אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת שרים לענייני חקיקה: שוב ניסיון לשקיפות על קק״ל צילום: אלכס קולומויסקי

ועדת שרים לענייני חקיקה: שוב ניסיון לשקיפות על קק״ל

בבוקר תדון ועדת השרים בהצעתו של ח״כ משה מזרחי ולפיה יש להחיל את הוראות חוק חופש המידע על קק״ל

10.05.2014, 23:33 | רוני זינגר

אחרי שכשל הניסיון להחיל שקיפות על קרן קיימת לישראל בשבוע שעבר בוועדת שרים לענייני חקיקה, ייעשה מחר בבוקר ניסיון נוסף. הפעם, תדון ועדת השרים בהצעתו של ח״כ משה מזרחי (עבודה) ולפיה יש להחיל את הוראות חוק חופש המידע על קק״ל, ובכך לאפשר לציבור לבקש מידע הנמצא בידי הגוף לרבות מידע הקשור בניהול כספים, מינויים ויישום מדיניות.

קראו עוד בכלכליסט

את הצעת החוק הגישו ביחד עם מזרחי, ח״כ מרב מיכאלי, ח״כ דב ליפמן וח״כ עומר בר לב והיא נכתבה ביחד עם התנועה לחופש המידע. בדברי ההסבר להצעת החוק מציינים כותביה כי ״הקרן הקיימת לישראל הוקמה בתחילה כחברה בתחום המשפטי הפרטי ואולם נוכח העובדה שביסוד יעדיה ותפקידיה מאז כינונה מצויות משימות לאומיות כלליות. ככזו היא ממלאת תפקידים ציבוריים בעלי חשיבות ומפעילה סמכויות שבמהותן הן סמכויות שלטוניות מובהקות שאלמלא היו מבוצעות בידי הקרן הקיימת לישראל, הן היו מבוצעות בידי מוסד ממוסדות המדינה…. מכלול מאפייניה של הקרן הקיימת לישראל, יעדיה, התפקידים הציבוריים אותם היא ממלאת והזיקה בינה ובין המדינה ורשויותיה מצדיקים הכפפת גוף זה לביקורת המדינה״.

כזכור בשבוע שעבר הכשילו חברי ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעתה של שרת המשפטים ציפי לבני להחיל את חוק מבקר המדינה על קק״ל. בעד החוק הצביעו חברי יש עתיד: יאיר לפיד, יעל גרמן, יעקב פרי ולבני עצמה. ואולם נגד החוק הצביעו יאיר שמיר מישראל ביתנו - שהיה אחד מאורחי הכבוד של כנס קק״ל בפריז בפברואר האחרון - גדעון סער מהליכוד, אורי אורבך, אורי אריאל מהבית היהודי, ויצחק אהרונוביץ׳ וסופה לנדבר מהליכוד - ישראל ביתנו. המתנגדים טענו כי לאור הודעתו של ראש הממשלה על הקמת צוות שיבחן את הנושא - בראש הצוות עומד מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט - הרי שיש לתת זמן לצוות לערוך בדיקה ולגבש מסקנות בטרם יוכרע העניין בוועדת השרים.

מאז, חלה התפתחות נוספת, שכן יום לאחר ישיבת השרים, הודיע היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין כי הוא תומך ברישומה של קרן קיימת לישראל כ״חברה לתועלת הציבור״ - (חל״צ) ומשכך תהיה מחוייבת לשקיפות וחשופה לביקורת. ויינשטיין גיבש את תמיכתו לאור חוות דעת שכתב המשנה הכלכלי-פיסקלי שלו אבי ליכט, שנימק מדוע קק״ל עומדת בכל המבחנים המשפטיים המגדירים אותה כחל״צ. עם זאת לאור השגות שהעלו נציגי קק״ל בפני היועץ המשפטי לממשלה על קביעתו, הודיע ויינשטיין כי הוא מעכב ב-60 יום את רישומה של קק״ל בפנקס החברות לתועלת הציבור.

ח"כ משה מזרחי. ממגישי ההצעה, צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ משה מזרחי. ממגישי ההצעה | צילום: אלכס קולומויסקי ח"כ משה מזרחי. ממגישי ההצעה, צילום: אלכס קולומויסקי
עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע ששותפה כאמור בהצעת החוק שתעלה מחר מסרה: ״קק"ל מהווה הלכה למעשה, גוף שפעול מטעם הציבור ובמשאביו, ללא כל חובות דיווח או בקרה. מסיבה לא ברורה, קק"ל נהנית מפריבילגיות של חשאיות, כאילו הייתה אחרון גופי הביטחון של המדינה. הכרזת קק"ל כחל"צ אינה מספיקה. הכרזה זו לא מקיימת את דרישות הדיווח שהיינו מצפים מגוף שכזה. אין סיבה עניינית ורצינית, שלא להכריז על קק"ל כרשות לעניין חוק חופש המידע, ובהתאם לדרוש ממנה דין וחשבון על אופן ניהול הכספים, המשאבים והקשרים שלה. מן הראוי, שנבחרי הציבור, בפרט אלה היושבים בוועדת שרים לענייני חקיקה, יפעלו להחלת חוק חופש המידע על קק”ל״.

תגיות