אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אוק־טרי על סף רכישת פעילות ואוליה בישראל

בלעדי לכלכליסט

אוק־טרי על סף רכישת פעילות ואוליה בישראל

קרן ההשקעות האמריקאית גברה בתהליך המכרז על קרן CVC וקיבלה בלעדיות לבדיקות נאותות במהלך החודש הקרוב. השם ואוליה ימשיך ללוות את פעילות החברה, שהרווח הנקי שלה מוערך ב־120 מיליון שקל בשנה

05.05.2014, 07:04 | גולן חזני
קרן ההשקעות אוק־טרי (Oak tree) על סף רכישת הפעילות הישראלית של ענקית התשתיות הצרפתית ואוליה. ל"כלכליסט" נודע כי מבין שתי ההצעות הגבוהות שהוגשו, שהיו דומות בהיקפן, נבחרה ההצעה של אוק־טרי, שהיתה גמישה ונזילה יותר והעמידה תנאים טובים יותר עבור ואוליה.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההערכות, ההצעה של אוק־טרי, שזו לה עסקה ראשונה בישראל, עומדת על 400 מיליון דולר. אוק־טרי קיבלה בלעדיות לבדיקות נאותות למשך כחודש, בסיומו היא אמורה להשלים את העסקה.

המכרז למכירת הפעילות מנוהל בידי גורן קפיטל שבניהול שמואל גורטלר

.

 

הכנסות של 1.2 מיליארד שקל בשנה

 

על פי ההערכות, הסיבה לחיסול פעילותה של ואוליה בישראל היא פעילותה הענפה של החברה הצרפתית במדינות ערב. אורי שטרקמן, מנהל הפעילות הישראלית, צפוי להמשיך בתפקידו כמנכ"ל החברה וכחוט המקשר עם ואוליה הבינלאומית.

הסיבה העיקרית למחיר הגבוה היא שהמותג הצרפתי ואוליה יישמר גם אחרי העסקה. ואוליה נחשבת לאחת השחקניות הזרות הגדולות בישראל בתחום התשתיות והאנרגיה, לצד אלסטום הצרפתית, ומעסיקה בישראל 2,000 עובדים בשלושה תחומים: אנרגיה, מים ופסולת. ההכנסות השנתיות של ואוליה ישראל מוערכות ב־1.2 מיליארד שקל, והרווח הנקי ב־120 מיליון שקל.

בתחום האנרגיה מחזיקה הקבוצה באמצעות החברה־הבת דלקיה ב־20% מתחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל, OPC שבמישור רותם, אשר החלה לפעול בשנה שעברה. כמו כן ואוליה ישראל שותפה בהקמה של ארבעה מתקנים סולאריים יחד עם חברה־בת של חברת החשמל הצרפתית (EDF). על פי גורמים בענף, שווי פעילות האנרגיה של ואוליה ישראל מוערך ב־400 מיליון שקל. פעילות המים של ואוליה ישראל כוללת אחזקה במתקן התפלה באשקלון (50%) לצד IDE טכנולוגיות, ואחזקה בכמה מכוני טיהור שפכים. פעילות זו מוערכת ב־300 מיליון שקל. הפעילות המשמעותית של החברה בישראל היא בתחום הפסולת, עם אחזקתה במטמנות אפעה ועפרון שבדרום הארץ, המוערכת בחצי מיליארד שקל.

בתהליך השתתפו בשלב הראשון, בין היתר, קרן תשתיות ישראל (תש"י) של הראל, קרן פימי בניהול ישי דוידי וקרן אייפקס, אולם מרביתן החליטו לעזוב עקב תנאים מסוימים במכרז. כבר בשלבים הראשונים היה ברור כי שתי קרנות בינלאומיות, אוק־טרי ו־CVC, שאינן פעילות בישראל, מצויות עמוק יותר בתמונה.

חוק הריכוזיות פתח חלון הזדמנויות

 

אוק־טרי החלה לבחון כניסה לפעילות בישראל לפני כשמונה חודשים, לאור ההשפעה המסתמנת של חוק הריכוזיות, שיציב על המדף חברות ישראליות לא מעטות. הקרן מינתה את אורן פלג, שותף מנהל בקרן, כאחראי על הפעילות בישראל, ואת יו"ר קרן בראשית, גבי פרל, כיועץ בכיר הפעיל מישראל.

אוק־טרי גייסה עד כה 86 מיליארד דולר, ואת השקעתה בישראל היא צפויה לבצע באמצעות הקרן של הפעילות האירופית שלה, שגייסה 3.2 מיליארד יורו. נכון להיום השקיעה הקרן מחצית מהסכום שגייסה.

אורן פלג, מנהל אוק־טרי בישראל אורן פלג, מנהל אוק־טרי בישראל אורן פלג, מנהל אוק־טרי בישראל

לאוק־טרי אסטרטגיית השקעות בחברות טובות שאותן היא מנסה להשביח ולהגדיל את היקף מכירותיהן. הקרן, שמנהליה הם ברובם אנשי תעשייה, נהנית מיתרון של גמישות, שמאפשרת לה להשקיע לעתים באמצעות מתן אשראי לחברה עם אופציה לרכוש את המניות בהמשך. פרק הזמן הממוצע שלה במימוש נכסים הנו כ־5–6 שנים, ואת מרבית הרכישות היא מבצעת במינוף לא גבוה.

נוכחותה של הקרן באזורים נרחבים בעולם מאפשרת לה להחדיר את החברות הנרכשות לשווקים חדשים, בעיקר באסיה.

עם ההשקעות הבולטות של הקרן נמנית חברת הגלידה הגדולה באירופה R&R, שנוצרה מ־12 חברות שונות שרכשה הקרן ומוזגו לחברה אחת שנמכרה לאחרונה לקרן ההשקעות PAI.

השקעה נוספת היא country wide, סוכנות התיווך הגדולה באנגליה כיום. הסוכנות נרכשה כשהיא מפסידה 20 מיליון ליש"ט בשנה, ועם חוב של 600 מיליון ליש"ט. הקרן מחקה את החוב בהסדר שביצעה, הזרימה הון לחברה, מימשה חלק גדול מאחזקתה וכיום היא מחזיקה ב־20% מהחברה שהונפקה בינתיים ונסחרת בשווי של יותר ממיליארד ליש"ט. השקעה דומה נעשתה ברשת מכוני הכושר הגדולה באירופה, פיטנס פירסט.

בארץ מתמקדת הקרן בפיתוח הידע של חברות שבכוונתה להוציא אל מחוץ לישראל. לקרן, שהמטה שלה ממוקם בלונדון, אין בשלב זה נציגות בישראל, וזו תוקם עם הרחבת תיק ההשקעות שלה, כפי שנעשה באיטליה, גרמניה וצרפת.

תגיות