אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: חברת "פארק אריאל שרון" ביצעה עבירות בנייה צילום: אייל שני

דו"ח המבקר 2014

המבקר: חברת "פארק אריאל שרון" ביצעה עבירות בנייה

מבקר המדינה מצא עוד כי החברה מתנהלת ללא תוכנית אסטרטגית מאושרת, ללא יו"ר קבוע, ללא הסכם תקציב לשנת 2014 וללא סקר סיכונים בנוגע לגז הקיים בהר הזבל בחירייה

14.05.2014, 16:04 | יעל דראל

הבלאגן חוגג בפארק אריאל שרון: הפרויקט להקמתה של הריאה הירוקה הגדולה ביותר בגוש דן, פארק אריאל שרון, אשר עליו החליטה ממשלת ישראל כבר בשנת 2005 – מנוהל ללא פיקוח מצד הממשלה, ללא תוכנית אסטרטגית מאושרת, ללא יו"ר קבוע, ללא הסכם תקציב לשנת 2014 וללא סקר סיכונים בנוגע לגז הקיים בהר הזבל בחירייה. כך קובע דו"ח מבקר המדינה, יוסף שפירא.

הדו"ח קובע עוד כי בהקמת הפארק המטרופוליני הענק, שצפוי להתרע על פני 8,000 דונם, בוצעו עבירות בנייה וכי עד כה - העבירה רשות מקרקעי ישראל לידי החברה רק כ-40% מכלל הקרקעות שעליהן הוא אמור לקום.

הליקויים החמורים שאותם מצא המבקר, נוגעים גם לאופן פעולתה של החברה הממשלתית – בין השאר בהליכי קליטת עובדים, בבחירת מתכנן לגשר שנבנה בפארק וכן בנוגע לאופן פעולתם של מוסדות החברה המנהלת את הפרויקט.

"הר הזבל" בחירייה, צילום: צביקה טישלר "הר הזבל" בחירייה | צילום: צביקה טישלר "הר הזבל" בחירייה, צילום: צביקה טישלר

כך למשל, מעלה דו"ח המבקר כי רק בשנת 2011, כחמש שנים לאחר הקמת החברה, החלה החברה לגבש תוכנית אסטרטגית לקידום הפרויקט – אולם עד עתה לא קיבלה התוכנית את אישור הממשלה. זאת ועוד, ליקויים רבים נמצאו באופן פעולת החברה. לדוגמא, ועדת התכנון של החברה הממשלתית, שאמורה לעסוק בתכנון לטווח הארוך של הפרויקט השאפתני, כלל לא מתכנסת על פי ממצאי הדו"ח. כך גם בנוגע למועצה מייעצת שהיתה אמורה לקום לפארק ולמנות נציגים שתמנה הממשלה.

בנוסף, המבקר מצא כי החברה לא מעבירה דיווחים על ביצוע התקציב שלה לאגף התקציבים במשרד האוצר ונכון לאוקטובר 2013 עדיין לא נחתם בין המדינה לחברה הסכם תקצוב חדש לשנת 2014 ולשנים שלאחר מכן.

אחת הסוגיות המשמעותיות שעליהן מצביע המבקר הוא סוגיית הקרקעות ושם כותב המבקר: עד כה, רשות מקרקעי ישראל העבירה לחברה רק כ-1,800 דונם (כ-40%) מהשטחים. אולם לצד הפיקוח הרופף של המדינה על החברה הממשלתית, ולצד ליקויים רבים באופן שבו מתנהלת החברה, מצא מבקר המדינה גם שתי עברות על חוק התכנון והבנייה, במסגרתן הקימה החברה ללא היתר בנייה מרפסת עץ גדולה בפארק, על פני שטח של כ- 20 מ"ר ואף הקימה את משרדיה בשטח הפארק ללא היתר ובאופן החורג מתוכנית הבנייה המקורית במקום.

סוגיה מעניינת נוספת שאותה מעלה המבקר הוא שאלת הזכויות על הגז שנצבר בהר חיריה, גז שמקורו בפסולת שנצברה במשך השנים על ההר ואשר ממנה מפיקים כיום אנרגיה. המבקר מצא כי הדירקטוריון כלל לא אישר את ויתור החברה על הזכויות על הגז וכי ישנה מחלוקת גם בנוגע לשטחי הפקת הגז ולזכויות בהם. זאת ועוד, עד לרגע זה לא הוסדרה גם סוגיית ההיבטים הבטיחותיים הקשורים בהפקת הגז בהר הזבל.

מפארק אריאל שרון נמסר: "חברת פארק אריאל שרון אמונה על שיקום המפגע הסביבתי המשמעותי במדינה והפיכתו לריאה ירוקה ולפארק המטרופוליני הגדול במזה"ת. הנהלת החברה מאמצת את דוח מבקר המדינה וסבורה כי ממצאיו הנם חיוניים להמשך הפעילות השוטפת והחשובה של הפארק וכי יישום המסקנות, כפי שבאות לידי ביטוי על ידי המבקר, יוביל להמשך מימוש חזון הקמת הפארק והפיכתו ממפגע סביבתי למשאב חברתי ולאומי. בכלל זה, החברה גיבשה נהלים מוסכמים לקליטת כוח אדם, ביצעה סקר סיכונים והעבירה באמצעות השר להגנת הסביבה את התכנית האסטרטגית הרב-שנתית לאישור הממשלה".

תגיות