אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היקף ההשקעות של הקרנות הישראליות צלל לשפל חסר תקדים צילום: עמית שעל

היקף ההשקעות של הקרנות הישראליות צלל לשפל חסר תקדים

בדיקה של חברות KPMG סומך חייקין ו-IVC גילתה כי קרנות ההון סיכון המקומיות אחראיות רק ל-16% מכלל ההשקעות בסטארט-אפים בישראל. היעדר נוכחותן של הקרנות צפוי לפגוע בקצב צמיחת מגזר ההייטק הישראלי

29.04.2014, 12:22 | אסף גלעד

חלקן של קרנות ההון סיכון הישראליות, בעבר גוף ההשקעות המרכזי בהייטק הישראלי, הגיע לשפל חסר תקדים. סקר ההשקעות הרבעוני של פירמת KPMG סומך-חייקין וחברת המחקר IVC שהתפרסם הבוקר (ג') חושף כי קרנות ההון סיכון הישראליות אחראיות על נתח של 16% בלבד מעוגת המשקיעים בחברות הייטק צעירות.

קראו עוד בכלכליסט

זהו הנתון הנמוך שתועד מאז החלו הסקרים להתפרסם בסוף שנות התשעים. ההון שהושקע על ידי הקרנות הישראליות במהלך הרבעון האחרון, 106 מיליון דולר, נמוך בכ- 25% ביחס ל- 142 מיליון דולר שהושקעו על ידי הקרנות ברבעון הרביעי של השנה החולפת.

כלל חברות ההייטק שגייסו הון ברבעון הראשון, גייסו יחד 673 מיליון דולר. זוהי אמנם ירידה של 16% בהשוואה ל-801 מיליון דולר שגויסו ברבעון האחרון של 2013, אך היא עדיין מגלמת היקף גיוס רבעוני גבוה במיוחד, שני רק לרבעון שקדם לו. לצורך השוואה, ברבעון המקביל ב-2013 גויסו רק 439 מיליון דולר , כלומר סך ההון המגוייס זינק ב- 53% בהיקפי ההון המגויס תוך שנה.

חולשת הקרנות מעיבה על הצלחת הסטארט-אפים

"זה רבעון שלישי ברציפות בו סך הגיוסים של חברות הייטק מגיע אל מעבר ל-650 מיליון דולר, מספרים טובים מאוד המעידים על המשך המומנטום החיובי של תעשיית ההייטק הישראלית", אמר קובי שימנה, מנכ"ל IVC. "ועם זאת, על ההצלחה של ההייטק מעיבה עדיין חולשתן של קרנות הון הסיכון המקומיות, שסכום השקעתן בחברות ישראליות ממשיך ויורד מרבעון לרבעון. חלקן של הקרנות הישראליות מסך ההשקעות בהייטק המקומי צנח, בעוד מעורבותן של קרנות הון סיכון זרות הולכת ועולה", הוא מסביר.

קובי שימנה, מנכ"ל IVC, צילום: ענר גרין קובי שימנה, מנכ"ל IVC | צילום: ענר גרין קובי שימנה, מנכ"ל IVC, צילום: ענר גרין

"אמנם מעורבות המשקיעים הזרים היא מגמה חיובית לתעשייה, אך חשוב להבין שמדובר בשרשרת מזון ברורה: ללא השקעות בקרנות הון סיכון, לא יהיה מספיק הון להשקעות בשלבים מוקדמים, ללא השקעות מוקדמות, לא יהיו גם השקעות המשך, כך שחשוב להבין שהיעדרן של קרנות ישראליות מהמשחק לאורך זמן, פירושו קושי להמשיך ולקיים את קצב הצמיחה הנוכחי של התעשייה", הבהיר שימנה.

עם זאת, הקרנות הישראליות שמשקיעות מבצעות מעט יותר השקעות חדשות. השקעות ראשונות של הקרנות הישראליות ברבעון הסתכמו ב- 39 מיליון דולר או 37% מסך ההשקעות, בהשוואה ל- 30% ו- 40% אחוזים ברבעון הקודם וברבעון המקביל ב-2013, בהתאמה.

המשקיעים הזרים לוטשים עינם אל ישראל

"האווירה האופטימית שיש בשוק ההון האמריקאי וחלון ההנפקות בנאסד"ק שנפתח בשנה האחרונה האחרונים, מזרימים הרבה חמצן לשוק ההון סיכון בעולם ובישראל", אמר רו"ח עופר סלע, שותף בקבוצת הטכנולוגיה של KPMG סומך חייקין.

רו"ח עופר סלע, שותף בקבוצת הטכנולוגיה של KPMG סומך חייקין, צילום: נמרוד גליקמן רו"ח עופר סלע, שותף בקבוצת הטכנולוגיה של KPMG סומך חייקין | צילום: נמרוד גליקמן רו"ח עופר סלע, שותף בקבוצת הטכנולוגיה של KPMG סומך חייקין, צילום: נמרוד גליקמן

"זה ניכר בעיקר בחברות שנמצאות בשלב הצמיחה בהכנסות שמגייסות בממוצע סכומים גבוהים משמעותית מהעבר, בכדי למצב אותן להמשך צמיחה עצמאית עד למכירתן או הנפקתן בארה"ב. הסיבובים אלו, שמבוצעים בשלבים כה מאוחרים בחיי החברה, נעשים בעיקר על ידי משקיעים שבדרך כלל לא פעילים בהשקעות הון סיכון מוקדמות יותר, ונעשים בשווי גבוה אך עם סיכון נמוך יותר, כפי שנהוג בתחום הפרייבט אקוויטי"

סלע מוסיף: "מגמה נוספת שמסתמנת קשורה במבנה התאגידי של חברות ההון סיכון. למרות העובדה שאין יתרון משמעותי, אם בכלל, מבחינה עסקית בהתאגדות כחברה במבנה תאגידי אמריקאי, ניתן לראות שהסכום הממוצע שחברה במבנה תאגידי כזה מגייסת בשלבים מאוחרים יותר, גבוה יותר מהסכום הממוצע שמגויס בחברה המאוגדת כתאגיד ישראלי באותו השלב".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הבעיה - מקצועיות! הקרנות הישראליות לא מקצועיות ומפסידות כסף למשקיעיהן
תרבות ה'חאפ לאפ' הישראלית יצרה קרנות הון סיכון מנופחות, עם דמי ניהול מפוצצים, משרדים מפוארים, מכוניות פאר, וכו'. אבל בפועל ברובן אין אנשים שיודעים להעריך נכון סיכון, אין אנשים שבאמת עוזרים למיזמים שבהם הם מושקעים להצליח כי אף אחד לא מקצועי. וכולם "עדר" - מישהו אחד מחליט להשקיע והאחרים אומרים 'אמן'. אם אף אחד לא החליט להשקיע - אין את האמיץ שיגיד - בדקתי, זה הגיוני להשקיע כאן - גם אם הוא יראה את פייסבוק של המאה הבאה.
יזם מתוסכל  |  29.04.14