיצוני שהכין תוכנית אסטרטגית לגולף ובהמשך מונה למנכ"ל כדי ליישם אותה. בתוכנית הוצע כי גולף תצמח באמצעות רכישת חברות שיש לה סינרגיה איתן, אך לא הצביע ספציפית על כיתן. הכוונה היא להשית את הלוגיסטיקה של כיתן על המערך של גולף.

גולף עצמה סובלת מעצירה בצמיחה בתקופה האחרונה לאחר כמה שנות פריחה. הכנסות החברה ב־2013 הסתכמו ב־687.3 מיליון שקל בדומה ל־2012. הרווח הגולמי השנתי הסתכם ב־60% מהמכירות לעומת 59.4% מהמכירות בשנה שעברה.

הרווח התפעולי השנתי הסתכם ב־64 מיליון שקל, שיפור קל לעומת 62 מיליון שקל ב־2012. העלייה ברווח התפעולי נבעה כתוצאה מעלייה ברווח הגולמי ומירידה בהוצאות הנהלה, וקוזזה בחלקה בעלייה בהוצאות מכירה והפעלת חנויות כתוצאה מהגדלת שטחי המסחר. בשורה תחתונה הציגה הקבוצה עלייה קלה ברווח הנקי ל־50.2 מיליון שקל לעומת 48 מיליון שקל אשתקד.

פעילות הפסדית נוספת

 

גולף שימשה בעבר כזרוע הקמעונאית של כיתן, אבל לפני ארבע שנים החברות־האחיות הפכו למתחרות וגולף הוציאה את המותג כיתן מהחנויות שלה. כשהופרדו הכוחות פיתחה גולף מותג בית משלה, החלה לייבא מותגים מתחרים מחו"ל שבאו על חשבון כיתן בסניפים. כיתן מצדה הקימה רשת ובמקביל החדירה את המותג לסניפי המשביר לצרכן.

אם תצא הרכישה לפועל, גולף צפויה להמשיך בהפעלת כיתן כרשת עצמאית. לגולף חברוה הפסדית נוספת: תחת ניהולה של אילנה קאופמן רכשה גולף ב־2010 תמורת 12 מיליון שקל את מותג האופנה בלו בירד, שהיה בבעלות קונספט שיווק, אך עד כה לא הצליחה בהבראתו והוא במגמת צמצום סניפים בשנה האחרונה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אין איזה מעצור חוקי שיימנע עסקאות כאלו?
ולו מן הסיבה הפשוטה שכל הטייקונים עושים אותן, מעבירים החזקות מפסידות לחברות ציבוריות ברשותם (ובמקרה דנן, אפילו לא את כל החברה, רק את הענף הישראלי, ההפסדי, שלה. ענף חו"ל הרווחי יישאר בידי הבעלים) ושומרים חברות רווחיות חזק בפורטפוליו הפרטי שלהם. זה יוצר מצב שגם לו יכולתי וידעתי איך להורות לקרן הפנסיה שלי לא להשקיע בחברות של טייקון כזה או אחר, אין לי במי כן לרצות להשקיע... פשוט מאד, כפי שציינתי, כולם כאחד מבצעים מהלכים כאלו. העיקר, בואו נתקשקש עוד קצת כמה השוק הישראלי לא ריכוזי וכמה רגולציה היא רעה (ולמגיב הקבוע שזו המנטרה שלו, לא נותר לי אלא לשאול "איזו רגולציה יש פה בארץ בכלל? על מה אתה מדבר בכלל?!")
א.פ.  |  29.04.14