אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העוקץ, הקשישים והפועל ת"א: לאן נעלמו 20 מיליון שקל של אקזיט?

בלעדי לכלכליסט

העוקץ, הקשישים והפועל ת"א: לאן נעלמו 20 מיליון שקל של אקזיט?

לפי דו"ח של רו"ח עופר אלקלעי, החוקר את קריסתו של בית ההשקעות אקזיט, בני הזוג אנקורי הונו עשרות קשישים במיליוני שקלים. מרבית הכסף הושקע בתמיכה בהפועל ת"א ונסיעות לחו"ל

18.05.2014, 10:30 | תומר גנון

אנשי העסקים איל וליאת אנקורי מרמת השרון הוציאו במרמה כ־20 מיליון שקל מעשרות זוגות קשישים במצגי שווא, הונאה והבטחת תשואה גבוהה ללא סיכון. זו תמצית הממצאים שעולים מדו"ח החקירה של נסיבות קריסתו של בית ההשקעות אקזיט לפני כשנתיים, שערך מפרק החברה רו"ח עופר אלקלעי.

אקזיט התפרסם כבית ההשקעות שתמך בקבוצת הכדורגל הפועל תל אביב במיליוני שקלים, שעל פי הדו"ח התאדו מקופת החברה עם כספים רבים שהושקעו במנגנון השיווק האגרסיבי, בשכר ובטיסות לחו"ל. "אין עסקינן בסיפור של כישלון בפעילות עסקית שגרתית, אלא בתוכנית מתוזמנת ללקיחת כספים במרמה תוך ניצול הקורבנות", נכתב בדו"ח.

לפני כשבועיים הוגש הדו"ח לבית המשפט המחוזי בתל אביב במסגרת תביעה לחיוב אישי ללא הגבלת סכום של הזוג אנקורי. אלקלעי, שמונה כדי לבדוק את נסיבות הקריסה של אקזיט, מבקש לממש נכסים אישיים של בני הזוג כדי להחזיר ללקוחותיהם לפחות חלק מהכספים. בין הנכסים האישיים ישנה הווילה של בני הזוג ברמת השרון, שמשופצת בימים אלה.

כלל לא בית השקעות

הדו"ח של אלקלעי, מומחה לביקורת חקירתית המיוצג בידי עו"ד עובדיה כהן, משרטט שיטה שמטרתה לשדר יוקרה ועושר מופלג כדי לשכנע משקיעים תמימים לתת לבני הזוג אנקורי, שנפרדו לאחרונה, את כספם. "מנגנון ההונאה השיטתי שהגו והוציאו לפועל התמקד במכוון בזוגות קשישים ובמסגרתו הופעל מכבש לחצים שצלח מול עשרות רבות מהקשישים הללו", לפי הדו"ח.

"בני הזוג שכרו משרדים יוקרתיים ומנקרי עיניים לצורך מצג שווא של איתנות פיננסית במגדלי רוגובין תדהר שברמת גן", נטען בדו"ח. אקזיט עשתה שימוש במשרדים אלה עד שנת 2011. תמצית העוקץ היא שהמשיבים יצרו מצג של אנשים עשירים מאוד, "שעשו הונם באמצעות שימוש ביכולותיו 'המופלאות' של איל אנקורי כאשף פיננסי בעל עסקים חובקי עולם, ומנהלים אשכול חברות מצליח ובו בית ההשקעות אקזיט", נכתב בדו"ח.

אקזיט בכלל לא היה בית השקעות לפי הדו"ח: "השימוש במילים "בית השקעות" נעשה בכוונה תחילה להטעות את המשקיעים וליצור מצגי שווא כוזבים, ובזכותם הצליחו בני הזוג אנקורי לשכנע קשישים להפקיד בידם את כל חסכונותיהם בהבטחה שמדובר בהשקעה 'בטוחה' ו'ללא כל סיכון' שתשולם בגינה ריבית גרנדיוזית". בדו"ח גם נטען שהמצגים למשקיעים לא פירטו היכן הכספים מושקעים.

המשרד ששימש את אקזיט עד 2011 המשרד ששימש את אקזיט עד 2011 המשרד ששימש את אקזיט עד 2011

 

"קל לתמרן אנשים קשישים"

באקזיט פנו בכוונה לזוגות קשישים מתוך הנחת המוצא ש"אינם מתמצאים בשוק ההון וקל לתמרן אותם באמצעות מתן הצעות להשקעה כביכול של כספים, שבני הזוג אנקורי מלכתחילה לא יוכלו להשיבם בסכום הקרן שלהם, לא כל שכן בתוספת התשואה המובטחת" לפי הדו"ח. למשקיעים נאמר כי הבטוחה להחזר השקעתם והתשואה בגינה הן רישום הערת אזהרה לטובתם על נכסי נדל"ן בארה"ב.

אולם מתברר שהנכסים נושאים הערת אזהרה ולעתים כלל לא היו בבעלות החברה האמריקאית מרטון — שאקזיט הוצגה כסניף הישראלי שלה. אצל חלק מהמשקיעים מרטון לא היתה הבעלים במועד ההתחייבות, אלא בתקופה מאוחרת יותר, ואצל חלק אחר מרטון מעולם לא היתה בעלים כלל. "כך הוליכו בני הזוג אנקורי שולל את נושיהם, רימו אותם והוציא מהם כספים במרמה", נכתב בדו"ח.

גם הנכסים שנתנו כבטוחה והיו מממשים התגלו כבעייתיים. לפי הדו"ח, הנכסים כלל לא התקרבו לשווי ההשקעה "ותוקפה של ה"לכאורה בטוחה" הזאת וטיבה המשפטי מוטלים בספק רב, אם בכלל יש לה ערך, ועניין זה מצוי בבדיקה בארה"ב".

אלא שכאן לא הסתיימה התרמית. לפי הדו"ח, בחלק ניכר מהמקרים הכספים לא הועברו לאקזיט או למרטון, אלא לחברות נוספות שבבעלות הזוג אנקורי, "תוך ניצול מארג חברות מסועף לטשטוש הגבולות בין העברות הכספים והנכסים בתוך החברות. דבר שהיווה הפרה ברורה של החוזה מול הלקוחות, תרמית וגניבה ממשית של כספם".

 

גירושים פיקטיבים

כדי לא לעורר את חשד המשקיעים השתמשו בני הזוג בשחקן חיזוק: אקזיט הוצג כפעיל ותיק ומנוסה בשוק ההון — אך לא כך היה. כחלק מהמצג השקרי של מארג חברות בעלות גב כלכלי הוא תואר כסניף הישראלי של מרטון העולמית, דבר שלא היה נכון ו"בכלל לא ברור מי זאת חברת מרטון", נכתב בדו"ח.

בהתחלה קיבלו המשקיעים מאקזיט תשלומים חודשיים זניחים ביחס להשקעה, ואלה הופסקו לחלוטין בדצמבר 2011. המשקיעים החלו לחשוד שמדובר בהונאה והגישו תלונות למשטרה, אך ככל הידוע המשטרה לא זימנה עד היום את בני הזוג אנקורי לחקירה. במקביל הוגשו בקשות לפירוק החברה, ומשם הדרך לקריסה היתה קצרה. עם מתן צו הפירוק התברר שבקופה החברה אין כספים, הנכסים אינם שווים את ההשקעה ובשורה התחתונה מדובר היה בפירמידה שבה משקיעים חדשים מימנו משקיעים ותיקים.

לקראת קריסתה של החברה פעלו בני הזוג להתגונן באופן אישי ולא הוגן מתביעות ולמלט לעצמם כמה שיותר נכסים. "בני הזוג העדיפו לפרוע באמצעות אקזיט חובות שאליהם היו ערבים באופן אישי, ובעוד הם יודעים שהחברה על סף חדלות פירעון – העדיפו נושים מסוימים וריקנו את החברה מנכסיה", נכתב בדו"ח.

בני הזוג התגרשו באופן הנראה "כוזב ופיקטיבי". "חלוקת הרכוש נעשתה באופן תמוה, שמקנה למשיבה את הנכסים הממשיים והטובים ולמשיב את הנכסים השליליים והמניות בחברות הכושלות", נכתב בדו"ח. אלקלעי מבסס את קביעתו של בית המשפט על הליך אחר שלפיו "חלוקת הנכסים מעלה חשד כבד להברחתם". מבא כוחה של ליאת אנקורי נמסר: "בשלב זה אנו לומדים את החומר ותשובתנו תינתן לבית המשפט". את תגובתו של איל אנקורי לא ניתן היה להשיג.

משכפילים את "מודל ההצלחה" - מבטיחים, מגייסים, קורסים

דו"ח החקירה שוזר את סיפור קריסת אקזיט בבית השקעות אחר שקרס — ריאליטי. בני הזוג אנקורי שכרו מנהל מכירות ונציגי מכירות שעבדו בריאליטי, שבו בוצעו מעשי הונאה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים כלפי זוגות קשישים בעלי יחידות נופש. ריאליטי פורק באוגוסט 2009 ומנהלו, רוני פרל, הורשע בגניבה ונידון לחמש שנות מאסר לאחר שהחברה רימתה יותר מ־500 מלקוחותיה בהונאת פונזי רחבה.

"אקזיט, שחפצה בשחזור הצלחת ההונאה של ריאליטי, גייסה את עובדיה, השתמשה בשיטות עבודה דומות עד זהות והתמקדה בקהל יעד דומה. נראה שלא בכדי גויסו עובדים אלו כי אם לשם העתקת שיטת העבודה מריאליטי, שכן מחלקת המכירות הצליחה לשדל עשרות אם לא מאות זוגות קשישים להעביר לידם השקעות של מאות אלפי שקלים, כפי שבריאליטי הובטחה החזרת ההשקעה בריבית על ידי תשלומים חודשיים שיתפרסו על פני שבע שנים. גם שיטות השיווק 'יובאו' מריאליטי, ובהן ההבטחה למתנות לזוגות שיגיעו לפגישה", לפי הדו"ח.

תגיות