אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערה טרופית מתקרבת צילום: עמית שעל

סערה טרופית מתקרבת

משקאות הטיקי, החיקוי האמריקאי המוגזם לסגנון פולינזי שנחשב עד כה לשיא הקיטש וחוסר העידון, הם הקוקטיילים הנכונים לקיץ הקרוב. ברמן, ערבב את המאי טאי

11.05.2014, 08:48 | גלי וולוצקי

כשמוש בודניק מניח על בר הנחושת המצוחצח של מסעדת הסושיאל קלאב בתל אביב את קוקטייל המאי טאי אפשר להתבלבל ולחשוב לרגע שחזרנו לשנות השמונים. השנים הללו, שנחשבות תקופה אפלה בתולדות ימי הקוקטיילים, התאפיינו במשקאות צבעוניים, מקושטים ובעיקר מתוקים להחריד. אבל המאי טאי שבודניק מגיש לי - אף שהוא מעוטר בכל סממני הקיטש האפשריים: בננה המעוצבת כדולפין האוחז בפיו אגוז מוסקט, קש צבעוני ועטיפת עלה בננה - הוא למעשה קוקטייל טיקי קלאסי שהומצא לפני עשרות שנים בארצות הברית ועושה כיום, יחד עם אחיו לז'אנר, את דרכו למרכז הקונצנזוס של תפריטי הקוקטיילים.

קוקטייל מאי טאי בסושיאל קלאב, צילום: עמית שעל קוקטייל מאי טאי בסושיאל קלאב | צילום: עמית שעל קוקטייל מאי טאי בסושיאל קלאב, צילום: עמית שעל

הטיקי, סגנון שהומצא בהוליווד בשנות השלושים, פרח "מסוף תקופת היובש ועד תחילת תקופת הדיסקו", כפי שמגדיר זאת המיקסולוג והיסטוריון הטיקי ג'ף ברי (המכונה Beach Bum Berry - "פרחח חופים" באנגלית). הטיקי, הוא אומר, השפיע ב־40 השנים הללו על תחומים נוספים בעיצוב, באופנה ואפילו במוזיקה. אבי הסגנון, מי שהמציא את ז'אנר הברים ומסעדות הטיקי, היה דון ביץ', המכונה Don the Beachcomber, כשמה של מסעדת הטיקי הראשונה שהקים. הוא רקח עשרות מתכונים לקוקטיילי טיקי, שרבים מהם משמשים את הברמנים עד עצם היום הזה.

“הטיקי הוא חלק מתרבות הפופ האמריקאית", מסביר בר שירה, מבעלי בר הקוקטיילים התל־אביבי האימפריאל, שמגיש לא פחות מעשרה קוקטיילים בסגנון טיקי — כפי הנראה המבחר הגדול ביותר בסגנון זה שאפשר למצוא כיום בארץ תחת קורת גג אחת. "זה סגנון כביכול פולינזי, אבל לא באמת. זה חיקוי מוגזם, אפילו תיאטרלי, של החוויה הטרופית".

ברמת העיצוב מדובר בשימוש בסמלים פולינזיים ולעתים גם אינדיאניים כמו ספלי חרס מצועצעים, המעוצבים בדמותם של אלים פולינזיים, ובמוטיבים טרופיים אחרים, כמו מטריות נייר והרבה מאוד קישוטי פירות, פרחים ועלים. "זה קיטש משוגע", מסביר שירה, "וכמה שיותר - יותר טוב. תחשבי 'מיאמי וייס' או אייזיק מ'ספינת האהבה'. מטריות נייר, דובדבנים מסוכרים, עלי פפאיה ואננס, פסיפלורות הפוכות, אש ועשן. בדיוק ההפך מעידון.

"אלה גם לא משקאות שמחפשים בהם את הטעמים הנקיים או המורכבים", הוא מוסיף, "יש בהם בדרך כלל הרבה אלכוהול, בחלק מהמשקאות אפילו יותר משלוש מנות, שמוסווה בהרבה מיצי פירות".

קוקטיילי טיקי בבר אימפריאל, צילום: אוראל כהן קוקטיילי טיקי בבר אימפריאל | צילום: אוראל כהן קוקטיילי טיקי בבר אימפריאל, צילום: אוראל כהן

 

הרום הוא אחד המאפיינים החשובים ביותר של קוקטיילי הטיקי - אפשר לומר מלך הטיקי - וכל סוג שאפשר להעלות על הדעת מתאים. השימוש בו נבע בעבר מסיבות כלכליות, שכן הוא נחשב פעם משקה זול של מלחים. "סגנון הטיקי נותן מקום להמון הבעות של רום", מסביר שירה, ומתייחס לרבגוניות של המשקה, שמופיע בגרסאות בהירות, כהות, נקיות או מתובלות, צעירות ומיושנות. הרום נעשה במקומות שנשלטו בידי הצרפתים מהסחיטה הראשונה של מיץ קנה הסוכר, ובמקומות אחרים ממולסה.

 

"כשאתה מסתכל על מתכוני טיקי אתה רואה ציון מפורש של סוגי הרום שצריך להשתמש בהם, אם זה רום מהאיטי או רום מטרינידד, רום כהה מכאן ורום בהיר משם, ובדרך כלל גם ערבוב של כמה סוגי רום באותו המשקה. זה דבר שלא רואים בקוקטיילים אחרים", אומר שירה. שאר חומרי הגלם הם מיצי פירות; פירות טרופיים כמו אננס, קוקוס ופסיפלורה; פירות הדר - בעיקר ליים; סירופ גרנדין ותמציות תבלינים המכילות קינמון, הל אנגלי ושקדים.

זרם מושקע

גם אם מפתה להתייחס אל הטיקי כאל סגנון קוקטיילים מיושן ומצועצע, קצת לא רציני ו"עליז", כפי שמגדיר זאת בודניק, מדובר באחד הזרמים היותר מושקעים בתרבות הקוקטיילים. "כל העניין הזה של לרקוח לבד תמציות פירות ותבלינים, להשקיע בעשרות חומרי גלם לקוקטייל, בקישוט, בהגשה - מה שהיום נחשב חלק מתחיית תרבות הקוקטיילים, זה משהו שברמנים שמתמחים בטיקי עושים כבר הרבה שנים", הוא מסביר.

אחדים מהקוקטיילים הקלאסיים בסגנון, למשל פינה קולדה ופיין קילר, זכו לגרסאות מתוקות ותעשייתיות מדי בשנות השבעים והשמונים, מה שהוציא להם שם רע, ולא בצדק. "הקוקטיילים שזוכרים משנות השמונים הם לא טיקי, המשקאות האלה לא חייבים להיות מתוקים מדי", מסביר בודניק. קוקטיילי טיקי אחרים, כמו זומבי למשל, שמכיל שלושה סוגי רום, פסיפלורה, אשכולית, אנגוסטורה, ליים, קינמון וביטרס, זוכים כיום דווקא לחיים חדשים בחסות הטרנד הלוהט.

מתכונים מסורתיים

ברים המתמחים בטיקי, המעוצבים ברוח הז'אנר ומגישים עשרות קוקטיילים על פי המתכונים המסורתיים, עדיין פועלים בארצות הברית. בארץ, אומר בודניק, עוד חזון למועד: "אני לא רואה מצב שבו ייפתח כאן בר טיקי", הוא פוסק בצער, "קוקטיילים הם נישה בפני עצמה, והטיקי הוא נישה בתוך הנישה. אני מת על טיקי, אבל אני לא חושב שהשתיין הישראלי בשל להעביר ערב שלם על קוקטיילים כל כך עמוסים ועשירים".

מצד שני, בהתגנבות יחידים הם בהחלט עושים את דרכם לתפריטי הקוקטיילים, ובלא מעט ברים תוכלו הקיץ לדמיין שאתם בהוואי.

 

תגיות