אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשק צמח ב-2.1% בלבד ברבעון, הצריכה הפרטית ירדה ב-2% צילום: ענר גרין

המשק צמח ב-2.1% בלבד ברבעון, הצריכה הפרטית ירדה ב-2%

התוצר של הסקטור העסקי גדל בשיעור שנתי של 0.4% בלבד, לאחר עלייה של 2.1% ברבעון הקודם. בנק ישראל צופה צמיחה של 3.1% השנה

18.05.2014, 13:24 | אמנון אטד

המשק הישראלי צמח ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 2.1% בלבד, זאת לעומת צמיחה גדולה יותר של 2.9% ברבעון הקודם, ובהמשך לצמיחה של 1.9% שנרשמה ברבעון השלישי של השנה שעברה. הצריכה הפרטית ירדה ב-2%.

קראו עוד בכלכליסט

מהאומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של 2014 שמפרסמת היום (א') הלמ"ס מתברר עוד כי התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי כמעט אפסי של 0.4% בלבד, לאחר עלייה גדולה הרבה יותר של 2.1% ברבעון הקודם.

התוצר העסקי, ללא חברות הסטארט-אפ, גדל ברבעון הראשון בשיעור שנתי מעט גדול יותר, של 0.5%. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון הראשון של השנה משקפת עלייה ביצוא הסחורות והשירותים וביבוא הסחורות והשירותים, יציבות בהוצאות לצריכה ציבורית לעומת ירידות בהוצאה לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים קבועים.

נמל חיפה. עליה מזערית ביצוא הסחורות והשירותים וביבוא הסחורות והשירותים, צילום: בלומברג נמל חיפה. עליה מזערית ביצוא הסחורות והשירותים וביבוא הסחורות והשירותים | צילום: בלומברג נמל חיפה. עליה מזערית ביצוא הסחורות והשירותים וביבוא הסחורות והשירותים, צילום: בלומברג

יחד עם זאת, אל אומדני הצמיחה של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים שלה (שאומדני הצמיחה הם חלק מהם) לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן רב. גם חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב העדכונים של אומדני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה בשנה שעברה כתבו מחבריו כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן".

גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שהיא מפרסמת בזהירות רבה. בכל הודעותיה, נוהגת הלמ"ס לציין כי "יש להתייחס לממצאים אלה בזהירות, כי כידוע קיימת אי סדירות גבוהה יחסית בסדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ. הדבר מתבטא בתנודות חריפות בנתונים הרבעוניים שמקשה על ניתוח המגמה בסדרות העתיות השונות ובמיוחד על איתור נקודות מפנה בפעילות הכלכלית".

אומדני הצמיחה של הלמ"ס לרבעון הראשון של השנה מטילים ספק בתחזית הצמיחה המעודכנת של בנק ישראל לשנת 2014 כולה. לפני חודשיים העריכו כלכלני חטיבת המחקר של הבנק כי המשק הישראלי יצמח השנה ב-3.1%. לדבריהם, ללא השפעת הגז הטבעי מקידוח תמר יצמח השנה המשק רק ב-2.8%. אולם, כמו במקרה של אומדני הלמ"ס, גם תחזיות הצמיחה הרבעוניות של בנק ישראל נתונות לשינויים רבים. לפני חמישה חודשים העריכו כלכלני הבנק כי הצמיחה בשנת 2014 תסתכם ב-3.3%. לפני שמונה חודשים הסתכמה תחזית הצמיחה שלהם ב-3.4%, ולפני שנה ורבע ב-4%.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
החורבן הכלכלי של המדינה בדרך
מכבסת מילים -מסתירה את המציאות העגומה.כל בית שלישי במדינה-בפשיטת רגל.2 מיליון עניים.כולנו הפכנו לעבדים המממנים מנגנון ממשלתי מנוול מחוצף וחסר כבוד.120 חכ שסידרו לעצמם תנאי הפקרות של הכל בחינם-מרוששים אותנו ועלינו להפסיק זאת מייד ולקקצץ את תקציבי ההפקרות של הכנסת שהפכה-לנזק.
אליפז+גימלאי צה"ל  |  18.05.14
15.
יאיר לפיד בדרך להיכל התהילה לצידו של ארידור ואחרים.
אמנם זאת לא רק אשמתו, אבל הוא בהחלט ממשיך לצקת שמן על המדורה. המשק הישראלי מאוד חולה. את המחלה הזאת לא ניתן לאבחן מהתבוננות בנתוני התוצר והחוב הגולמיים, אלא נדרשת התבוננות מעמיקה יותר במרכיבים השונים של המבנה הכלכלי והחברתי של ישראל. את ביבי לא שומעים ולפיד רק מייצר עוד ועוד ספינים. המשק הישראלי פועל זה מספר שנים על אדי דלק שמקורם בעיקר בנדל"ן, חברות סטארט-אפ וגז. רוב הצמיחה הזאת לא רק שלא מגיעה או תורמת מרוב הציבור, אלא אף פוגעת בו בדרך של רישושו (נדל"ן) או החלשה של הדולר ופגיעה ביצוא (גז). אלמנט נוסף של הצמיחה במגזר העסקי היה בניפוח מחירי שירותים וסחורות לאזרחים (להלן יוקר המחיה) והעברת הון עצום מידי מעמדות הנמוכים לאוליגופולים במשק. נכון לעכשיו המשק הישראלי אמנם מעולם לא היה במצב טוב יותר מבחינת תוצר, אולם סובל מכמה בעיות שעלולות להוביל לפיצוץ כלכלי, חברתי או משולב - * חוב משקי הבית וחובות משכנתאות לדיור בשיא כל הזמנים. * מחירי הדיור בישראל בשיא של כל הזמנים. * יוקר המחיה בשיא של כל הזמנים. ** אין עליית משכורות או עליה בהכנסות עסקים קטנים בשביל שהמעמד הבינוני יוכל להזין את שלושת האמורים מעלה. בשלב הראשון קונים פחות מותרות (את זה עוד לא מרגישים - מתקזז עם העליה בצריכה בקרב אלו שהתחזקו בתקופה האחרונה), אחר כך פחות במרכולים ובשווקים (זה כבר קורה כמה חודשים) ובסוף מתחילים לפגר בתשלומי המשכנתא.
אזרח  |  18.05.14
לכל התגובות