אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוויר יוצא החוצה מהחברות הישראליות צילום: בלומברג

האוויר יוצא החוצה מהחברות הישראליות

במהלך מרץ גייסו 5 חברות ישראליות סכומי עתק בהנפקות בארה"ב. אבל חודשיים אחרי, המניות נסחרות במגמת ירידה ואיבדו בממוצע 24% מאז הנפקתן. מנכ"ל ברקליס: "הפער בין מחיר המניות המבוקש למחיר בהנפקה היה 12% באפריל"

13.05.2014, 07:56 | ניר צליק

שנת 2014 החלה בגל אדיר של הנפקות של חברות ישראליות בבורסות בארה"ב. בסוף שבוע אחד, בתחילת חודש מרץ, השלימו בזו אחר זו חמש חברות ישראליות — לומניס, ורוניס, אנזימוטק, מג'יקו קומפיוג'ן — הנפקות בהיקף של כחצי מיליארד דולר, מהן שתיים היו הנפקות ראשוניות לציבור והיתר הנפקות משניות.

מאז השלימו עוד שלוש חברות הנפקות ראשוניות: מדיוונד שגייסה 70 מיליון דולר, גלמד שגייסה 38 מיליון דולר, ובורדרפרי שגייסה 80 מיליון דולר. כרגע יש עוד שתי חברות שהגישו תשקיפים ונמצאות בדרכן אל שוק ההון האמריקאי — ביובלאסט ומאפי פארמה.

"הביצועים פחות טובים אחרי ההנפקה"

רוב החברות הישראליות שביצעו הנפקה התחילו את הדרך בצורה מבטיחה. ורוניס זינקה ביום הראשון אחרי ההנפקה ב־100%, בורדרפרי זינקה ב־25% וגם מדיוונד הוסיפה 30% ביומיים הראשונים שבהם היא נסחרה. אלא שהירידה במניות הצמיחה בתחום הטכנולוגיה והביומד הגיעה גם לחברות הישראליות, והעליות שהתרחשו בימים הראשונים אחרי ההנפקה, התאדו בינתיים כאילו לא היו מעולם. זאת, כאשר מאז תחילת השנה הנוכחית איבד מדד נאסד"ק 2.2% בלבד. השאלה שעולה כעת היא האם השינויים במגמות השוק ישפיעו על החברות הישראליות שהגישו תשקיפים ועל החברות שנמצאות בדרכן להנפקה, בהן סיילנסיד, סטוקטון, מובילאיי וצ'יפ פי.סי.

לן רוזן, מנכ"ל בנק ברקליס ישראל, שהוביל את הנפקת ורוניס, אחת ההנפקות המוצלחות של החברות הישראליות, אמר ל"כלכליסט" כי "חברות ישראליות בלטו בגל ההנפקות האחרון. אני חושב שהסיבה העיקרית לכך היא שהן פעילות בתחומים החמים ביותר מבחינת ההנפקות, כגון מדיה חברתית, ביומד ואינטרנט. זה ששוק ההנפקות חלש במקצת בשבועות האחרונים, לא קשור לחברות מישראל. יש עדיין הנפקות שיוצאות לפועל, אבל הביצועים של החברות האלה היו פחות טובים אחרי ההנפקה, מה שגורם לכך שיש פחות משקיעים שרוצים לקנות בהנפקה ופחות חברות שרוצות לבדוק את השוק כרגע. הפער בין מחיר המניות המבוקש בתשקיף למחיר בהנפקה בפועל היה 12.1% באפריל בממוצע לעומת 3.9% בינואר, זו דינמיקה שמובילה לבעיה".

 

"השוק בררן והכוח עבר מהמנפיקים למשקיעים"

ההנפקה הראשונה היתה של לומניס, שניסתה כבר כמה פעמים בעבר לבצע הנפקה ואף היתה במגעים למכירת החברה. לומניס ביקשה תחילה לגייס 115 מיליון דולר לפי שווי של 529–599 מיליון דולר, ולפי מחיר מניה של 17–15 דולר. אך בסופו של דבר, היא נאלצה להשלים עם גיוס של 75 מיליון דולר בלבד, לפי שווי של 434 מיליון דולר ומחיר מניה של 12 דולר. החברה נסחרת היום במחיר מניה של 8.93 דולר בלבד — צניחה של 26% — ושווי חברה של 323 מיליון דולר.

בניגוד להנפקה של לומניס, ורוניס הוכיחה כי תחום אבטחת המידע רותח, לפחות בימים הראשונים שאחרי השלמת ההנפקה. חברת אבטחת המידע הישראלית גייסה 106 מיליון דולר לפי שווי של 524 מיליון דולר ומחיר מניה של 22 דולר. ביום המסחר הראשון מניית ורוניס זינקה ב־%100 למחיר של 44 דולר, מה ששיקף לחברה שווי כולל של 1.05 מיליארד דולר, ושבוע אחרי ההנפקה, השווי של החברה עמד כבר על 1.27 מיליארד דולר. אלא שמאז, יחד עם ענף אבטחת המידע כולו, יצא קצת אוויר מהבלון של ורוניס. כיום נסחרת המניה במחיר של 21.91 דולר — ירידה של 0.4% מההנפקה, ושווי חברה של 522 מיליון דולר.

בורדרפרי, חברת עיבוד התשלומים המקוונים, גייסה בחודש מרץ 80 מיליון דולר לפי שווי של 490 מיליון דולר ומחיר מניה של 16 דולר. ביום המסחר הראשון זינק מחיר המניה של החברה ל־20 דולר, ושיקף לחברה שווי של מעל ל־600 מיליון דולר.

אלא שמאז המניה רק ירדה וכיום היא נסחרת במחיר של 12.4 דולר בלבד, ירידה של 22.5% מהשווי בהנפקה, עם שווי שעומד על 380 מיליון דולר.

גלמד, חברת פיתוח התרופות, גייסה 38 מיליון דולר לפי שווי של 144 מיליון דולר ומחיר מניה של 13.5 דולר. ביום הראשון עוד נסקה המניה ב־8.5% למחיר של 14.5 דולר, אלא שמאז ירד המחיר בצורה דרסטית. כיום נסחרת החברה לפי מחיר מניה של 7.01 דולר בלבד, צניחה של 48% לשווי של 75 מיליון דולר.

לבסוף, מדיוונד גייסה 70 מיליון דולר לפי שווי של 350 מיליון דולר ומחיר מניה של 14 דולר. כיום נסחרת המניה במחיר של 10.8 דולר בלבד ושווי חברה של 270 מיליון דולר, צניחה של 23%.

ד"ר בעז שוורץ, מנכ"ל דויטשה בנק ישראל, אמר ל"כלכליסט" כי "השוק לוקח עכשיו קצת אוויר לנשימה, הוא צריך לעכל את גל ההנפקות. מנהלי תיק ההשקעות יותר בררניים היום, אבל עדיין יש מקום לחברות טובות להנפיק. ברור שהפיל שמסתובב בחדר הוא הנפקת עליבאבא (חברת האינטרנט הגדולה בסין — נ"צ). אם ההנפקה תהיה מוצלחת, זה ייתן הרבה ביטחון לשוק ולחברות אחרות, ואם היא לא תהיה, זה ישפיע לרעה. מעבר לזה יש גם הרבה נתוני מאקרו שמשפיעים על השוק, בם הנעשה בשווקים המתעוררים ובאוקראינה ונתוני המאקרו בארה"ב".

הדחייה בחלק מההנפקות קשורה לאירועים מקומיים בחברות כמו החלטות רגולטוריות של ממשלת ארה"ב שיכולות להשפיע עליהן?

רוזן: "תמיד יש פקטורים קריטיים, אבל החברות שנתקלות כעת בבעיה בהנפקה הן חברות עם צמיחה גבוהה והחברות הישראליות הן כאלה. זאת לא בעיה רק בחברות שרוצות להנפיק אלא גם בתמחורים של חברות שהצליחו לבצע הנפקה וירדו בשוק בשבועות האחרונים".

איזו השפעה תהיה על חברות שעוד לא הצליחו לבצע הנפקה?

רוזן: "יש המון חברות שעדיין מתכוננות לבצע הנפקה. צבר החברות מאוד חזק, וחלק מהחברות ייצאו בוודאות. אם נצא מעונת הדו"חות הנוכחית בצורה חיובית, נראה הרבה מהחברות האלה מגיעות להנפקה בחודשים הקרובים, אבל עדיין לא ברור מה יקרה. באופן כללי, חלון ההנפקות לא נסגר, עדיין יש עסקאות, אבל חלק מחברות הצמיחה מתקשות לבצע הנפקה ובהחלט יש האטה כרגע".

שוורץ: "עדיין מוקדם לדעת אם החברות הישראליות יצליחו לצאת. חברות איכותיות תמיד יכולות לצאת להנפקה, אבל יכול להיות שהמחירים יהיו פחות טובים ממה שתכננו. חברות מדרגה שנייה או עם מודל עסקי פחות טוב אולי יצטרכו להמתין קצת. השוק יותר בררן, אין ספק. הכוח עבר מהמנפיקים למשקיעים".

לן רוזן ברקליס ישראל, צילום: עמית שעל לן רוזן ברקליס ישראל | צילום: עמית שעל לן רוזן ברקליס ישראל, צילום: עמית שעל

תגיות