אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תכניס לפיקוח גם את השמנת המתוקה 32% שומן צילום: עמית מגל

בלעדי לכלכליסט

המדינה תכניס לפיקוח גם את השמנת המתוקה 32% שומן

ועדת המחירים באוצר מצאה כי הטלת הפיקוח על מחיר שמנת מתוקה 38% שומן לא הובילה להורדת מחירים של שאר המוצרים בקטגוריה ביוזמת המחלבות. הוועדה תמליץ לפקח גם על שמנת 32% שומן כדי לאותת למחלבות על הכיוון הרצוי מבחינתה

12.05.2014, 07:44 | נורית קדוש

סל המוצרים המפוקחים צפוי להתרחב ולכלול גם שמנת מתוקה 32% שומן, כך נודע ל"כלכליסט". המהלך צפוי למרות הביקורת החריפה שספג שר האוצר יאיר לפיד על החלטתו מחודש ינואר האחרון להפחית את מחירה של שמנת מתוקה 38% שומן ולהכניסה תחת צו הפיקוח על המחירים. הביקורת התמקדה בבחירה לטפל במחיר של מוצר מותרות, שנוסף לכך אינו מוצר בריא.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף השבוע עדכנו איריס גינזבורג, יו"ר ועדת המחירים במשרד האוצר, ואורי צוק בר, המפקח על המחירים במשרד החקלאות, את שרי האוצר והחקלאות בדבר כוונתם להמליץ בחודש הבא על הכנסת השמנת המתוקה הנוספת לפיקוח.

שר החקלאות יאיר שמיר. איתות למחלבות, צילום: אוראל כהן שר החקלאות יאיר שמיר. איתות למחלבות | צילום: אוראל כהן שר החקלאות יאיר שמיר. איתות למחלבות, צילום: אוראל כהן

ההמלצה גובשה בעקבות בדיקת התנהלות המחלבות לאחר הורדת מחירה של שמנת מתוקה 38% שומן ל־6.6 שקלים בחודש ינואר. הבדיקה שערכה ועדת המחירים גילתה כי למרות ההפחתה בצו של שמנת מתוקה 38% שומן הוּזלה שמנת 32% שומן בשיעור נמוך יותר, ומחירה לצרכן גבוה מהמחיר שנקבע לשמנת 38%. מדובר במוצר הקיים במחלבות תנובה ושטראוס, ומחירו הממוצע ברשתות בארבעת החודשים האחרונים היה 7.8 שקלים.

ועדת המחירים לא מצאה הצדקה לפער מחירים זה בהיבט העלויות או הרווחיות, ועקרון העוגן, שלפיו היצרנים מוזילים את המוצרים המקבילים בהתאם למחירו של מוצר העוגן בקטגוריה, לא פעל במקרה זה. זאת בשונה מקטגוריית הגבינות הלבנות, שבה הוּזלה והוכנסה לפיקוח גבינה לבנה 5% שומן ובעקבות הצעד הזה ירד גם מחירה של גבינה לבנה 3% שומן.

ניתן להעריך כי את מחירן של הגבינות הלבנות השונות הורידו המחלבות הן כיוון שמדובר במוצר יסוד והן מתוך הערכה כי אם לא יעשו כן ירכשו הצרכנים במקום זאת גבינה לבנה 5% שומן. השמנת המתוקה נתפסת כמוצר מותרות, וההערכות במחלבות הן כי צרכנים המבקשים לרכוש שמנת מופחתת שומן יהיו מוכנים לשלם בעבורה תוספת מחיר.

בעקבות ממצאי הבדיקה שוקלת ועדת המחירים להמליץ לשרי האוצר והחקלאות לעדכן את צו הפיקוח על המחירים ולקבוע כי המחיר המרבי לשמנת מתוקה 38% יחול גם על שמנת מתוקה 32%. המחלבות, רשתות השיווק והציבור יוכלו להביע עמדתם ולהעלות את טענותיהם ביחס להמלצה הצפויה עד 8 ביוני השנה, אז תגובש ההמלצה הסופית ותועבר לשרים לצורך יישומה.

ההערכות בענף הן כי במשרד האוצר מבקשים במהלך זה לאותת למחלבות לפעול לתמחור סביר של מוצריהן מיוזמתן. זאת בעיקר בכל הנוגע לגבינות הצהובות הארוזות, שמחירן גבוה בעשרות אחוזים ממחיר הגבינה הצהובה במעדנייה, המצויה בצו הפיקוח על המחירים.

כבר בחודש אוגוסט האחרון קבעה ועדת המחירים כי במכירת גבינות קשות ארוזות נמצאו רמות רווחיות גבוהות וכי במידת הצורך יחזרו מוצרים אלה לפיקוח. בוועדה ציינו אז את הקוטג' כדוגמה למוצר שהמחלבות בפיקוח עצמי הורידו את מחירו ביוזמתן ל־5.9 שקלים וכך מנעו התערבות של ועדת המחירים.

כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", בעקבות הוזלת השמנת המתוקה בחודש ינואר גדלו המכירות הכמותיות של המוצר ב־9.4% ביחס לארבעת החודשים הראשונים אשתקד. הורדת המחירים הסבה למחלבות אובדן הכנסות של 3.1 מיליון שקל מאז תחילת השנה, לפי נתוני סטורנקסט.

איציק ספורטא, ד"ר ליחסי עבודה והתנהגות ארגונית ומרצה בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב, שעוסק בעיקר במחקר הנוגע לאי־שיוויון כלכלי וחברתי, אומר כי מדובר במהלך שנועד לייצר מראית עין של עשייה: "הפיקוח הוא כלי אפקטיבי, אבל הבחירה בשמנת מתוקה מראה שהממשלה לא באמת רוצה ליצור שינוי אלא לייצר אווירה של עשייה, בלי לעשות משהו ממשי. זה משחק של יחסי ציבור, שבמסגרתו זורקים כדורים באוויר כדי שיהיה לנו על מה לדבר מבלי שיעשו משהו ממשי. כנראה שבממשלה הבינו שהציבור מספיק מטומטם ולא יתפרע יותר מדי".

תגיות