אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד צורב לגוגל במשפט הפטנטים מול אורקל צילום: בלומברג

הפסד צורב לגוגל במשפט הפטנטים מול אורקל

אורקל זכתה בניצחון משמעותי בתביעתה נגד גוגל על שימוש לא מורשה בפטנטים במערכת אנדרואיד. התוצאות של המשפט עלולות להשפיע על עתיד תעשיית הטכנולוגיה כולה

11.05.2014, 12:44 | רפאל קאהאן

בית משפט פדרלי לערעורים בוושינגטון, העניק ביום שישי האחרון לאורקל ניצחון משפטי חשוב במשפט הפטנטים המתנהל בינה ובין גוגל. על פי דיווח של סוכנות רוירטס, השופטים הפכו החלטה קודמת של שופט פדרלי שקבע כי לא ניתן להכיר בקוד תוכנה כקניין רוחני. ההחלטה החדשה מעניקה לאורקל יתרון משמעותי בכך שהיא מאפשרת לה הכרה כבעלים של קוד שפת הג’אווה, שחלקים ממנה משמשים בין השאר בליבת מערכת אנדרואיד.

קראו עוד בכלכליסט

אורקל טוענת כי השימוש שגוגל עשתה בג'אווה על גבי מערכת אנדרואיד, שהינה הפלטורמה הפופולרית בעולם כיום למכשירי מובייל, נעשתה באופן לא מורשה וללא הסכמתה. בדיון מוקדם בבית משפט פדרלי בסן פרנסיסקו, קבע השופט כי אורקל לא יכולה לתבוע את גוגל על השימוש בחלקים מתוכנה. אולם, בהחלטה החדשה שהתקבלה לאחר ערעור של אורקל, נקבע כי גם קוד תוכנה יכול להיכנס להגדרה של קניין רוחני בר הגנה.

כמה עורכי דין צריך כדי לפתח תוכנה?, צילום: שאטרסטוק כמה עורכי דין צריך כדי לפתח תוכנה? | צילום: שאטרסטוק כמה עורכי דין צריך כדי לפתח תוכנה?, צילום: שאטרסטוק

אורקל הפכה לבעלים של ג'אווה כאשר רכשה את חברת סאן מיקרוסיסטמס לפני מספר שנים. השפה מהווה נדבך חשוב בעולם פיתוח התוכנה מפני שהיא מאפשרת הרצה של יישומים ללא תלות במערכת ההפעלה מסויימת. פלטפורמת הג'אווה פופולרית בעיקר בעולם מכשירי המובייל ובמגזר התוכנות הארגוניות.

עורך דין לכל מפתח

התוצאה של הפסיקה עלולה להיות יקרה מאוד עבור גוגל. אורקל דרשה ממנה כמיליארד דולר פיצויים על הטמעת ג’אווה באנדרואיד ללא רשותה. אך למשפט ישנן גם השלכות רחבות הרבה מעבר לאינטרסים המסחריים של אורקל או גוגל. התוצאה של הפסיקה יכולה לשנות לגמרי את תעשיית התוכנה במחי יד, בעיקר אם בית המשפט יכיר ב-API, אותן פיסות תוכנה שמשמשות לחיבור בין יישומים - כפטנט בר הגנה.

אורקל טוענת כי גוגל הפרה את זכויותיה ב-37 חבילות API מבוססות ג’אווה. ההחלטה סותרת את הטענה של גוגל שהיא עשתה שימוש בפיסות הקוד הללו תחת הגדרה של שימוש סביר. ההחלטה עלולה להעמיד את השימוש בתוכנות או קוד של צד שלישי בידי מפתחים בסכנה. הדבר ידרוש מהמפתחים לבדוק היטב אם המוצר שלהם עומד בהגדרה של שימוש סביר, מה שיוביל למעורבות גדולה יותר של משפטנים בתהליך הפיתוח.

פרופסור למשפטים מאוניברסיטת סנטה קלרה הסביר כי ההחלטה עלולה לייקר באופן גורף את תהליכי הפיתוח. “עורכי דין לא יכולים לתת תשובות של ‘כן’ ו’לא’, זה ייצור מצב מאוד מעיק עבור כולם”, הסביר.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אין ספק שזה רגע מכונן
גוגל דווקא ניסתה להגיע להבנות עם אורקל בקשר לרשיונות, אבל אורקל לא רצתה מסיבותיה שלה (קרוב לוודאי סיבות שקשורות בכסף, שליטה ועוד) - לא שיש לי משהו בעד גוגל או אורקל, שתיהן חברות דורסניות. האם לאף אחד אסור להשתמש ב-JAVA במוצר תוכנה שהוא מתכוון לשווק? עושה רושם, שרק לחברות שמאיימות על אורקל אסור. כלומר, אם אתה קטן ואפשר למחוץ אותך אז בוודאי שאתה יכול להשתמש, אבל אם אתה גדול, אנחנו נעשה לך את המוות לפני שנרשה לך לעשות שימוש חינמי במוצר שקוד המקור של נמצא ברשת וכנראה גם נרקוד על גופתך תוך כדי שאנחנו חוגגים את ניצחוננו (הדבר נכון גם לגוגל כמובן ולגופים נוספים שקיבלו יותר מידי כוח ושליטה). אני מצטרף לדעתו של מגיב 1. כל עניין הפטנטים הפך אבסורדי כבר מזמן וזה לא הפעם הראשונה שזה עולה. שורה תחתונה, כל מי שמפרסם קוד מקור, שייקח בחשבון שאין לו שום שליטה (ממש אפס) לידיו של מי זה מגיע ומה הוא יכול לעשות עם זה. אני בטוח שהסיפור לא גמור ושהמשפט יימשך עוד שנים רבות עם ערעורים של שני הצדדים. לארי פייג' ימשיך לעשות כסף על גבה של אורקל במשך הזמן הזה והם יגיעו בסופו של דבר לפשרה כלשהי מחוץ לבית המשפט, ככה זה כששני ענקים לא מוכנים לוותר. ובאמת, למה שיוותרו?
יוסי  |  14.05.14
1.
קצת מוזר...
(אני ממש לא תומך גוגל "means only evil" וגם לא ככ מתלהב מאורקל.. (לארי אליסון: חזיר קפיטליסטי מאז ומתמיד)) מצד אחד, בתור איש תוכנה אני מעריך ותומך בזכויות קנין בקוד. (אבל עד גבול מסויים) מצד שני,מה הפסיקה אומרת בעצם?? שאי אפשר לכתוב יותר בג'אווה??!! שאם תכתוב ותצליח במוצר, לארי יחכה לך עם דרישת תשלום אסטרונומית לצד תביעה משפטית?? ובכלל, האם הפסיקה היא כלפי חבילת הפיתוח (JDK) של ORACLE בלבד? אחרי הכל, הAPI הוא דרך הגישה לקוד תוכנה ולא המימוש.. (שם הפונקציה אם תרצו) שהרי אם אסור להשתמש בAPI עצמו (ללא המימוש של אורקל בהכרח-יש גם אחרים) אזי גם אורקל מחוייבת לשלם תמלוגים ל BELL-AT&T שהרי הם פיתוח את CPP והשפות המודרניות מבוססות סינטקסית עליה. וחוצמזה, אם אני הולך ורושם פטנט על מכשיר אשר מעביר עצם ממקום למקום מעל מהירות האור (נגיד) אז אם וכאשר יומצא כזה מכשיר האם אוכל לדרוש תמלוגים (במסגרת זמן תוקף ה'פטנט' או זכות הקניין)?? שכן הרי זה השם של הפונקציונליות ולא המימוש עצמו. ובכלל 2, שכחתם שJAVA היא בכלל OPEN SOURCE (ייתכן ואני טועה בהגדרה) - הרי הקוד שלה גלוי וניתן לצפיה די בקלות.. לסיכום, אין ספק שמערכת ה'צדק' יודעת לעשות צדק עם אנשי תעשיית הצדק ואיתם בלבד...
ג'אוואיסט  |  12.05.14