אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלויות האנרגיה ירדו למרות התייקרות הדלק

עלויות האנרגיה ירדו למרות התייקרות הדלק

מחירי הבנזין והסולר עלו בתחילת החודש, אבל מחירי גז הבישול והמזוט פחתו בחדות והביאו לירידה של 0.35% במדד האנרגיה. במשק מעריכים כי בחודש יוני יעלה תעריף החשמל בשיעור של 1.5%–4%

05.05.2014, 08:58 | ליאור גוטמן

הוצאות הדלקים של המשק הישראלי לחודש מאי מגלמות ירידה של פחות מ־0.5% ביחס לחודש שעבר. כך עולה מנתוני מדד האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.

מדד האנרגיה, שמחושב מינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, ומטרתו לצפות את השינויים בסל הדלקים ולשמש כלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל.

יו"ר מכון האנרגיה יוסי רוזן , צילום: אוראל כהן יו"ר מכון האנרגיה יוסי רוזן | צילום: אוראל כהן יו"ר מכון האנרגיה יוסי רוזן , צילום: אוראל כהן

שקלול מחיר הדלקים במשק לחודש מאי מעלה כי אף שמחירי הבנזין והסולר עלו, מדד חודש מאי מגלם ירידה של כ־0.35% לעומת החודש הקודם בעקבות הוזלה של גז הבישול והמזוט.

בתחילת מאי נרשמה עלייה במחיר הבנזין, כך שליטר בודד עולה 7.57 שקלים, לעומת 7.5 שקלים קודם לכן. מדובר במחיר לליטר בנזין ברמת אוקטן 95 ובשירות עצמי, והמחיר בשירות מלא מחייב תוספת של 18 אגורות לליטר. העלייה מיוחסת להתייקרות הבנזין באגן הים בתיכון.

המסים מוסיפים 4.2 שקלים לכל ליטר דלק

יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, אומר כי "אף שמדד האנרגיה לחודש מאי משקף ירידה קלה ברכיב הדלקים, שיעור הכנסות המדינה ממסים על כלל מוצרי הדלק נותר גבוה. מחישוב פשוט ניתן לראות כי על כל ליטר בנזין שרוכש הצרכן בתחנת הדלק ב־7.57 שקלים הוא למעשה משלם מס של 4.2 שקלים".

נוסף על כך, השיעור הממוצע של הכנסות המדינה ממסים על כלל מוצרי הדלק לחודש מאי 2014 נותר גבוה - 52.5% מסך מחירי הדלק, וביחס לבנזין מדובר בשיעור גבוה יותר, 55.6%.

במכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה מציינים כי מחיר הבנזין עלה, ואף שנרשמה התייקרות בסולר (שאינו מפוקח על ידי המדינה) חלה ירידה קלה של 0.4% הן בשער הדולר והן במס הבלו על דלקים בעקבות הצמדתו לשיעור האינפלציה השלילי מתחילת השנה.

ירידת המדד החודשי נבעה מהשינויים במחירי התזקיקים באזור אגן הים התיכון, כך שלמרות העלייה במחירי הסולר והבנזין ירדו מחירי הגפ"מ (גז פחממני מעובה) והמזוט וגררו אחריהם ירידה במחיר הגז הטבעי לתעשייה, זאת נוסף לירידת שער הדולר וירידת מס הבלו על הדלקים, שתרמו אף הם לירידת המדד החודש.

ירידה של 4% במחיר הגז הטבעי לתעשייה

כמו כן, נתוני מכון האנרגיה מלמדים שמחיר הגז הטבעי לתעשייה רשם החודש ירידה של כ־4%, "בעיקר לנוכח הירידה במחירי המזוט, הירידה בשער הדולר והעדכון התקופתי במס הבלו", מסבירים במכון.

מחיר גז טבעי נקבע באופן שונה בכל מקום בעולם ומושפע בין היתר מהביקוש וההיצע המקומיים, מספר הספקים, כמויות הרכישה של הצרכנים, אופן הגעת הגז לצרכן (גז דחוס או נוזלי) מחירי הדלקים התחליפיים ואופן הובלת הגז למשק. לפי מכון האנרגיה, גורמים אלה משתנים ולכן מחירי הגז הטבעי בעולם שונים.

מדד האנרגיה של המכון מצמיד את מחירי הגז הטבעי למחירי המזוט, שעדיין משמש כמוצר העיקרי שעתיד הגז הטבעי להחליף.

תעריף החשמל במשק נותר ללא שינוי החודש, ומאז העדכון הקודם כבר חלפה שנה - במאי 2013 עלה התעריף בכ־5.5%. רשות החשמל אמורה לעדכן את המחיר עד סוף יוני הקרוב, וההערכות הן שתירשם עלייה מתונה של 1.5%–4%.

תגיות