אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מאז שהתחלתי להתריע נגד מצב הבנקים, המצב רק נעשה גרוע יותר" צילום: נמרוד גליקמן

"מאז שהתחלתי להתריע נגד מצב הבנקים, המצב רק נעשה גרוע יותר"

הכללתה של פרופ' ענת אדמתי ברשימת 100 המשפיעים של "טיים" לא הרגיעה אותה. בראיון למוסף "כלכליסט" היא מסבירה שבשנה שחלפה מאז הראיון הקודם שלה המערכת הבנקאית הגלובלית רק הפכה ליותר מסוכנת ושבירה: "טלטול קטן והיא תתפרק"

09.05.2014, 12:07 | אורי פסובסקי

אם יש אליטה גלובלית, היא התקבצה בשבוע שעבר בלינקולן סנטר במנהטן לערב גאלה לכבוד חברי רשימת "100 המשפיעים בעולם" של המגזין "טיים". בעצם, לא האליטה כולה: היו משפיעים שלא הגיעו לנשף, כמו האפיפיור פרנסיס, הדיווה והאימפריה העסקית ביונסה - וכמותם גם ענת אדמתי, פרופסור למימון באוניברסיטת סטנפורד והנציגה הישראלית היחידה ברשימה.

קראו עוד בכלכליסט

אדמתי נבחרה לרשימה הודות לספרה "בגדי הבנקאים החדשים" שהיה בשנה החולפת "קריאה לדגל בעבור רפורמטורים בכל העולם", כהגדרת המגזין. בשיחה עם "מוסף כלכליסט" השבוע (היא רואיינה כאן לראשונה ב־2011 ושוב ב־2013) היא מסבירה שנבצר ממנה להגיע לאירוע: היא שהתה בשוויץ, שם נפגשה עם נגיד הבנק המרכזי וקיבלה ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת ציריך. "לא היה לי לב לשנות תוכניות", היא אומרת. "בכל מקרה, הגאלה עצמה היא לא בדיוק הסטייל שלי".

פרופ פרופ' ענת אדמתי. "את ההזדמנות שנתן לנו המשבר של 2008 כבר בזבזנו" | צילום: נמרוד גליקמן פרופ

בכל זאת, איך זה להיות באותה רשימה עם ביונסה?

"קצת סוריאליסטי", היא צוחקת, "אבל לא נכנסתי לנושא הזה כדי להיות ביג שוט. מבחינתי, הבחירה של 'טיים' עוזרת למה שאני מנסה להשיג: אנשים ישימו לב. אנשים הרי שמים לב למערכת הפיננסית רק כשקורה משבר, ואז חוזרים לענייניהם עד המשבר הבא. בינתיים בזבזנו את ההזדמנות של משבר 2008".

"השאלה של אדמתי היא 'האם מערכת הבנקאות המסובכת והמסוכנת היא האלטרנטיבה הטובה מסוגה?'", כתב "טיים", "והודות לאדמתי כלכלנים, בנקאים וקובעי מדיניות מתחילים לשאול את השאלה". אדמתי (57), ילידת קריית גת המלמדת בסטנפורד זה 31 שנה, מנסה כבר ארבע שנים להציף את השאלה הזאת בקמפיין בלתי־נלאה שכולל מאמרים, פגישות עם רגולטורים ואינספור כנסים. בשבת הקרובה, למשל, היא תרצה בכנס TED בסטנפורד.

"אנשים נותנים בהרצאות האלה עצות איך להיות מאושר", היא צוחקת, "וגם אני הייתי שמחה לעשות את זה, במקום להיות שלילית וביקורתית. זה בכלל לא האופי שלי. אבל כשיש עבודה מלוכלכת, מישהו צריך לעשות אותה. אותו דבר עם הספר שלי. הייתי מתה שמישהו אחר יכתוב את הספר הזה, אבל אף אחד לא התנדב".

בלב הספר עטור הפרסים של אדמתי (ועמיתה מרטין הלוויג) יש מסר פשוט: אין סיבה להשלים עם המציאות במערכת הבנקאות, שבה הבנקים מממנים את פעילותם באמצעות מינוף אדיר, מצב רווחי עבור הבנקים ומסוכן עבור כל השאר. ויש גם הצעה לתיקון: להעלות דרסטית את רמת ההון העצמי שנדרשת מהבנקים. לפי אדמתי, אפשר לדרוש ש־20% ואפילו 30% מפעילות הבנקים תמומן מהון בעלי המניות. לאחרונה יש התקדמות בכיוון זה, למשל בהחלטת הפדרל ריזרב להעלות את דרישות הלימות ההון של הבנקים ל־5% - אבל את הצעד הזה, כמו צעדים אחרים עד כה, אדמתי מגדירה כשינוי קטן יחסית. "מבחינות אחרות המערכת במצב גרוע יותר. הבנקים הגדולים של העולם נעשו גדולים עוד יותר, וגם יותר מחוברים זה לזה. המערכת נעשתה מאוד מסוכנת ושבירה. טלטול קטן והיא יכולה להתפרק".

מדוע הרפורמה מתנהלת בעצלתיים? אחת הסיבות שמעלה אדמתי היא מערכת היחסים הסימביוטית בין הבנקים לפוליטיקה. "הבנקים הם עדיין הלובי הכי גדול בוושינגטון. מולי, ומול האנשים המעטים שמדברים על זה לטובת הציבור, ניצבים אלפי אנשים שמשלמים להם פול טיים לעבוד נגדנו. יש כאן שילוב של פוליטיקה, אינטרסים, ובלבול לגבי הבנקים. אני מנסה לפחות לסלק את הבלבול, אבל יש עיוורון ועיוורון־מרצון: כמו בסיפור 'בגדי המלך החדשים', תוקפים את הילד שלא רואה את הבגדים. זה מה שאני חווה הרבה פעמים, והיו לי חוויות לא נעימות בשנים האחרונות. עד שכבר מזמינים אותי לכנס, מתברר שיש בנקים שנותנים חסות, ופתאום מבטלים את ההזמנה. והרבה פעמים לא מזמינים אותי.

"וזה מה שטוב בכך שנכנסתי לרשימה של 'טיים'. מול כל הכסף שמשקיעים בצד השני, הדרך היחידה שלי היא שאנשים ירצו להקשיב".

מה לגבי ישראל? לכאורה המצב טוב: הלימות ההון במגמת עלייה, ולאומי והפועלים יידרשו בשנים הקרובות ליחס הון כולל של 13.5%.

"אני מדברת על הלימות הון ועל מינוף כי זה הנושא שאנשים הכי מבולבלים לגביו, והוא הדבר שהכי קל לתקן, אבל העיוותים והאי־יעילות הם הרבה מעבר לזה. יש עיוותים בתחרות, עיוותים בתמחירים, מכירת מוצרים לא נחוצים, בעיות של שליטה, לקיחת סיכונים, בונוסים, תמריצים, ממשל תאגידי, ריכוזיות. הכל עדיין שם. גם בישראל יש הרבה עיוותים, אפילו אם הלימות ההון יותר טובה".

דודו זקן, המפקח על הבנקים, אמר בכנס "כלכליסט" שהבנקים יכולים לצלוח משבר, אבל בתרחיש קיצון יותר מ־20 אלף משקי בית יגיעו לחדלות פירעון.

"לכל לווה בעולם יש מלווה. זו בדיוק הנקודה. הבנקים מכניסים אנשים אחרים לצרות של חוב. הבנקים בעצמם מצליחים לחיות עם המון חובות. האנשים שנכנסים לחוב, להבדיל, סובלים את התוצאות, וגם מאשימים אותם שהם לוו יותר מדי".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
יישר כח. התכתבנו לפני שנתיים וחצי. היה קשה לה להאמין איזו בנקאות רשע זו.
יישר כח. התכתבנו לפני שנתיים וחצי. היה קשה לה להאמין עד כמה המערכת הבנקאית בארה"ב (ובכולי עלמא) מרושעת והרסנית. היא בכלל מתמטיקאית-סטטיסטיקאית. יירבו כמותה, ומהר, אנא.
עו"ד אורי פרייס , רעננה, בני ברק  |  13.05.14
21.
בנקאות - ענף שמאוים על ידי מהפכת הטכנולוגיה
כמו סוכני הנסיעות, יצרני פילם, מתווכים, שומרים בחניונים, דוורים...כל החברות והמקצועות שחוסלו בידי הטכנולוגיה, הבנקים הם הבאים בתור. אפליקציות חברתיות ופיננסיות יגיעו ויתגברו גם על כל הרגולטורים. המתינו כמה שנים.
משקיע ממוצע  |  11.05.14
20.
למגיב 15 -
רוב האנשים המגיבים כאן לא מתמצאים, ו'תיאוריית הקונספירציה' שלטת גם בנושא הבנקים. יש המון כסף פנוי, שנחסך ויושב בבנקים. חסכונות, פנסיות, קרנות השתלמות, מלוות, אג"ח ממשלתי... לפני 20 שנה דיברו על 'הר השקלים' שיושב בבנקים, והעריכו אותו במעל טריליון שקלים... צא וחשב כמה זה היום. זו ממש שטות לתאר את הדברים כפי שאתה מתאר - אתה מבקש הלוואה, והפקיד מקליק במחשב, וחשבונך מזוכה... בכסף שלווית אתה עושה שימוש - משלם, למשל, לקבלן, עבור דירה. זה לא כסף וירטואלי. תחשוב - כל הבתים והדירות בישראל נקנו בכסף שנתנו הבנקים. זו לא הקלקה על מחשב, זה כסף שקנה בטון וחול וסיד ובלוקים ואלומיניום ודלתות וכבלי חשמל... והכסף הזה, עם הזמן, חוזר לבנקים (עם רווח) ומשמש להמשך הנעת גלגלי הכלכלה. ========= שום דבר לא השתנה, עקרונית, בדרך פעולת הבנק. רק נוספו כל מיני 'ביריוני לשון' שמפריחים סיסמאות בלי בסיס מידע....
אלי בר-נס  |  10.05.14
19.
המפקח על הבנקים
למפקח יש תפקיד חשוב במניעת נפילת בנקים. 1להגדיל את הלימות ההון הנדרשת מהבנקים(בשנים האחרונות יש דרישה להעלאת ההלימות :מזרחי,פועלים ולאומי במצב טוב יחסית לדרישה).אך כמו שטוענת הפרופסורית יש להגדיל. 2.יש להגדיל את דרישת ההון העצמי בקבלת הלוואת משכנתא :כיון שכאן המינוף גבוה. הבטחונות הם הבית הנרכש לפי שוויו בזמן קבלת המשכנתא,ומה יהיה עם תהיה ירידה חזקה בשווי הדירות (כמו ב2007/8 בארה"ב עם נפילת מחירי הדירות ,הממשל נאלץ להתמודד עם דיפולטים וקריסת בנקי המשכנאות )להוסיף לביטוח החיים הנדרש גם ביטוח מפני אבדן כושר השתכרות(הבנק דורש כח החזר נכון לעכשיו ולא עתידי).
ר.יחיאל , חיפה  |  10.05.14
18.
אודי תראה כמה מינוסים יש לך כי אתה מטעה
והכי גרוע שאתה מטעה בביטחון עצמי שכזה בנקים לא עוסקים בתיווך בין לווים למלוים בנקים יוצרים כסף מהאויר ואז מלוים אותו על זה מדברת הפרופסר להעלות את דרישת הלימות ההון. למעשה יש לדרוש את העלאת הלימות ההון למאה אחוז ואז לבנקים לא יהיה יתרון אמיתי מול אנשים רגילים עם כסף כנס לבלוג הכלכלה האמיתית ותקרא קצת. הכי חשוב זה להסביר לאלו שאינם יודעים את האמת כמוך
אורי  |  09.05.14
לכל התגובות