אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להגן על זכויות העובד העצמאי

להגן על זכויות העובד העצמאי

בעולם הבינו שחשוב להילחם על זכויות העצמאים, בארץ המלאכה עוד בחיתוליה

05.05.2014, 08:49 | אהוד רצאבי
ממשלות ישראל מרבות לדבר על חשיבות העסקים הקטנים, אך במבחן המציאות בעלי עסקים נשחקים ומתקשים להצליח ולשרוד. אחת הבעיות שזיהינו בלשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל (להב) היא חוסר הבהירות בנוגע להגדרת בעיית העצמאים, והבנת הקיים אל מול הנדרש עבור מגזר זה. חוסר הבהירות קיים לא רק בקרב מקבלי ההחלטות אלא גם בקרב העצמאים ובעלי העסקים עצמם.

בעקבות המשבר הכלכלי העולמי של 2008, החלו עולים קולות אחרים בנוגע למעמדם של העצמאים והזכויות הבסיסיות שמגיעות להם. מדינות כמו בריטניה, קנדה וארה"ב ראו כיצד העבודה העצמאית יכולה להקל על בעיות האבטלה. הן הגיעו למסקנה שגם לעולם העבודה העצמאי יש זכויות ושחשוב להילחם עליהן.

בעוד השכירים נהנים מהטבות כמו פיצויי פיטורים ודמי אבטלה, אין הדבר חל על העובד העצמאי, צילום: shutterstock בעוד השכירים נהנים מהטבות כמו פיצויי פיטורים ודמי אבטלה, אין הדבר חל על העובד העצמאי | צילום: shutterstock בעוד השכירים נהנים מהטבות כמו פיצויי פיטורים ודמי אבטלה, אין הדבר חל על העובד העצמאי, צילום: shutterstock

בעוד שכירים נהנים מגופים ייצוגיים וממאות חוקי עבודה המגִנים עליהם בשעת משבר, לעצמאי אין כל מערכת הגנה וכריות ביטחון סוציאליות. עצמאי שקורס, מוצא את עצמו ללא כל תמיכה שתשמור עליו ותסייע לו להשתקם ולעמוד על רגליו. בעוד השכירים נהנים מהטבות כמו פיצויי פיטורים ודמי אבטלה, אין הדבר חל על העובד העצמאי. בהחלטת ממשלה משנת 2011 נקבע כי המדינה תפעל להסדרת פיצויים לעצמאי הסוגר את עסקו, אך החלטה זו טרם יושמה. אחד ממאבקי הדגל של להב הוא תשלום דמי אבטלה לעצמאי, פיצוי הניתן כיום רק לעובד שכיר.

להשוות את זכויות העצמאי לזכויות השכיר

יש לזכור כי העצמאי הנו יזם המוכן לקחת על עצמו סיכונים ולממן את עסקו לא אחת בהלוואות מבני משפחה ומחסכונות. מגזר העובדים העצמאיים מהווה מקור פרנסה למשפחות רבות. קיימת מגמת גידול בכל העולם במספר העצמאים, וזאת משום שההיצע בשוק העבודה הולך ומצטמצם. עלינו להכיר ביתרונות ובחשיבות מגזר העצמאים, וליצור תנאים שיעודדו ויגנו על יזמים אלו. מן הראוי להתחיל בהשוואת זכויותיהם לאלו של מגזר השכירים.

כך, למשל, בנושא דמי הלידה לנשים עצמאיות כבר גובשה הצעת חוק שעברה לאחרונה קריאה טרומית ומטרתה לשפר את מצבן של נשים עצמאיות. ההצעה מבקשת לחשב את דמי הלידה על פי השנה שקדמה ללידה, תקופה קצרה מדי כשמדובר באשה עצמאית, ולכן אינה מהווה תיקון מלא לאפליה הקיימת. יש לתקן את החישוב לפי ההכנסה בשלוש שנים שקדמו ללידה במקום שנה בלבד.

ענין נוסף הוא חישוב התגמול עבור ימי מילואים לעובד העצמאי, שכן התגמול הנוכחי אינו מכסה את ההוצאות הקבועות של העצמאי ואינו מפצה על הנזק הכלכלי שנגרם לעצמאי בשל היעדרותו מעסקו.

לעגן בחוק את מחויבות המדינה לעצמאים

לאחרונה נעשו צעדים חיוביים למען מגזר העסקים הקטנים והעצמאיים כגון ביטול חישוב מס מאוחד לבני זוג בעסק משותף, הסדרת מוסר התשלומים של משרדי הממשלה והגדלת קרן ההלוואות בערבות מדינה. זו אמנם קרן אור חיובית, אך נותרה עוד עבודה רבה.

"חוק העובד העצמאי" שמקדמת להב נועד להגדיר את מחויבות המדינה כלפי העצמאים ואת זכויותיהם. אנו מקווים כי הממשלה הנוכחית, ובעיקר שרי האוצר והכלכלה, יתמכו בחוק זה. יש בכך כדי לתמוך במגזר העסקים הקטנים שעליו מדברים רבות. במקביל, נמשיך לפעול להשוואת ההטבות הסוציאליות בין עצמאים לשכירים. רוצה אני לקוות כי הממשלה שחרתה על דגלה להגן על העסקים הקטנים תעשה מעשה ותפעל למענם בנחישות כמובטח.

הכותב הוא נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים

תגיות