אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: מחצית מהאמהות העובדות לא מנצלות את הטבות המס בשל הכנסה נמוכה צילום: בלומברג

מחקר: מחצית מהאמהות העובדות לא מנצלות את הטבות המס בשל הכנסה נמוכה

עפ"י מחקר של בנק ישראל, הקצבאות, הסובסידיות והטבות המס המיועדות לסיוע למשפחות צעירות עובדות, נמוכות בישראל בהשוואה לשאר המדינות המפותחות

29.04.2014, 15:51 | אמנון אטד

הטבות המס שניתנות בישראל על ילדים ממוקדות באמהות, אך כמחצית מהאמהות העובדות לא מנצלות כלל את הטבות המס בגין ילדיהן, בשל הכנסותיהן הנמוכות. כרבע נוסף מהאמהות מנצלות הטבות אלה רק בצורה חלקית.

עובדות אלה מתבררות ממחקר חדש שבחן את מצבם הכלכלי של ההורים לילדים צעירים בישראל על רקע תגובת הממשלה למחאה החברתית של קיץ 2011. את המחקר מפרסם היום (ג') בנק ישראל וערכו אותו שני חוקרים בכירים: ד"ר עדי ברנדר מחטיבת המחקר של בנק ישראל, וד"ר מישל סטרבצ'ינסקי, לשעבר בכיר בחטיבת המחקר של הבנק וכיום מרצה במחלקה לכלכלה ובית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית בירושלים. 

הפגנת אמהות על יוקר המחיה מחאת העגלות ב-2011, צילום: אריאל בשור הפגנת אמהות על יוקר המחיה מחאת העגלות ב-2011 | צילום: אריאל בשור הפגנת אמהות על יוקר המחיה מחאת העגלות ב-2011, צילום: אריאל בשור

מהמחקר עולה עוד כי הקצבאות, הסובסידיות והטבות המס המיועדות לסיוע למשפחות צעירות עובדות, נמוכות בישראל בהשוואה לשאר המדינות המפותחות, בפרט כשמדובר במשפחות שהכנסתן נמוכה או בינונית.

לדברי שני החוקרים, הם לא מצאו סימנים לכך שמצבן היחסי של המשפחות הצעירות הורע משמעותית בעשור האחרון, פרט לשוק הדיור שבו הם זיהו כי שיעור גדל והולך ממשפחות אלה גרות בשכירות, בעוד שמגמה כזאת לא

התפתחה בקרב משפחות ללא ילדים, או במשפחות עם ילדים בוגרים.

המחקר של בנק ישראל מצביע גם על כך שקיומו של ילד עד גיל 3 במשפחה מוסיף כ-650 שקל להוצאה החודשית של המשפחה. בקבוצת הגיל 14-4 שנים יורד סכום זה לכ-300 שקל בחודש, אולם הוא שב ועולה לכ-1,000 שקל בקבוצת הגילים מתקדמים 17-15 שנים. לדברי מחברי המחקר, תוספות אלה משמעותיות מבחינת המשפחות, במיוחד כאשר מדובר על יותר מילד אחד במשפחה, והן ממחישות את הפער בין הנטל הכלכלי המוטל על משפחות עם ילדים לבין זה המוטל על משפחות ללא ילדים.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
כנראה הכוונה להפרש סך ההוצאות בין משפחה עם ילד לבין משפחה ללא ילד בגילאים הנ"ל
משפחה שיש לה ילד מתחת גיל 3 אולי מוציאה בשבילו כ-3000 ש"ח אבל מצמצמת בשאר ההוצאות לעומת משפחה בלי ילד קטן. כך שבסופו של דבר ההוצאה הכוללת שלה עולה ב-650. גם לא נראה לי שככל שמשפחה גדולה יותר כך ההכנסות שלה גדולות יותר משמעותית בממוצע. לכן כנראה שמשפחות עם יותר ילדים חוסכים יותר בהוצאות פר אדם. לפי ההסבר שלי כנראה שבכל זאת יש התאמה חיובית בין גודל המשפחה לבין גודל ההוצאות שלה. זה נתון משמח שכן היה אפשר לחשוב על כך שמשפחות מרובות ילדים ומועטות הכנסה יהפכו את ההתאמה הזאת לשלילית.
מקזזים בהוצאות אחרות  |  29.04.14
לכל התגובות