אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נבואות הזעם של סוף 2013 כבר כאן צילום: יריב כץ

נבואות הזעם של סוף 2013 כבר כאן

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות פתחו את הרבעון ברגל שמאל כשהתשואות צנחו מרמה ממוצעת של 1% במרץ לפחות מ־0.2% באפריל. אלטשולר שחם הוביל את טבלת הגמל בטווח הקצר והארוך

19.05.2014, 09:34 | ערן סוקול ואסף גילעם

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות פתחו את הרבעון השני של 2014 ברגל שמאל ונראה כי האזהרות בדבר סוף הראלי, שהושמעו כבר בסוף 2013, מתחילות להתממש. התשואות נפלו מרמה של כ־1% בממוצע במרץ, לתשואה ממוצעת של פחות מ־0.2% באפריל. כאשר חלק מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות אף רשמו תשואה שלילית.

למרות זאת, ביצועי אפריל בשוק הגמל וההשתלמות היו עדיפים על פני המגמה הכללית בשוק ההון המקומי כאשר מדד ת"א־25 ירד בשיעור של 1.7%, מדד ת"א־100 איבד 2.5%, מדד ת"א־75 צנח ב־3.9% ומדד יתר־50 נפל ב־4%. בשוקי המניות בעולם נרשמה לעומת זאת מגמה מעורבת. הריביות הנמוכות המשיכו לתמוך בשוקי האג"ח, כאשר באפיק הקונצרני נרשמה מגמה חיובית. מדד תל בונד־20 ומדד תל בונד־60 עלו ב־0.6% כל אחד ומדד תל בונד־40 עלה ב־0.5%.

קופות הגמל הגדולות השיגו באפריל, זה החודש השני ברציפות, תשואה ממוצעת גבוהה יותר של 0.19% לעומת תשואה ממוצעת של 0.13% בקופות הבינוניות. בקרב קרנות ההשתלמות התמונה דומה, כאשר הגדולות רשמו תשואה ממוצעת של 0.17%, לעומת תשואה ממוצעת של 0.08% בלבד בקרנות הבינוניות.

התשואה לטווח הארוך

את התשואות לשלוש השנים האחרונות מוביל בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם תשואה של 28.67% בקופת הגמל ותשואה של 27.84% בקרן ההשתלמות. במקום השני ממוקמים מנורה שרשמה באותה תקופה תשואה של 22.78% בקופת הגמל, ובית ההשקעות ילין לפידות עם תשואה של 27.84% בקרן ההשתלמות.

אלטשולר שחם רשם את התשואות הגבוהות ביותר בקופות הגמל גם באפריל, עם 0.74% שהשיגה אלטשולר שחם גמל כללי, שעמדה במקום הרביעי בחודש מרץ. ילין לפידות גמל כללי, שהשתרכה מאחור במרץ, הצליחה להתאושש באפריל ולהתמקם במקום השני בטבלת הגמל עם תשואה של 0.34%.

דני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות באלטשולר שחם, תולה את הביצועים החזקים באפריל בפיזור נכונה במניות בישראל ובחו"ל. "לא נפגענו מכל הנפילות בת"א־100 – (בעיקר מניות הביומד שסבלו מירידות דו־ספרתיות — א"ג), שהצלחנו להימלט מהן. הדבר השני שתרם לתשואות היו האג"ח. אנחנו עדיין נמצאים באג"ח במח"מ ארוך, שנהנו מירידת התשואות בעקומים הממשלתיים. אנחנו נמצאים כיום בתיק על מח"מ של חמש שנים. אני מניח שזה יחסית ארוך לשוק כיום. לאור המדדים הנמוכים לצרכן, ומה שקורה בעולם, ההנחה היא שגם כשההקלה הכמותית בארה"ב ובאירופה תסתיים הריביות יישארו נמוכות אפילו יותר זמן ממה שהקונסנזוס מצפה. מזה נגזרת המשך השטחות של העקום. התשואות ל־10 שנים צפויות לרדת בישראל מתחת ל־3%, בארה"ב ל־2.5% ובגרמניה בכלל יש שפל. כתוצאה מזה, כל עוד המניות לא סופר יקרות, הביצועים בשווקי המניות יהיו בסדר. בשל העובדה שאין אלטרנטיבה, השקעה במניות במכפילי 16־17 זה בעיקר מה שיהיה הלאה.

"מבחינת האג"ח אנחנו בינתיים נשארים בארוכות. לא ידוע אם תהיה הורדת ריבית בישראל, אבל באופן תיאורתי לא צריך להיות הבדל בריבית בין ישראל לאירופה וארה"ב, ובנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית לפני שיעלו שם".

כלל פספס העליות באג"ח

את התשואות הנמוכות ביותר בחודש החולף רשמו קופות הגמל כלל תמר כללי עם תשואה שלילית של 0.21% ופסגות גדיש כללי עם תשואה שלילית של 0.17%, כאשר בפסגות פספסו את העליות החדות באג"ח הארוכות באפריל. אמיר גיל, מנהל ההשקעות הראשי בפסגות גמל ופנסיה הסביר ל"כלכליסט" את הביצועים של בית ההשקעות בחודש שעבר.

"כמנהלים לטווח ארוך אנחנו פחות מאמינים כיום בשוק האג"ח, ומחזיקים בפוזיציה מאוד סולידית, עם מח"מים בינוניים־קצרים, ואג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים בעיקר", אמר גיל. "בנוסף אנחנו מחזיקים בשיעורי נזילות גבוהים יחסית להיכן שהיינו בעבר. בראייה לטווח ארוך, שוק האג"ח לא מספק תשואות לחוסכים שלנו ויש כרגע עיוות שוק שיכול להשתנות בטווח קצר־בינוני. לא נכון היום לדעתנו לסגור כסף לא צמוד בתשואות של 3% לעשר שנים".

מבין קופות הגמל הבינוניות בלטה באפריל אנליסט גמל כללי, עם תשואה של 0.24%. לדברי נועם רוקח סמנכ"ל השקעות באנליסט, "שתי התופעות החזקות ביותר באפריל היו המשך התשואה החיובית בשוק האג"ח, הן בקונצרניות והן בממשלתיות, זאת בעיקר הודות לסביבת הריבית הנמוכה ובהיעדר אלטרנטיבות השקעה ואף שהתשואות הן מאד נמוכות. בשוקי המניות ראינו בעיקר יציאה של אוויר מחברות שתומחרו מאד יקר, כדוגמת מניות הביו־טק וחלק מחברות הטכנולוגיה".

מימין: אמיר גל, נועם רוקח ודני ירדני, צילום: אריאל שרוסטר, אלון פורת, עמית שעל מימין: אמיר גל, נועם רוקח ודני ירדני | צילום: אריאל שרוסטר, אלון פורת, עמית שעל מימין: אמיר גל, נועם רוקח ודני ירדני, צילום: אריאל שרוסטר, אלון פורת, עמית שעל

בראייה קדימה אומר רוקח: "המשקיעים מבינים כיום שהריביות בעולם המפותח לא עומדות לעלות כל כך מהר, כאשר בישראל הסבירות לעוד הורדת ריבית גבוהה יותר מהסבירות להעלאה, באירופה אפילו מדברים על ריבית שלילית לבנקים המפקידים כסף בבנק המרכזי, כלומר המדיניות המוניטארית המרחיבה עדיין כאן והמשמעות היא שבהעדר אלטרנטיבה, אפיקי האג"ח ימשיכו לתפקד היטב למרות שהתשואות הפנימיות הן מאד נמוכות".

לדברי רוקח, גם שוקי המניות נשענים על העדר אלטרנטיבה: "החברות בעולם מצליחות לייצר רווחיות גבוהה יותר על בסיס מחזורים שלא כל כך גדלים. גם כאן זה שיקוף של הריבית הנמוכה. כלומר מחירי המניות הם די מלאים, אבל בעולם של ריבית אפסית, עדיין מדובר בנכס סביר להשקעה".

קרנות השתלמות

בקרנות ההשתלמות אמנם נרשמו תשואות מעט נמוכות יותר, אולם דירוג החברות המנהלות את הקרנות דומה מאד לדרוג שנרשם בקופות הגמל, כאשר אלטשולר שחם וילין לפידות נמצאים בראש הטבלה עם תשואות של 0.7% ושל 0.36% בהתאמה, ובמקום השלישי נמצאות הראל השתלמות כללי והלמן אלדובי השתלמות עם תשואה של 0.27% כל אחת.

עופר נרגסי, סמנכ"ל וסגן מנהל חטיבת ההשקעות בהראל ביטוח ופיננסים התייחס לביצועי החודש החולף ואמר כי "חלק משוקי המניות היו שליליים באפריל, והתשואה לא הגיעה משם אלא משוקי האג"ח. ראינו המשך מגמה של צמצום מרווחים באג"ח הקונצרניות, הן בארץ והן בחו"ל. אמנם המרווחים מאד הצטמצמו ובחלק מהמנפיקים אנחנו מקטינים חשיפה, אבל עדיין יש אג"ח בעיקר באירופה ואף בארה"ב, שבהן ביצענו רכישות, מה שהגדיל את התשואות שלנו. מגמה מהותית נוספת באפריל היתה מגמת השיפור בשווקים המתעוררים כגון ברזיל ומקסיקו. גם רוסיה השתפרה למרות המשבר עם אוקראינה, גם בחלק המנייתי של התיק, אבל בעיקר במטבעות ובאג"ח הממשלתיות".

בראייה קדימה, אומר נרגסי "המגמה בקרב כלל המשקיעים המוסדיים, וגם אצלנו, היא של הקטנת החשיפה לאפיק הקונצרני. אנחנו מחפשים השקעות שאינן כרוכות בהגדלת רמת הסיכון, בעיקר מחוץ לשוק ההון, כגון נדל"ן, תשתיות, קרנות השקעה ואשראי לא סחיר, אפיקים שמייצרים לנו פיזור וגם נותנים תשואה עודפת על פני האג"ח הממשלתיות".

תגיות