אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה ונשות הדסה על סף הסכם להסדרת השליטה בבית החולים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

המדינה ונשות הדסה על סף הסכם להסדרת השליטה בבית החולים

המדינה וארגון נשות הדסה ימנו כל אחד ארבעה חברי דירקטוריון, כשלמדינה תינתן זכות וטו על נציגי נשות הדסה. המדינה צפויה לתמוך תקציבית בבית החולים עד שנת 2020 ותמנה חשב מטעמה. מתווה ההסכם יוצג היום לשרת הבריאות

04.05.2014, 07:12 | שאול אמסטרדמסקי

המדינה ונשות הדסה על סיפו של הסכם להסדרת השליטה בבית החולים הדסה ביום שאחרי שתכנית ההבראה תצא לדרך. היום בשעות הבוקר תערוך שרת הבריאות יעל גרמן פגישה מכרעת בנושא בה יוצג לה מתווה ההסכם בין המדינה לבין ארגון נשות הדסה.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההסכם המסתמן, בדירקטוריון החדש של הדסה יהיו חברים שמונה נציגים. ארבעה מהם ימונו בידי המדינה, וארבעה בידי ארגון נשות הדסה. שניים מתוך נציגי ארגון נשות הדסה יהיו חברות הארגון מארה״ב. שני הנציגים האחרים של ארגון נשות הדסה יהיו נציגים מישראל, כך שבדירקטוריון החדש יהיה רוב לנציגי ישראל, בניגוד למצב עד כה.

כמו כן, למדינה תהיה זכות וטו לאשר או לפסול את נציגי ארגון נשות הדסה, בדגש על יו״ר הדירקטוריון. סעיף זה הוא חלק מרכזי בהסכם, שכן מטרת הצדדים היא לשמר את השליטה בבית החולים בידי נשות הדסה ולא להפקיע אותה מידי הארגון, ובכל זאת לאפשר למדינה להיות גורם דומיננטי ומכריע בעתידו של בית החולים. הדירקטוריון ימנה את מנכ״ל בית החולים, בניגוד למצב עד כה.

בית החולים הדסה, צילום: מיקי אלון בית החולים הדסה | צילום: מיקי אלון בית החולים הדסה, צילום: מיקי אלון

כמו כן, המדינה תתמוך בבית החולים הדסה מבחינה תקציבית ככל הנראה עד שנת 2020, כלומר למשך שש שנים נוספות. סכום התמיכה עדיין לא סופי משום שטרם נסגר ההסכם בין המדינה לבין הרופאים, אולם הוא יעמוד על מאות מיליוני שקלים לכל הפחות. בכל התקופה שבה המדינה מזרימה כספים לבית החולים היא תכניס חשב מטעמה לבית החולים שיוודא כיצד בית החולים מנהל את כספו. נקודה זו היא חלק חשוב נוסף בהסכם שאמור לשקף את העובדה כי כל עוד המדינה היא חלק ממה שקורה בהדסה - מבחינה תקציבית - יש לה זכות לוודא שבית החולים עושה שימוש בכסף כראות עיניה.

בשבוע שעבר נאמני בית המשפט עו״ד ליפא מאיר ועו״ד אשר אקסלרד חתמו על הסכם מול עובדי המינהל של של בית החולים, בחסות ההסתדרות. במסגרת ההסכם 275 משרות של עובדי מינהלה יקוצצו והעובדים יפוטרו. בנוסף, עובדי מינהלה ששכרם גבוה מ-6,000 שקל יסכימו ששכרם יקוצץ. במידה שייחתם היום או מחר ההסכם בין המדינה לבין ארגון נשות הדסה, הרי שרופאי הדסה יישארו האחרונים שטרם חתמו על הסכם.

אם כך אכן יקרה, הדבר עשוי להפעיל לחץ על רופאי הדסה, שלעת עתה אינם מוכנים לקיצוץ קבוע בשכרם, כפי שדורשת המדינה. אם המדינה והרופאים לא יצליחו להגיע להסכם, נאמני בית המשפט יגישו לבית המשפט הצעה לתוכנית הבראה באופן חד צדדי. אם גם אז הרופאים לא יקבלו את ההצעה, לבית המשפט לא יהיה מנוס מלהורות על פירוק בית החולים. הכרעה בעניין צפויה להתקבל בתוך שבוע.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לנעמי, מתגובה 7
ברור מדבריך שיש לך פינה חמה בלב לבית החולים ושההשתלחיות, של חלק מהמגיבים, כנגד בית החולים ועובדיו חורה לך אבל בכעסך את מתקיפה, שלא לצורך, את הכתב, את שאר בתי החולים בארץ ואינך מדייקת בעובדות. א. מדובר כאן על כתבה חדשותית המדווחת על ההסכם הצפוי בין המדינה ובית החולים, זו אינה כתבה על מצב בתי החולים בארץ וזה לא מאמר דעה שמבקר את ההסכם או מתנגד להזרמת הכספים הצפויה כך שהטענות כלפי הכתב אינן במקומן. ב. אני מבין מדבריך שנאלצת להשתמש בעבר בשרותי האשפוז של כמה בתי חולים בארץ ושלדעתך השירות שקיבלת בהדסה היה הטוב ביותר אבל זהו נסיון אישי בלבד והוא אינו מצדיק השמצה של השירות בשאר בתי החולים בארץ, השמצה חמורה לא פחות מההשתלחויות של המגיבים כלפי הדסה ושעובדתית אינה נכונה (בעיקר כשאת מבצעת הכללות שכאלה ולאור הממצאים שהתגלו על התנהלות בית החולים שפגעה גם בשירות). ג. כל שירות הבריאות הציבורי בארץ מסובסד ונתמך ע"י תקציבים ממשלתיים (אם בתמיכה ישירה ואם דרך ביטוח הבריאות) וזה כולל את בית החולים הדסה (וגם את בית החולים שערי צדק). המדינה תומכת ישירות בבתי החולים הציבוריים הנמצאים בבעלותה ,כמו שיבא-תל השומר או איכילוב (שחלקו בבעלות עיריית ת"א), אבל לא מדובר על "הזרמת כספים" אלא דברים כמו מתן אשראי לזמן מוגבל ללא ריבית או גב כלכלי במקרה של תביעת רשלנות (מה שחוסך את הצורך בביטוח תביעות רשלנות). ההטבות הללו לא ניתנות, אמנם, לבתי החולים האחרים, כמו בילנסון שהזכרת וששייך לכללית, או להדסה, אבל ההכנסה העיקרית שלהם מתקבלת מהמדינה עבור אישפוז (תשלום שלוקח בחשבון את ההוצאות) ותשלום זה מגיע מהממשלה, בעיקר מכספי מס ביטוח הבריאות, מס שנגבה ע"י המדינה ומועבר לקופות החולים שמשלמות בעזרתו על ימי האשפוז, ומתשלומי השלמה לסל, תקציב ממשלתי ישיר שגובהו שמוסיף עוד כ 75% למס הבריאות. בנוסף לכך בית החולים הדסה (וגם שערי צדק ועוד כמה בתי חולים פרטיים) קיבלו אישור לספר שרותי שר"פ, דבר שרות מכניס ביותר שלבתי החולים הממשלתיים ושל הכללית אסור להציע. בנוסף הפ מקבלים עזרה ממשלתית נוספת בדמות מענקים, הקצאת קרקעות והשתתפות כספית בפיתוח בית החולים. לסיכום: כבודו של בית החולים הדסה במקומו מונח והוא מספק שירות איכותי וטוב אבל אי אפשר להעלם מהעובדה שבשנים האחרונות בוצעו שם מעשים חמורים שדרדרו את מצבו וחייבו את הממשלה לתמוך בו כלכלית בכספי המיסים של כולנו. עקב המשבר יכלה הממשלה להלאים את בית החולים, פעולה שרבים חשבו שיש לעשות, אך זו השאירה את מצב בית החולים כפי שהוא אך מכיוון שהיא נדרשת להזרים מאות מליונים להצלת המוסד זכותה לדרוש פיקוח הדוק על הצורה בה ינוצל הכסף הזה. מדובר כאן על תקופה זמנית שלאחריה, אם הדברים יסתדרו, ניתן יהיה לחזור למצב הקודם אבל חשיבות בית בחולים והמשבר שנוצר יחייב בעתיד פיקוח הדוק יותר של המדינה על הדסה, ועל שאר בתי החולים הפרטיים (כמו שערי צדק, לניאדו, אלישע, מעייני הישועה, בתי החולים בנצרת וכו)
אמיר  |  04.05.14
11.
חתמו על עצומה למען אי פרוק הדסה. - הגירעון אינו משחיתות א
הגרעון אינו משחיתות אלא מתמחור לא נכון של טיפולים שהקופות משלמות לבתי החולים. כל שנה המדינה מזרימה מאות מליונים לבתי החולים (אבל לא להדסה) http://www.atzuma.co.il/savehadasah פרוק הדסה יביא לתושבי ירושלים רופאים גרועים וזולים, ורפואה סוג ז' (סליחה - אבל ראש הממשלה והשרים יקפידו להתנתח בארה"ב או אצל בוגרי הדסה)י -
נורית , ירושלים  |  04.05.14
לכל התגובות