אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מי שישיק גרסה גנרית לקופקסון לוקח סיכון גדול" צילום: יובל חן

"מי שישיק גרסה גנרית לקופקסון לוקח סיכון גדול"

סמנכ"ל הכספים של טבע אייל דשא מעודד מעמדת ביהמ"ש בארה"ב בנוגע לערעורה על פקיעת הפטנט של התרופה, ומהצלחת הגרסה החדשה שלה. במסגרת תכנית ההתייעלות טבע בוחנת סגירה או הסבה של 16 מפעלים נוספים

04.05.2014, 07:42 | ניר צליק

ענקית התרופות טבעפרסמה בסוף השבוע את דו"חות הרבעון הראשון של 2014 עם עלייה של 2% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, ל־5 מיליארד דולר. בכך החמיצה טבע במעט את תחזיות האנליסטים להכנסות, אבל בשורת הרווח הנקי המתואם היא הצליחה לעקוף את התחזיות, וזה עלה ב־9% לעומת הרבעון המקביל למיליארד דולר. אלא שדו"חות הרבעון לא היו הנושא העיקרי שהטריד את הציבור הרחב והאנליסטים שהשתתפו בשיחת הוועידה שאחרי פרסום הדו"חות.

מעל לתוצאות הכספיות מרחפת עננה בדמות פקיעתו הצפויה כבר במהלך החודש הנוכחי של הפטנט על הקופקסון, תרופת המקור של טבע לטרשת נפוצה. ארז ויגודמן, מנכ"ל החברה, שאלה הדו"חות הראשונים שעליהם הוא חתום, אמר בשיחת הוועידה כי בשל העובדה שבית המשפט האמריקאי שידון בערעור של טבע על פקיעת הפטנט ציין כי לטבע יש סיכוי גבוה לזכות בערעור, בכוונתה של טבע לתבוע את החברות שישיקו גרסה גנרית לקופקסון על הפרה ביודעין של הפטנט. משמעותה של תביעה כזו היא פיצוי הגבוה פי שלושה מהרווחים שיפיקו המתחרות מהשקת קופקסון גנרי.

תקדים היסטורי לקופקסון

אייל דשא, סמנכ"ל הכספים של טבע והאיש שעומד מאחורי תוכנית ההתייעלות שלה, אמר ל"כלכליסט" "אנחנו לא רוצים לנחש מה יעשו המתחרים. אף אחד מהם עדיין לא קיבל אישור FDA. הם גם צריכים להיות מספיק אמיצים כדי להשיק בסיכון. הערעור שלנו נמצא על שולחן בית המשפט העליון בארה"ב, ובכל מקרה לא תהיה תשובה בנוגע לערעור לפני 2015. בית המשפט אמר שהקייס של טבע נראה מאוד חזק. מי שישיק גרסה בסיכון, לוקח סיכון מאוד גדול לא רק לגרסה של 20 המיליגרם אלא גם לגרסה של 40 המיליגרם אם ביהמ"ש יפסוק לטובתנו".

עוד נקודת אור מבחינת טבע נובעת מדבריה של התר ברש, מנכ"לית מיילן — שהיא אחת משתי חברות שאמורות להשיק גרסה גנרית לקופקסון — שאמרה בשיחת ועידה ביום חמישי שמיילן דוחה את השקת הגרסה הגנרית לקופקסון על רקע עיכוב בקבלת אישור FDA (מינהל התרופות והמזון בארה"ב) להשקה. דברים אלה מקבלים משמעות גדולה יותר הן על רקע עמדתו של בית המשפט והן על רקע העובדה שטבע הצליחה להעביר חולים רבים לשימוש בקופקסון שניתן שלוש פעמים בשבוע, במינון 40 מיליגרם שזוכה להגנה פטנטית עד 2030.

לדברי דשא, למרות התחרות של מוצרים אוראליים חדשים הקופקסון ממשיך להראות תוצאות יפות במכירות. "הרווחים בקופקסון היו מעט יותר נמוכים כי השקענו הרבה כסף בהשקה של גרסת ה־40 מיליגרם. בתוך חודשיים יש לנו כבר 25 אלף מטופלים בגרסה הזו שהם יותר מ־30% מהמטופלים בקופקסון. אין לזה תקדים בהיסטוריה של השקת מוצרים חדשים בעולם התרופות".

טבע דיווחה כי נתח השוק של הגרסה החדשה של הקופקסון מכלל המרשמים לטרשת נפוצה בארה"ב הגיע באמצע אפריל ל־10.5%, כאשר שתי הגרסאות יחדיו הגיעו לנתח של 33.5%. מכירות הקופקסון ברבעון הראשון צמחו ב־1% לעומת הרבעון המקביל, ל־1.07 מיליארד דולר, כאשר המכירות בארה"ב גדלו ב־2%. הקופקסון תרם 56% מהרווח התפעולי של טבע ברבעון הראשון לעומת 66% מהרווח התפעולי ברבעון המקביל.

בדרך לתחזית מעודכנת

ויגודמן התייחס בשיחת הוועידה לתוכנית ההתייעלות של טבע, שצפויה לחסוך לה כ־2 מיליארד דולר עד 2017 וכמיליארד דולר עד סוף 2014. "אני מאמין שנוכל להיות אפילו יותר שאפתניים בנוגע לחיסכון. ברגע שנראה את פרטי התוכנית לחמש השנים הקרובות, נחזור אליכם ונעדכן על התחזית המעודכנת. טבע תשנה את הרשת התפעולית שלה. אנחנו מתכננים לסגור או להסב 11 מפעלים, והתוכנית כבר נמצאת בדרך. 16 מפעלים נוספים נמצאים תחת הערכה".

ארז ויגודמן, צילום: ראובן קפוצ ארז ויגודמן | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי ארז ויגודמן, צילום: ראובן קפוצ

תגיות