אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא תאמינו איפה הכי קל להפוך למיליארדרים צילום: שאטרסטוק

לא תאמינו איפה הכי קל להפוך למיליארדרים

מחקר חדש בדק יותר מאלף יזמים מיליארדרים כדי להבין באילו מדינות יש את התנאים הנוחים ביותר עבורם, ומהי המדיניות הדרושה כדי לעודד יזמות וחדשנות. ארה"ב הגיעה למקום השלישי, היכן ממוקמת ישראל?

10.05.2014, 22:43 | מעין מנלה

החלום האמריקאי, סיפור ההצלחה של יזם שהעפיל מעוני לעושר בלתי נתפס ועשה הכול בעשר אצבעותיו, קל יותר להגשמה במדינות מסויימות מאשר באחרות. למעשה, בהונג קונג ובישראל ישנם יותר מיליארדרים בזכות עצמם מכל מדינה בעולם, באופן יחסי לגודל האוכלוסייה. ארה"ב מדורגת במקום השלישי ואחריה שוויץ וסינגפור, כך לפי מחקר חדש שנערך על ידי המרכז לחקר מדיניות בלונדון (Centre for Policy Studies).

קראו עוד בכלכליסט

המחקר בדק יותר מאלף יזמים שהרוויחו לפחות מיליארד דולר ואשר הופיעו ברשימת האנשים העשירים ביותר בעולם של מגזין "פורבס" בין השנים 1996 עד 2010 - אלו מכונים ה'סופר-יזמים'. אותם סופר-יזמים ייסדו מחצית מהחברות הגדולות ביותר שנוסדו מאז סוף מלחמת העולם השניה.

מטרת המחקר הייתה לזהות את המדינות בהן יש את התנאים הנוחים ביותר להפוך לסופר-יזם. מהנתונים עולה כי בארה"ב יש פי ארבעה יותר יזמים מצליחים מאשר באירופה ופי שלושה יותר מאשר ביפן. מבין 100 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב, 31 יוסדו על ידי יזמים לאחר מלחמת העולם השניה וביחד הם יצרו יותר מ-4 מיליון משרות. באירופה, מבין מאה החברות הגדולות, רק שבע ייוסדו באותה התקופה ויצרו כמיליון משרות.

רשימת החברות שהוקמו על ידי 'סופר-יזמים' כוללת את חברות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, אינטל, יאהו וגוגל בארה"ב כמו גם את סטארבקס ובסט ביי. באירופה מציינים את איקאה, זארה, וירג'ין ובנטון, ובמדינות אחרות את סוני והונדה היפניות; צ'ק פוינט הישראלית ו-RIM, יצרנית בלקברי הקנדית.

גיל שויד, גיל שויד, 'סופר-יזם' ישראלי, מייסד צ'ק פוינט | צילום: עמית שעל גיל שויד,

מדינות רבות בעולם, כולל ישראל, רוצות לעודד יזמות מכיוון שהיזמים נתפסים כ"מנוע הצמיחה" של המשק. עם זאת, לפי המחקר, יש הבדל בין עצמאים, אנשים שאינם מועסקים על ידי אחרים לבין יזמים שהקימו תאגידי ענק המבוססים על המצאות חדשניות. נהגי מוניות, אינסטלטורים או בעלי מכולת הם עצמאים אך אינם יזמים חדשנים במובן שהם לא ממציאים מוצרים או שירותים חדשים. בארה"ב למשל, שיעור עצמאים נמוך באופן משמעותי בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, אך שיעור סופר-יזמים גבוה. שיעור העצמאים הוא הגבוה ביותר במדינות כמו ספרד, פורטוגל ואיטליה - מדינות בהן שיעור היזמות החדשנית הוא נמוך.

שיעור גבוה של עצמאים ושיעור גבוה של יזמות חדשנית שניהם חשובים לכלכלה, אך מדיניות לעידוד הקמת עסקים קטנים לא בהכרח מעודדת יזמות חדשנית.  כדי לעודד יזמות בחלק מהמדינות מפעילים תוכניות ממשלתיות, כגון תוכנית אסטרטגיית ליסבון באיחוד האירופי. החוקרים מצאו כי התוכניות האלו ברובן נחלו כישלו. עם זאת, המלצותיהם למדינות שמעוניינות לעודד יזמות חדשנית הן: להוריד מסים, בעיקר מסים על רווחי הון אשר להם השפעה משמעותית במיוחד על יזמות אך מובילים לרווח קטן יחסית למדינה; להפחית את הרגולציה ולאכוף בנחישות זכויות קנייניות. המדיניות צריכה להיות מוכוונת לעודד יזמות המבוססת על חדשנות. בצורה כזו קובעי המדיניות ישיגו את היעדים בהן חושקת כל מדינה - קידמה טכנולוגית וצמיחה כלכלית שתיטיב עם האוכלוסיה כולה.

'סופר יזמים' ואי שיוויון

אי השיוויון הגובר במדינות בהן ישנו שיעור גבוה של 'סופר-יזמים', כולל בישראל מעלה את שאלת הלגיטימיות של ההתעשרות והתרומה של יזמות וחדשנות לחברה. האם המיליארדרים מתעשרים על ידי על ידי ניצול העניים והעברת נכסים ציבוריים לכיסם הפרטי באופן לא צודק או שהם עושים זאת תוך כדי יצירת משרות וערך חברתי אמיתי. כלכלנים כגון תומס פיקטי טוענים שיש להשית מסים גבוהים במיוחד על מנת הצטברות של עושר בידי מעטים. בראיון ל"כלכליסט" לפני שבועיים טען פיקטי כי יזמות, חדשנות ותרומה לאנושות עשויות להיות עניין רגעי, אבל להון שנצבר יש חיים משלו, והם יכולים להיות חיים ארוכים מאוד: "לאדם שהיו לו רעיונות טובים בגיל 40 לא יהיו בהכרח רעיונות טובים בגיל 90. ובכלל לא בטוח שיהיו לילדים שלו רעיונות טובים כלשהם. אבל העושר שלו נשאר, ולפעמים מכפיל את עצמו עשרות מונים". 

ביל גייטס, ביל גייטס, 'סופר-יזם' מייסד מיקרוסופט | צילום: אם סי טי ביל גייטס,

במידה והעשירים מתעשרים על ידי יצירת ערך לחברה כולה ויצירת משרות לאחרים, החוקרים מהמרכז לחקר מדיניות בלונדון מאמינים שיש לגיטימציה רבה יותר לפערי ההכנסה. אם, לעומת זאת, העושר מושג על ידי ניצול עניים או גזילת משאבים ציבוריים - הרי ברור שהפערים פחות לגיטימיים. החוקרים מגיעים למסקנה שרוב העשירים במדינות קפיטליסטיות התעשרו באמצעות יצירת ערך חדש לחברה ולא ירשו אותו או השיגו אותו בדרכים לא לגיטימיות. בסך הכל, לפי המחקר, 58% מהמיליארדרים שהופיעו בדירוג פורבס בשנים הרלוונטיות היו יזמים שהתעשרו בזכות עצמם בעוד שהשאר ירשו את הונם או צברו אותו באמצעים לא יזמיים. במערב אירופה 42% מהמיליארדרים צברו את הונם במו ידיהם בעוד שהשאר ירשו את הונם. בארה"ב 70% מהעשירים התעשרו בכוחות עצמם. בסין למשל, כמעט כל המיליארדרים התעשרו במו ידיהם.

לפי החוקרים "התוצאות מצביעות על כך שהחלום האמריקאי עודו חי וקיים. יזמים מיליארדרים יצרו מיליוני משרות, מיליארדי דולרים בהון פרטי וככל הנראה טריליוני דולרים של ערך לחברה ככלל".

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה