אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אין לי אפילו את ההון כדי לפרק את החברה" צילום: תומריקו

"אין לי אפילו את ההון כדי לפרק את החברה"

יזם הנדל"ן שרק לפני מספר שנים חלש על פרוייקטים בישראל ובניו יורק לא מצליח לתת מענה לתביעת פיצויים של 1.2 מיליון דולר שהגיש נגדו קבלן דירות בניו יורק. בוימלגרין: "אני חסר אמצעים פיננסיים"

21.05.2014, 08:38 | אסף גילעם ושירות כלכליסט

בתצהיר שהגיש איש העסקים שעיה בוימלגרין לבית המשפט כמענה לתביעת פיצויים בגובה 1.2 מיליון דולר הקשורה לבניין שיזם בטרייבקה בניו יורק, ציין בוימלגרין כי כבר נפסקו נגדו פיצויים בגובה 50 מיליון דולר, ולכן אין ברשותו "ההון הנדרש כדי לשלם לרואי החשבון או אפילו כדי לפרק את חברת בוימלגרין". כך מפרסומים בארה"ב המבוססים על מסמכים שהוגשו לבית המשפט.

צרות בצרורות

לפי הדיווח, ויליאם סטרס, קבלן לשעבר של הנכס בטרייבקה, ואשתו קתלין הגישו בפברואר השנה תביעה ובה הטענות כי בוימלגרין ואפריקה ישראל, מיזמיות הפרויקט, הסבו באופן לא חוקי הרווחים מהמבנה הכולל 68 יחידות. לטענת הקבלן לשעבר, היזמים מכרו את כל היחידות וגרפו רווח של 131 מיליון דולר. בתצהיר שהגיש בוימלגרין בשבוע שעבר בבית המשפט הגבוה במנהטן, הוא מציין כי חברת בוימלגרין שבשליטתו סבלה משורה של "אירועים הרי אסון" שהותירו אותו ללא המשאבים הפיננסיים שיאפשרו לו לשלם את הפיצויים המבוקשים. לדבריו, המשרדים של החברה ששכנו בפסיפיק סטריט בברוקלין הופקעו על ידי הרשויות לפני חמש שנים, וחלק ניכר מהמסמכים הקשורים לתביעה אבדו במהלך הפינוי.

דמיאן סטיין, סמנכ"ל התפעול של אפריקה ישראל, מסר בתצהיר באפריל כי גם לחברה אין משאבים הנובעים ממכירת הדירות וכי ההכנסות מהמכירות שימשו לכיסוי הוצאות שונות, כולל החזרת הלוואה לפרויקט. עוד הוסיף סטיין כי הישות שמימנה את הבנייה, חברת W Squared, הפסיקה את הפעילות העסקית שלה ב־2009, אולם בדיקה גילתה כי החברה עדיין פועלת כיום. אפריקה ישראל ובוימלגרין מסובכים בתביעה נפרדת נוספת שהוגשה נגדם בקשר לפרויקט ברוד סטריט. בתביעה שהגישו בעלי הדירות ב־2011 נטען כי הנכס סובל ממספר רב של פגמים. מחקירת התובע הכללי בניו יורק עולה כי לא ניתן להתחקות אחר מיליוני דולרים שהוקצו לתיקון הפגמים.

שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין | צילום: תומריקו שעיה בוימלגרין, צילום: תומריקו

גם בישראל

ההסתבכות האחרונה של בוימלגרין בארה"ב היא אבן נוספת במפולת שנותרה כיום מעסקיו של איש העסקים החרדי ברחבי העולם. בוימלגרין נכנס להשקעה בישראל בשלהי 2005, כשהוא נודע אז בעיקר בשל שיתופי הפעולה שלו עם קבוצת אפריקה ישראל בפעילות נדל"נית בניו יורק. ההשקעה המרכזית שלו היתה רכישת 63.8% מחברת הנדל"ן למגורים אזורים ב־320 מיליון דולר לפי שווי של חצי מיליארד דולר. המחיר ששילם התברר במהלך השנים כגבוה, ושווי אזורים הלך והתכווץ במהרה. בוימלגרין לא הצליח לעמוד בתשלומי החוב שנטל למימון ההשקעה ולבסוף עיקל בנק מזרחי טפחות את השליטה באזורים.

בתחילת מרץ האחרון התברר כי ההתחייבויות האישיות של בוימלגרין לבנקים מזרחי טפחות ודיסקונט עומדות על 108 מיליון דולר. כך עלה מבקשה למתן צו פשיטת רגל וכינוס נכסים שהגיש לאחרונה דיסקונט נגד בוימלגרין עבור חוב נטען של 122 מיליון שקל, וכן מדו"ח הרבעון השלישי לשנת 2013 של בוימלגרין קפיטל שנמחקה מהבורסה של תל אביב במסגרת הסדר נושים. על פי הערכות בענף הבנקאות, מזרחי טפחות כבר מחק 300–350 מיליון שקל בשנת 2010 בתמורה להתחייבות אישית של בוימלגרין כלפיו.

מבקשת דיסקונט עולה כי בוימלגרין שעבד לטובת הבנק קרקעות בשווי של כ־20 מיליון דולר בעיר תומפסון שבמדינת ניו יורק. השעבוד נעשה במסגרת הסכם עקרונות לפירעון חוב בהיקף של 85.5 מיליון שקל שבינתיים תפח ל־122 מיליון שקל. בנוסף, על פי דו"ח הרבעון השלישי ל־2013 של בוימלגרין קפיטל, בעל השליטה ערב לסכום של עד 88 מיליון דולר לחובה של החברה־הבת בי קפיטל 36, שלטענת מזרחי טפחות חייבת לו 653 מיליון שקל עבור הלוואה שלקחה ב־2009 לרכישת חברת אזורים.

תגיות