אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא לומדים מטעויות: כמחצית מהעולם לא יודע ניהול פיננסים בסיסי צילום: שאטרסטוק

לא לומדים מטעויות: כמחצית מהעולם לא יודע ניהול פיננסים בסיסי

שתי כלכלניות אמריקאיות ערכו סקר המורכב משלוש שאלות פשוטות ובודק את ההבנה הכלכלית הבסיסית של בני אדם ברחבי העולם. תוצאות הסקר מטלטלות וחושפות בורות נרחבת לגבי מושגי יסוד בכלכלה ובכספים, שמובילה את האנשים לפשיטת רגל

10.05.2014, 12:29 | שירות כלכליסט

שתי כלכלניות, אנאמריה לוסרדי מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון ואוליביה מיטשל מאוניברסיטת פנסילבניה, פרסמו סקר חדש ומטלטל הבודק את ההבנה הכלכלית הבסיסית של בני אדם ברחבי העולם. כך מדווח העיתון "דה אטלנטיק".

קראו עוד בכלכליסט

המחקר הציבו השתיים שלוש שאלות פשוטות לנבדקים:

1) אם הפקדת 100 דולר בתוכנית חיסכון הנושאת ריבית שנתית של 2%, כמה כסף יהיה בתוכנית לאחר 5 שנים? (התשובה: יותר מ-102 דולר).

2) אם תוכנית החיסכון נושאת ריבית שנתית של 1% ושיעור האינפלציה השנתי הוא 2%, לאחר שנה אחת האם שוויו של הכסף נשאר זהה, עלה או ירד לעומת הסכום ההתחלתי? (התשובה: ירד).

3) האם ההצהרה הבאה נכונה או לא נכונה: "השקעה במניות של חברה אחת בלבד מעניקה החזר בטוח יותר מקרן נאמנות מבוססת מניות"? (התשובה:לא).

מחאה. האזרחים יוצאים לרחובות, אבל לא ממש מבינים בכלכלה, צילום: אדם קפלן מחאה. האזרחים יוצאים לרחובות, אבל לא ממש מבינים בכלכלה | צילום: אדם קפלן מחאה. האזרחים יוצאים לרחובות, אבל לא ממש מבינים בכלכלה, צילום: אדם קפלן

הסקר, שפורסם במגזין האיגוד האמריקאי לכלכלה (AEA) מצא כי על אף השינויים הדרסטיים הכלכליים בעולם, קיימת בורות נרחבת לגבי מונחי יסוד בכלכלה וכספים.

החוקרות מציינות כי השווקים הפיננסיים ברחבי העולם נגישים יותר מאי פעם למשקיעים קטנים בעוד מוצרים ושירותים פיננסיים הופכים לנפוצים בשל המשבר הכלכלי האחרון ותחומי אשראי פרטי והלוואת משכנתאות פעילים יותר. ישנם יותר אלטרנטיבות מימון והאחריות להשקעות ולחסכונות עוברת אל האדם הפרטי הצריך לקבל בעצמו החלטות לגביהן. אולם רבים לוקים בבורות כלכלית, אומרות השתיים ולא מעט נמצאים צעד אחד מפשיטת רגל בשל חוסר השכלה כלכלית בסיסית.

איפה כן מבינים?

בעיות אלו נגלו בכל מדינות העולם ולא רק במערב, והקבוצות החלשות ביותר בתחום זה הן נשים, מעוטי יכולת והאוכלוסייה מבוגרת, אומרות השתיים. שמצאו כי הענקת חינוך כלכלי בסיסי לאנשים ללא השכלה פורמלית משפרת את מצבם הכלכלי ביחס ממוצע של 82% ממצבם בתחילה. הכשרה כזו לבוגרי אוניברסיטה משפרת את מצבם בממוצע של 56%.

תוצאות הסקר מטלטלות בייחוד כשמדובר במדינות המפותחות: ברוסיה 96% מהנשאלים לא ידעו לענות על שאלה אחת לפחות; בארה"ב - 70%. המדינות שהפגינו את הביצועים הטובים ביותר בסקר היו גרמניה - עם אחוזי הצלחה של 53% ושוויץ, עם אחוזי הצלחה של 50%.

דווקא במדינות חזקות כלכלית, אחוז הנכשלים היה גבוה, כמו למשל שבדיה, עם 79% נכשלים; איטליה - 75%; יפן - 73% וצרפת - עם 69% נכשלים.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
מספר 16 צודק, יש ים חומר חשוב שלא מלמדים בתיכון.
משקיעים בשיעורי אזרחות, כולל הסברים מלא של חוק הבחירות עם חישוב מפורט של איך מחשבים את מספר המנדטים לכל מפלגה ממספר המצביעים. לא משקיעים שיעור אחד בלהסביר איך קוראים דו"ח של קרן פנסיה. לא משקיעים שיעור אחד בלהסביר שמי שלא עובד עדיין צריך לשלם בט"ל, ושצריך לשמור מגוון מסמכים (תלושי שכר, חשבונות שוטפים ששולמו, קנסות, וכו') למשך שבע שנים. לא משקיעים שיעור אחד בלהסביר את חוקי העבודה של מדינת ישראל, שמשפיעים על אנשים באופן יום יומי. גרוע מזה, הבעיה היא בריבוי חוקי העבודה (כמו גם פקודות וצוי הרחבה) בישראל שמקשים על אנשים למצוא את כל החומר הרלוונטי ולהבין אותו. וכל החומר הזה נכנס לשעות לימוד שמיועדות לחצי יחידת לימוד לבגרות.
יובל , תל אביב  |  10.05.14
לכל התגובות