אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באג כבר לא בנתב"ג צילום: באדיבות אתר החנות הקרובה

בלעדי לכלכליסט

באג כבר לא בנתב"ג

רשות שדות התעופה סגרה את חנות הצעצועים וחנות בגדי הילדים שהפעילה באג בדיוטי פרי, אף שעדיין אין לה זכיין חלופי. רש"ת: "באג הפרה החוזה". באג: "צעד מעורר תמיהה"

11.05.2014, 06:50 | אורנה יפת

מערכת היחסים הרעועה בין באג לבין רשות שדות התעופה (רש"ת) הפכה לנתק של ממש. ל"כלכליסט" נודע כי ב־1 באפריל, לפני ערב חג הפסח ורגע לפני תחילתה של עונת הנסיעות, סגרה רש"ת את שתי החנויות שהפעילה באג בדיוטי פרי - לצעצועים ולבגדי ילדים - וזאת טרם סיום תקופת המכרז. רש"ת החליטה לסיים עמה את ההתקשרות אף שאין לה זכיין חלופי והיא מפסידה דמי זיכיון כתוצאה מכך ששטחי המסחר עומדים מיותמים. סגירת החנויות באה בהמשך לפינויה בסוף 2012 של באג מחנות האלקטרוניקה בדיוטי פרי והחלפתה ברשת א.ל.מ.

ויכוח על המולטימדיה

עוד נודע ל"כלכליסט" כי רש"ת פרסמה בשבועות האחרונים מכרז חלופי שאליו לא ניגשה אף חברה. דמי הזיכיון שדרשה רש"ת עבור הזכייה במכרז להפעלת שתי החנויות עמדו על 8.3 מיליון שקל בשנה. גובה דמי הזיכיון שבאג שילמה היה גבוה יותר ועמד על 9 מיליון שקל לפני הצמדות, ובשורה תחתונה שילמה החברה לרש"ת סכום של כ־12 מיליון שקל דמי זיכיון בשנה. תקופת הזיכיון במכרז הנוכחי עמדה על שש שנים עם אופציה לשנתיים נוספות.

חנות הצעצועים של באג בנתב"ג, שנסגרה ב-1 באפריל, צילום: באדיבות אתר החנות הקרובה חנות הצעצועים של באג בנתב"ג, שנסגרה ב-1 באפריל | צילום: באדיבות אתר החנות הקרובה חנות הצעצועים של באג בנתב"ג, שנסגרה ב-1 באפריל, צילום: באדיבות אתר החנות הקרובה

חנות הצעצועים של באג, בשטח של 320 מ"ר, וחנות ובגדי הילדים, בשטח של 70 מ"ר, עמדו במרכזה של פרשה שהתפרסמה באוגוסט 2013. אז נסגרו החנויות בעקבות פשיטה של רשויות המכס בשל חשד שבחנויות נמכרו מוצרים החייבים במכס במחיר המשקף פטור ממכס. אלא שמאז נפתחו החנויות והמשיכו לעבוד כרגיל. תיק החקירה עדיין פתוח ונבחן על ידי רשות המסים.

ברש"ת טוענים כי סגרו את החנויות בעקבות הפרה של החוזה מצד באג. ככל הנראה הסכסוך בין באג לרש"ת נסב על מכירת מוצרי מולטימדיה בחנות הצעצועים של באג. במסגרת החוזה שנחתם בין באג לרש"ת, ביקשה באג להכניס סעיף בנספח לחוזה המאפשר לה למכור מוצרי מולטימדיה. באותה העת באג עדיין הפעילה את חנות האלקטרוניקה בדיוטי פרי, כך שמכירת נגני מולטימדיה בשתי החנויות היוותה סינרגיה מבחינתה. כיום מי שמפעילה את חנות האלקטרוניקה בדיוטי פרי היא רשת א.ל.מ, שעשויה להיפגע מכך שבחנות הסמוכה נמכרים מוצרים זהים. בבאג לא רואים במכירת המוצרים הפרה, שכן לטענתם מדובר בסעיף שמופיע בחוזה. באג הביעה רצון להמשיך להפעיל את שתי החנויות וככל הנראה אף הרוויחה כסף מהפעלתן, וזאת על אף התמלוגים הגבוהים שאותם נדרשה לשלם. מחזור המכירות של באג בשתי החנויות עמד על כ־33 מיליון שקל ב־2013.

המכרז על החנויות הוא מכרז משותף שבבאג בחרו לגשת אליו ב־2011 לאחר הזכייה במכרז על חנות האלקטרוניקה. החברה זכתה במכרז לאחר שבע שנים שבהן החנויות הופעלו על ידי חברת סקאל. בבאג קיוו כי רש"ת תאפשר להם לממש את האופציה שניתנה להם בזמן הזכייה במכרז, להפעיל את חנות האלקטרוניקה למשך ארבע שנים נוספות, והתחילו להפעיל את שתי החנויות בנובמבר 2011. באג לא היתה ניגשת למכרז מסוג זה אילולא היתה כבר פעילה בדיוטי פרי, שכן מוקד עסקיה אינו בתחום הביגוד או הצעצועים.

עודד מודן הבעלים של באג, צילום: עמית שעל עודד מודן הבעלים של באג | צילום: עמית שעל עודד מודן הבעלים של באג, צילום: עמית שעל

אלא שבסוף שנת 2012 זכתה חברת מיני ליין, מפעילת רשת חנויות א.ל.מ, במכרז החדש להפעלת חנות האלקטרוניקה. זכייתה העלתה אז שאלות קשות, שנחשפו ב"כלכליסט", שכן המחיר שבאג הציעה בהליך ההתמחרות שהיה בינם לבין א.ל.מ, לאחר מכרז שנכשל, היה גבוה מזה שהציעה מיני ליין. בעוד באג הציעה בזמנו יותר מ־24 מיליון שקל עבור חנות האלקטרוניקה, א.ל.מ הציעה 19 מיליון שקל בלבד וזכתה בהתמחרות. במכתב שהפנתה אז באג לרש"ת, באמצעות עורכי דינה היא כתבה כי "הרשות נהגה כלפינו במשוא פנים ולא ניתנה לנו הזדמנות אמיתית לזכות בהתמחרות".

עד הסגירה הספיקה באג להפעיל את שתי החנויות במשך שנתיים וחצי בלבד. במקור, תקופת הזיכיון לשתי החנויות נקבעה לחמש שנים עם אופציה לשנתיים נוספות. רש"ת ביקשה מבאג לסגור את החנויות כבר ב־16 במרץ, אלא שבאג הצליחה לדחות את הסגירה בשבועיים נוספים במטרה לתת הודעה מוקדמת לעובדים. בבאג שוקלים כעת לנקוט הליכים משפטיים נגד רש"ת בעקבות הסגירה. ברש"ת לא ממהרים לאייש את שטחי המסחר היקרים שעומדים נטושים יותר מחודש, ומפסידים כסף רב מדמי זיכיון שיכלו להרוויח - גם אם היו אלה דמי זיכיון נמוכים מהסכומים שאותם קיבלה הרשות עד לאחרונה מבאג.

"לא בכל מחיר"

בשנים האחרונות ממעטים גורמים קמעונאיים לגשת למכרזים של רש"ת בגלל דמי הזיכיון הגבוהים, ולא אחת מצאה עצמה הרשות מפרסמת מכרזים שלא זוכים להתעניינות. בחלק מהמקרים אף לא נקנו טופסי ההשתתפות במכרז. "כל העסקים מוכרים טוב בנתב"ג ולא חסרים שם מחזורי מכירות. השאלה עד כמה הרשות מעוניינת לפגוע בזכיינים. אנשים כבר לא מוכנים לשלם כל מחיר כדי להיות בנתב"ג", אומר גורם בענף הקמעונאות.

מרש"ת נמסר: "במהלך תקופת פעילותה של חנות הצעצועים ואופנת הילדים של באג בנתב"ג היא הפרה את החוזה שעליו היא חתמה. למרות פניות חוזרות ונשנות של הנהלת רש"ת המשיכה באג להפר את הוראות החוזה היסודיות ולכן הופסקה פעילותה בנתב"ג". בנוגע לכך שהחנויות עומדות מיותמות נמסר מרש"ת כי "רשות שדות התעופה מצויה בהליך לאיוש החנויות".

מבאג נמסר: "רשות שדות התעופה בחרה לסיים את ההתקשרות עם באג בפתחה של עונת הנסיעות. זאת אף שבאג מילאה אחר הוראות ההסכם בקפדנות, לרבות מכירת מוצרים כפי שאושרו בהסכם ההתקשרות עם הרשות. הדברים מעוררים תמיהה, ובהיעדר שוכר חלופי לא נמצא עצמנו מופתעים אם הרשות תשכיר את אותם השטחים שבאג שכרה למפעיל אחר במחירים נמוכים יותר, כפי שכבר עשתה בעבר".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
בלי להפחית מעליבות הדיוטי פרי בישראל...
כל מי שנוסע קצת בעולם יודע שכל הדיוטי פריים לא רק שלא זולים יותר, אלא תמיד יקרים יותר - וברוב המקרים בהרבה - מחנויות רגילות בעיר. וכנראה גם שברוב נמלי התעופה קיים אותו הסיפור של דמי הזיכיון הרצחניים. ולראיה, באירופה לפחות, החנויות היחידות ששורדות לאורך זמן הן של תכשיטים, מותגי יוקרה לאלפיון העליון, שעונים יקרים וכד', בהם מחזור עיסקה ושולי הרווח גבוהים.
יניב  |  13.05.14
לכל התגובות