אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך לועג חולדאי לתושבי תל אביב צילום: יריב כץ

בדיקת כלכליסט

כך לועג חולדאי לתושבי תל אביב

תוכנית הרבעים של תל אביב, שאושרה לאחרונה, שמה קץ לתקוות של תושבי צפון העיר לחדש את הבניינים המתפוררים שלהם במסגרת תמ"א 38

20.05.2014, 09:17 | יעל דראל

תוכנית הרבעים של תל אביב, אשר אושרה לאחרונה עבור רובע 3 ורובע 4 בעיר, צפויה להשליט ודאות תכנונית לכאורה סביב זכויות בנייה, אולם בכל הנוגע להתחדשות עירונית, בעיקר בשטח אתר המורשת העולמי של אונסק"ו - צפויות מגבלות התוכנית לחסום כל יוזמה. הסיבה לכך פשוטה: המגבלה שנקבעה בתוכנית על אזור "העיר הלבנה", שלפיה הבנייה המקסימלית באזור זה תגיע עד 6.5 קומות, ובמקרים מסוימים גם עד 5.5 קומות בלבד - הופכת את פרויקטי ההתחדשות העירונית באזור זה לבלתי כדאיים כלכלית.

קראו עוד בכלכליסט

7.5 קומות בקושי

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי התיקון לתמ"א 38 (הידוע גם כתמ"א 38/2) המאפשר להרוס בניין קיים ישן ולבנות במקומו בניין חדש - מתחיל במרבית המקרים להיות כלכלי רק בפרויקטים שבהם הבנייה מתאפשרת לכל הפחות לגובה של 7.5 קומות - כפי שדרשה בתחילה עיריית תל אביב. זאת, בשל העובדה כי על אף שפרויקטים של תמ"א 38/2 הם הרצויים ביותר מבחינה הנדסית (בנייה של מבנה חדש ותקני עדיפה על פני חיזוק מבנים ישנים), הרי שהוצאותיו של היזם גבוהות מאוד: החל מפינוי הדיירים והלנתם בדירות חלופיות, ועד להריסת המבנה הקיים, הוצאות תכנוניות ומשפטיות, מסים והיטלים - ועלויות הבנייה המחודשת.

לצורך הבדיקה נבחר בניין ברחוב גורדון 74 בתל אביב. הבניין, הממוקם בשטח ההכרזה של אונסק"ו, דומה במאפייניו למרבית בנייני המגורים במרכז העיר: יש בו 12 דירות, בגודל ממוצע של כ־60 מ"ר כל אחת, המחולקות באופן הבא על פני חמש קומות: שתי דירות בקומת הקרקע (קומה שבה יש נסיגה של כ־3 מטרים מחזית הבניין - שעליה יש לשמור גם לאחר הבנייה המחודשת), שלוש דירות בקומה הראשונה, שתי דירות בקומה השנייה ושלוש דירות בקומה השלישית. בקומה הרביעית, קומת הגג, יש שתי דירות על פני מחצית משטח הגג.

הבניין בגורדון 74 ממוקם במגרש שגודלו קטן מ־500 מ"ר (כ־450 מ"ר), ולכן על פי התוכנית מוגבל עד לבנייה של 5.5 קומות בלבד. אך מה היה קורה בתרחיש אופטימי, זה שבמסגרתו היתה מתקבלת דרישתה של עיריית תל אביב - והיתה מתאפשרת בנייה של עד 7.5 קומות? בדיקת "כלכליסט" העלתה כי גם בתרחיש זה, הרווחיות גבולית מאוד.

"הוצאות היזם על תהליך של הריסה ובנייה מחדש של 7.5 קומות בבניין מסוג זה עומדות על כ־25 מיליון שקל", מעריך בשיחה עם "כלכליסט" עומר גוגנהיים, מנהל אשדר בוטיק מקבוצת אשטרום. החברה, המתמחה בפרויקטים של הריסה ובנייה, החלה בפעילות של תמ"א 38 לפני כשבע שנים, ומאז מעורבת בביצוע של עשרות פרויקטים באזורי הביקוש.

גוגנהיים מפרט את הוצאותיו של היזם: "פינוי והלנת הדיירים מחדש עשויים לעלות כ־1.4 מיליון שקל; מסים העשויים להגיע לכ־4 מיליון שקל (מע"מ דיירים המשולם על ידי החברה, מס שבח ומס רכישה); הריסה ובנייה מחדש של 7.5 קומות צפויה על פי התחשיב שלנו לעלות כ־16 מיליון שקל נוספים. לכך יש להוסיף הוצאות תכנון, אגרות והיטלים, ליווי בנקאי, פיקוח על הבנייה ותקורות - בהיקף של כ־3.5 מיליון שקל".

"כדי להציג רווחיות מינימלית בפרויקט נזדקק לפחות לתשע דירות נוספות (כלומר 21 דירות בבניין החדש במקום 12 בבניין הקיים). הדירות החדשות כוללות שש דירות רגילות, דירת פנטהאוז ושתי דירת גן. דירה ממוצעת באזור זה, בבניין חדש שיש בו חניה ומעלית, עשויה להימכר להערכתי בכ־40 אלף שקל למ"ר בממוצע. בשורה התחתונה, היזם צפוי להישאר להערכתי עם תשע דירות שהן בעלות פוטנציאל הכנסות של כ־29 מיליון שקל, כולל מע"מ", הוא מעריך. גוגנהיים מדגיש כי מדובר בהערכות מספריות כלליות בלבד, אולם כי על פניו גם בתרחיש האופטימי של 7.5 קומות, וספק רב אם יזמים ירצו לצאת לפרויקטים של התחדשות עירונית.

"זה אבסורד"

במסגרת בדיקת "כלכליסט", נבדק גם תרחיש שבמסגרתו ניתן לבנות עד 6.5 קומות - ההגבלה המקסימלית שנקבעה בתוכנית הרבעים עבור אזור העיר הלבנה. על פי נתוני אשדר בוטיק, בתרחיש של 6.5 קומות ניתן יהיה לבנות שש דירות נוספות שיישארו בידי היזם. ההוצאות במקרה זה צפויות לעמוד על כ־21 מיליון שקל וההכנסות על פי ההערכות על כ־19 מיליון שקל, כולל מע"מ. במילים אחרות, הגבלה של 6.5 קומות הופכת את הפרויקטים הללו לבלתי כדאיים כלכלית.

בתרחיש שבו העירייה מגבילה את מספר הקומות ל־5.5 (כפי שקיים היום במגרשים קטנים), ההוצאות צפויות על פי החברה לעמוד על כ־17.5 מיליון שקל, ואילו ההכנסות ממכירת שלוש הדירות שיישארו בידי היזם יעמדו על כ־9 מיליון שקל.

נתונים דומים מסר ל"כלכליסט" אדריכל צבי גבאי, שאף הגיש התנגדות לתוכנית הרבעים על רקע סוגיית ההתחדשות העירונית. לדבריו, "בתרחיש הנוכחי, שלפיו לא ניתן לבנות במגרשים קטנים מעל 5.5 קומות, ההוצאות של היזם צפויות לעמוד על כ־19 מיליון שקל, ואילו הכנסותיו על 9 מיליון שקל בלבד. המשמעות היא שהעירייה מצפה מהיזמים לסבסד מכיסם את ההתחדשות העירונית בתל אביב. זה כמובן אבסורד".

באשדר בוטיק ציינו עם זאת כי הבניין שנבחר אינו מעיד באופן גורף על כל פרויקטי תמ"א 38/2 באזור, וכי במסגרת פרמטרים של כמות הדירות הקיימת בבניין, גודל המגרש, גודל הדירות הפנויות, מיקום המגרש וגם רוחב הרחוב או סביבת הפרויקט, עשויה להשתנות הכדאיות הכלכלית לביצוע פרויקט.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
דברי חולדאי עצמו: על התושבים בעצמם לממן פינוי בינוי מכספם האישי !
כמובן שהוא לא יוציא מילים אלה מפיו בתקשורת. ולכן הוא בעד פינוי בינוי אך לא מוכן לתת זכויות למימון התוכנית ! בחור פיקח פוליטית אך טיפש גמור בטיפול בעיר. מורשתו?שעשועים זמניים להמונים ואפילו זה על חשבונם האישי
רנד  |  27.05.14
32.
חולדאי רחם על העיר האהובה
תן לאנשים יכולת להמשיך ולגור בעיר בכיף באהבה ולא להקשות כל היום את החיים גם כך המדיניות דורסנית בכל תחום החל מרישוי עסקים וכלה בתוכניות בניה. הסחבת מיותרת תן לנו לחיות בעיר הזאת. הבתים שלנו מתפוררים, האינסטלציה רקובה, והמראה, אוי, המראה! הבית שלנו נראה כמו שום דבר אחר שאנחנו מכירים. וכן אנחנו רוצים להישאר בעיר ולגור בבתים שלנו ולא במקומות אחרים אז בבקשה רחם עלינו, רחם על העיר.
תושב מודאג , תל אביב  |  21.05.14
31.
אבסורד? מה לגבי בעלי הדירות הקיימים? שישלמו על חידוש הדירה!
אם אני רוצה לחדש את הדירה שלי אני צריך לממן לעצמי שכר דירה וכן את כל השיפוץ שגם בו, אהיה מוגבל על ידי תשתיות קימות (למשל עמודים). אם אני רוצה לחדש גם את הלובי, המעלית, חדר המדרגות, זה מסתבך עוד יותר. והנה, באים לתושבים ומאפשרים להם, דרך 38/2 לממן חלק מהשיפוץ המסיבי הזה. אז מה הבכיינות על זה שזה לא כלכלי? לא כלכלי? אל תשתתפו. חייבים לכם משהו?
איתי  |  21.05.14
30.
החישוב מוטעה - כי הוא לא מביא בחשבון את השתתפות הדיירים של 12 הדירות הקיימות
הם הרי מקבלים דירות חדשות (עם תוחלת חיים של 75 שנים) במקום דירותיהם המתפוררות. נניח שכל דייר ישלם 500,000 ש"ח לשיפצור - והנה יש בידי הקבלן עוד 6 מיליון ש"ח, בנוסף על ה-4 שיש לפי החישוב ללא השתתפות הדיירים. 10 מיליון - זה בסדר גמור ויותר מזה. הבעיה שהדיירים רוצים דירה חדשה בלי להשקיע אגורה.
אלי בר-נס  |  21.05.14
לכל התגובות