אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זה הטלפון שלי! תן לי אותו, גנב! צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי

זה הטלפון שלי! תן לי אותו, גנב!

אפליקציות לאיתור טלפונים גנובים יוצרות יותר בעיות משהן פותרות ואף מסכנות חיי אדם, חברות כפייסבוק, גוגל ואפל מתחילות ליידע את המשתמשים על ניסיונות סוכנויות המודיעין לאסוף עליהם מידע ומה הקשר בין הייטק וקופסאות קרטון

04.05.2014, 12:57 | יוסי גורביץ

זהירות, Find my Phone

בשנים האחרונות סובלת החברה האנושית מגל פשע שמתמקד בטלפונים סלולריים. הפיתוי גדול: רוב מהאוכלוסיה מסתובב עליו עם מכשיר ששווה כמה מאות דולרים ולא כל אחד מודע למה שקורה סביבו - למשל, במסעדה, פאב או מקום בילוי אחר. הגנבים, מצידם, צריכים רק לקלוט מתי אתם מרוכזים במשהו אחר כדי לחטוף לכם את הטלפון מתחת לאף. בגלל העליה הזו בפשיעה, הופיעה תכונה שאמורה להתמודד איתה: Find my phone, אפליקציה שמזהה את המיקום של המכשיר.

אפל היתה הראשונה שהציגה יישום כזה, אבל הוא זמין גם לאנדרואיד בשנים האחרונות. אם מישהו גנב את הטלפון שלכם - האפליקציה תכוון אתכם אליו ותציג את מיקומו על מפה. יש רק בעיה אחת: הגנב כנראה יהיה שם - ובכלל לא בטוח שהוא ישמח לראות אתכם.

לפעמים, חכם יותר לוותר לגנב מאשר לרדוף אחריו לפעמים, חכם יותר לוותר לגנב מאשר לרדוף אחריו לפעמים, חכם יותר לוותר לגנב מאשר לרדוף אחריו

הרבה אנשים יוצאים בעקבות המכשירים שלהם ולעתים קרובות הם מתחמשים במשהו. הכלי המקובל, כמסתבר, הוא פטיש. עד כה אף אחד לא מת, אבל כוחות משטרה ברחבי העולם מתחילים לחשוש שזו רק שאלה של זמן: שמשתמש עם יותר תחושת צדק זועם משכל יגיע לדלתו של מישהו שלא יהיה רק גנב קטן, אלא גם אחד עם אקדח.

באחד המקרים, שוטר שלא בתפקיד יצא להשיב את הסלולרי האבוד של בנו. הוא לקח עמו עוד שלושה שוטרים (שגם הם לא היו בתפקיד באותה העת). אל תנסו את זה בבית: על אף מה שראינו בסרטי צ'רלס ברונסון ישנים, לקחת את החוק לידיים זה לא רעיון מוצלח. ונניח שתמצאו את הגנב ותתקפו אותו - מה אז? בבית המשפט יואשם העבריין בגניבה ואילו אתם - בפריצה ובתקיפה. מה גם שבשורה התחתונה, זו רק גרוטאה סלולרית. ייצוג משפטי או טיפול רפואי כנראה יעלו יותר.  

נותנים גב למשתמשים

פייסבוק, אפל ומספר חברות אחרות משנות את המדיניות שלהן: בקרוב הן יודיעו למשתמשים כאשר הרשויות מבקשות לקבל עליהם מידע - למעט במקרים חריגים. גוגל כבר עדכנה את תנאי השימוש שלה בהתאם; חברות אחרות נעות באותו הכיוון.

עד לאחרונה, ברגע ששוטר או שושואיסט היה מודיע לחברת הייטק שהוא רוצה מידע על המשתמשים שלה, היא היתה נותנת אותו או דורשת צו, אבל בשום מקרה היא לא היתה מדווחת על כך למשתמשים עצמם. טוויטר היתה החריגה: כשהיא קיבלה צווים כאלה, היא ערערה עליהם לבית המשפט בטענה שיש לה מחויבות למשתמשים שלה. מסיבה זו, ה-NSA לא כללה את טוויטר בתכנית PRISM הידועה לשמצה, במסגרתה נאסף מידע על משתמשים דרך חברות הטכנולוגיה. הסוכנות ידעה שטוויטר תעשה בעיות.

אחד ממרכזי המעקב של ה-NSA, צילום: איי אף פי אחד ממרכזי המעקב של ה-NSA | צילום: איי אף פי אחד ממרכזי המעקב של ה-NSA, צילום: איי אף פי

שאר החברות, מצד שני, מיהרו לשתף פעולה. כשהעובדה הזו נחשפה עם הדלפות סנודן, הן חטפו מנה גדושה ומוצדקת של זעם ציבורי. אז עכשיו הן משנות כיוון, ומבטיחות לדווח על כמעט כל בקשה. יש לכך כבר השפעה, אומרים עורכי דין; ברגע שהחברה מודיעה לממשלה שהיא מתכוונת לעדכן את המשתמש על הבקשה, במקרים רבים המשטרה ממהרת לחזור בה מן הבקשה. מה שאומר שהמידע שרצו הרשויות כנראה לא היה כל כך קריטי מלכתחילה.  

ארגזים טכנולוגיים? נו, באמת

אתר TechCrunch דיווח בהתלהבות בסוף השבוע על חברה בשם MakeSpace, אותה הוא הכתיר כ"דרופבוקס של האחסון הפיזי". אם התיאור הזה לא גורם לפעמוני אזהרה לצלצל אצלכם, כנראה שאתם צריכים לחווט מחדש את בקרי הקריאה שלכם.

מה עושה מייקספייס? ובכן, היא שולחת לכם קופסאות, בהן אתם שמים את מה שאתם רוצים לאחסן. אחר כך היא שולחת לכם תוויות משלוח במייל, אתם מדפיסים ומדביקים אותן ושולחים בחזרה אליה.ותמורת 25 דולר בחודש היא תשמור לכם על הדברים שאין לכם מקום בשבילם.

הקופסה: לא בדיוק פריצת דרך טכנולוגית, צילום: shutterstock הקופסה: לא בדיוק פריצת דרך טכנולוגית | צילום: shutterstock הקופסה: לא בדיוק פריצת דרך טכנולוגית, צילום: shutterstock

זה נשמע כמו שירות מועיל, אם כי יקר. אבל מה לו ולחברות הייטק? החברה קוראת לעצמה "שירות ענן לאחסון" אבל "הענן" הוא מחסן פיזי וכש-TechCruch כותבים ש"למשתמשים יש יכולת להעלות ולהוריד את החפצים הללו על פי דרישה", הם מתכוונים לומר ששליח של החברה יבוא ויקח את הארגזים. אין לזה שום קשר לדרופבוקס בשום צורה שהיא.

מה שקורה פה הוא שיש חברת אחסון שהחליטה להעמיד פנים שהיא חברת הייטק, שאימצה לעצמה את הז'רגון של עמק הסילי-קון, ושהצליחה לגייס כספים לשם כך (10 מיליון דולר - מי אמר בועה ולא קיבל?). שמעתי על השקעה בדוכן טוסטים, וזה מוגזם באותה הרמה.

מייל וביפר? אותו הדבר

החוקה האמריקאית לא קובעת גיל פרישה לשופטי בית המשפט העליון. מינוי של שופט הוא לכל החיים והם נצמדים היטב לכסאותיהם. ג'ון פול סטיבנס, למשל, פרש קצת אחרי גיל 90, אחרי כמעט 35 שנים על כס השיפוט בעליון.

התוצאה היא שופטים עתיקים למדי, שלא תמיד מצליחים לעקוב אחרי מה שקורה בעולם הטכנולוגיה. ועדיין, הם אלה שצריכים לקבל הכרעות שיכולות לקבוע את פני המשפט בתחום הטכנולוגיה לשנים ארוכות. בשבוע שעבר, דן העליון בשאלה האם למשטרה מותר לערוך חיפוש בסלולר שלך ללא צו. לאדם הפשוט התשובה ברורה למדי: "רק כשהגיהנום יקפא ונשיא טורקיה יהיה כוכב תוכניות ילדים". אם למשטרה אסור לפתוח את הדואר שלכם ללא צו, על אחת כמה וכמה שהיא לא יכולה לקבל גישה למרכז החיים שלכם בלי צו.

אם יש לכם שני טלפונים, מה זה אומר עליכם?, צילום: ניצן סדן אם יש לכם שני טלפונים, מה זה אומר עליכם? | צילום: ניצן סדן אם יש לכם שני טלפונים, מה זה אומר עליכם?, צילום: ניצן סדן

אבל האדם הפשוט לא יושב בדין. הלסת של כמה מהעוקבים אחרי הדיון נשמטה, כשנשיא העליון רוברטס תהה האם העובדה שלאדם יש שני מכשירים סלולריים היא לא עילה ראויה לחשוד בו בסחר בסמים. רוברטס כנראה לא מודע לעובדה שבעיר שבה הוא חי נושא חלק ניכר מהאוכלוסיה שני מכשירים, אחד לעבודה ואחד לחיים. רוברטס, לזוועתם של רבים, גם לא לגמרי סגור על ההבדל בין מייל ובין ביפר. אתם זוכרים את הביפר, הדבר ההוא שהיה שומר לכם הודעות כשלא הייתם זמינים? גם אני לא. בתודעה של רוברטס הוא חי ובועט.

ההחלטות של העליון ישפיעו על מיליונים. שוטרים אמריקאים מבצעים 12 מיליוני מעצרים מדי שנה, רובם על עבירות זניחות - ול-90% מהאמריקאים יש טלפון נייד. במילים אחרות, היזהרו כשאתם נוסעים לבקר את הדוד באמריקה. 

קצרצרים

1. כת השטן של אוקלהומה - מסתבר שיש דבר כזה - הצליחה בקמפיין ש"שנוי במחלוקת" הוא מחמאה עבורו: בהנחה שאף נוצרי פסיכי לא ישים את טלפיו על כמות מספקת של חומרי נפץ, בתוך מספר חודשים תושלם בנייתו של פסל של ניק הוותיק, שהכת מקווה להציב בקפיטול של אוקלהומה. ניק הוותיק - המוכר גם כנחש המפתה, המסית והמדיח, יצר הרע, הדרקון הגדול אשר שמו הוא שטן - יופיע באחת מצורותיו הקלאסיות, זו שבה הוא היה מוכר לאינקוויזיטורים שחקרו את הטמפלארים: באפומט בעל הקרניים. בקריצה שובבה לכנסיה הקתולית, ניק הוותיק מופיע עם שני ילדים. המימון לפסל הגיע מקמפיין אינדיגוגו, שהצליח לגייס 28,000 דולר. מימון המונים: לא, אין סלקציה בכניסה.

2. עוד יום, עוד הסתבכות משפטית של גוגל: תביעה יצוגית טוענת שהחברה דורשת מיצרניות שמשתמשות באנדרואיד להפוך את מנוע החיפוש שלה למנוע ברירת המחדל, כמו גם להתקין תוכנות אחרות שלה (מג'ימייל דרך יוטיוב ועבור ב-Maps) על המכשירים. המהלך הזה מאפשר לגוגל לזכות בנתח שוק של 87% מהחיפוש בסלולר, כמו גם לייקר את המכשירים. התובעים עומדים בפני מטלה כבדה: להוכיח לא רק שגוגל היא מונופול (על זה כבר אין ויכוח), אלא גם שהיא משתמשת בכוחה לרעה.

3. עמק הסילי-קון לא מפסיק לחשוב על דרכים חדשות שבהן אנשים עם יותר מדי כסף יוכלו לשפר את חייהם. קבלו את קוויאר, סטארט-אפ חדש שמטרתו בחיים היא לספק משלוח ממסעדות יוקרה שלא עושות משלוחים לקהל הרחב. וכן, הם גם ישלחו אליכם גם קוויאר, אם זה מה שאתם רוצים. אתם עשירים, מפונקים וממש לא בא לכם לצאת החוצה - מחשש שתראו בטעות איזה פלבאי? יש פתרון.  

4. האם אתם משתייכים לקהל היעד של חברת קוויאר? האם אתם במקרה, חובבי תה? האם יש לכם יותר מדי כסף? אם התשובה לכל השאלות היא "כן" אז הגאדג'ט הבא עשוי להתאים לכם: מכונת תה בגודל ארון קטן, שאמורה לספק את כוס התה הטובה בעולם, באמצעות מנוע וואקום. תג המחיר: 7,700 ליש"ט. המכונה מסוגלת לספק 60 כוסות תה בשעה והיצרנים שלה קוראים לזה "תה 2.0", כנראה בגלל ש"מגלומניה 2.0" כבר נתפסה על ידי לארי אליסון.  

5. צעיר אוסטרלי נתפס כשהוא מבצע שוד מזוין בהיותו שיכור. לא אירוע חריג בפני עצמו, עד שהתברר קו ההגנה שלו: הוא טען שהוא בסך הכל ביצע משחק חי של Grand Theft Auto. קו ההגנה הספיק כדי לעורר כותרות, אבל לא כדי להרשים את השופט. השופט פול רייס מבית המשפט המחוזי באדלייד הפגין היכרות עם המשחק הפופולרי וזרק את קו ההגנה של החשוד מכל המדרגות. 

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
IMEI spoffing זה דבר אפשרי
אין פתרון מלא למניעת שימוש במכשירים גנובים, חוץ משריפה מכוונת של רכיבים במקרה גניבה. רבל מי רוצה להרוס את המכשיר שלו כך שגם אם יימצא לא יהיה פעיל. מספיק עם זיבולי השכל שזה אפשרי, פשוט להתקין rom חדש והנה נפתרה כל בעיה של חסימה מהעבר, ובמידה ויש נעילת IMEI פשוט מאוד להתקין rom עם IMEI spoofing. נעשה בעבר עם מכשירים מהדור הישן, בתקופה שבה באמת היו חוסמים מכשירים באמצעות IMEI. ישנה דרך לזהות משתמש בצורה חד ערכית אבל זה מתקיים רק תוך שימוש ב-SIM ובתהליכי החיוב של ספקית השירות בלבד (מה לעשות כשמדובר בכסף יש תהליך זיהוי תקין מה שלא קיים בעל שאר השלבים כולל זיהוי מספר המחייג או שולח ההודעה)
ggg , ta  |  05.05.14
11.
הבעיה איננה באיתור הגנב. הבעיה היא בחוסר ההתערבות של המשטרה.
המשטרה, לפחות בארץ, לא מתערבת באירועים שאינם אלימים. לכן, הדרך היחידה לגרום למשטרה להגיע, היא לדווח על אירוע אלים, היכן שנמצא הגנב, להגיע למקום, ולפתוח בקטטה. לבטחונכם, רצוי לתזמן את הקטטה קרוב ככל הניתן להגעת המשטרה.
04.05.14
לכל התגובות