אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא מבקשים רשות: על בכירים, מסים ופלילים צילום: אוראל כהן

לא מבקשים רשות: על בכירים, מסים ופלילים

שלושה מתוך עשרת ראשי רשות המסים בעשור האחרון הסתבכו בפלילים. אין אפילו רשות אחת שזה קרה לה. מה זה אומר על אופן בחירת המועמדים בגוף שאמור להיות הסמן הימני של טוהר המידות?

04.05.2014, 14:42 | תומר גנון

מה הקשר בין יאיר רבינוביץ', טלי ירון-אלדר וג'קי מצא? שלושתם עמדו בראש רשות המסים, שלושתם הסתבכו בפלילים. מצא בעודו בתפקיד, אלדר ורבינוביץ' לאחר שעזבו את הרשות. מה זה אומר על בחירת המנהלים הבכירים של מנגנון הגביה של מדינת ישראל? ומה זה אומר על תרבות הניהול שהשתרשה שם? ואם התברר שהתרבות של הקודקודים היא צפצוף על החוק, מה הפלא שגם זוטרים יותר מעדו בדרך? למשל ראש מחלקת חקירות שטח ומודיעין לשעבר, דוד ואנונו, שהורשע בקבלת שוחד ונגזרו עליו 6 שנות מאסר, או פקיד השומה, שוקי ויטה, שהורשע בהפרת אמונים כשטיפל בלקוחותיו של עו"ד יעקב וינרוט, ונגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות.

רבינוביץ', שהיה נציב מס הכנסה בין השנים 1985-1989, הורשע אתמול בעבירה אחת של מרמה ועבירה אחת של הסדר כובל. הוא הואשם כי נמנע מהשתתפות בהתמחרות לרכישת סניף המשביר לצרכן בטבריה תמורת כ-50 אלף דולר שקיבל מאחד המתמודדים. על פי הכרעת הדין הוא חתם על הסכם אסור שפגע בתחרות, והסתיר מנציגי בית המשפט שהוא אינו מתמודד בהתמחרות כי קיבל על זה תשלום. לפחות הוא שילם מע"מ. בעבירת מס הרי לא תתפסו אותו.

רבינוביץ רבינוביץ'. הורשע אתמול בעבירה אחת של מרמה ועבירה אחת של הסדר כובל | צילום: צביקה טישלר רבינוביץ

טלי ירון-אלדר, שהייתה נציבת מס הכנסה בין 2002-2004, נחקרה בשנת 2010 בחשד שהפרה את תקופת הצינון שלה נדרשה עם סיום תפקידה בשירות המדינה. במסגרת הסדר טיעון היא הודתה שייצגה מול פקיד השומה את רו"ח אביגדור יצחקי ולקוחותיו. במאי 2012 גזר עליה בית המשפט השלום בת"א 180 שעות של עבודות לתועלת הציבור ללא הרשעה. ביקרות קשה נמתחה על הפרקליטות על ההסדר הזה, משום שלא התעקשה ללכת עד הסוף עם התיק הזה. ככה לא מבערים שחיתות, היו שטענו. קשה שלא להרהר בכך שאולי הם צדקו.

ג'קי מצא, שהיה ראש רשות המסים בין 2006-2007, בכלל לא חיכה לעזוב את הכיסא לפני שהסתבך עם החוק. הוא הודה והורשע במסגרת פרשת רשות המסים בחמש עבירות של הפרת אמונים ובסיוע לשוחד. נגזרה עליו שנת מאסר בפועל. ערעור שהגיש נדחה על ידי בית המשפט העליון ביוני 2011. השופט אדמונד לוי ז"ל קבע ש"מצא שכיהן בתפקיד הבכיר ביותר ברשות המסים, מעל באמון שניתן בו, לא הקפיד לקיים את טוהר המידות בו חייבים עובדי ציבור, ובדרך זו פגע פגיעה קשה בתדמיתו של השירות הציבורי". הוא הוסיף כי: "הפרשה מעידה שנגע השחיתות פשה אף בקרב בכירים במינהל הציבורי".

מצא. לא חיכה לעזוב את הכיסא לפני שהסתבך עם החוק, צילום: תומר אפלבאום מצא. לא חיכה לעזוב את הכיסא לפני שהסתבך עם החוק | צילום: תומר אפלבאום מצא. לא חיכה לעזוב את הכיסא לפני שהסתבך עם החוק, צילום: תומר אפלבאום

הפרשה שבה היה מעורב מצא הכתימה את רשות המסים, ונחשפה בינואר 2007 לאחר כמה חודשים של חקירה סמויה, שכללה האזנות סתר. ביוני 2009 הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד שמונה מעורבים בפרשה. לפי כתב האישום, קובי בן גור ויורם קראשי, אנשי עסקים פרטיים ובעלי אינטרסים ברשות, התערבו במינויים ברשות. השפעתם ברשות המסים נבעה ממחויבותו של מצא כלפיהם, בשל הבטחתם לפעול לבחירתו למנהל הרשות, ובשל היותו של קארשי אחיה של שולה זקן. אותה מנהלת הלשכה המיתולוגית של אולמרט שהורשעה לאחר מכן גם בפרשות טלנסקי, ראשונטורס ובהולילנד.

ברשות המסים טוענים שהזמנים השתנו. הלקחים הופקו, הביקורת קפדנית יותר והיום ועדה ממנה את הבכירים, ולא שר. ובכלל ירון-אלדר ורבינוביץ' לא היו ברשות כשמעדו. אבל עובדתית מתוך עשרת מנהלי רשות המסים בשלושים השנים האחרונות שלושה הסתבכו בפלילים. אין עוד רשות במדינה שזה קרה לה. וזה מחייב בחינה מעמיקה של תהליכי מינוי הבכירים ברשות. אלה שאמורים להיות הסמן הימני של טוהר המידות.

תגיות