אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא הפד של ניו יורק מציג: 3 סיבות שהריביות בעולם יישארו נמוכות צילום: בלומברג

נשיא הפד של ניו יורק מציג: 3 סיבות שהריביות בעולם יישארו נמוכות

ויליאם דאדלי סבור כי למרות ההתאוששות, הכלכלה האמריקאית ממשיכה לקרטע. בין השאר האמריקאים מתקשים ליטול משכנתאות והסטודנטים נאנקים תחת עול החובות

21.05.2014, 14:59 | שירות כלכליסט
שוקלים לרכוש דירה? מתלבטים האם לקחת הלוואה? קחו בחשבון אם כך ששיעורי הריבית בארצות הברית צפויים להישאר בשפל היסטורי עוד מספר שנים. בדברים שנשא השבוע נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק, ויליאם דאדלי, הוא פירט 3 סיבות עיקריות בגללן הפד ככל הנראה יחליט לשמור על הריבית נמוכה. יש להחלטה הזו השפעה על שיעורי הריבית על המשכנתאות ועל הלוואות. רצוי לעקוב אחר דבריו של דאדלי, שכן הוא אחד מקובעי המדיניות בבנק המרכזי ונחשב מקורב ליו"ר ג'נט ילן.  

קראו עוד בכלכליסט

הסיבות לטענתו:

1. הכלכלה נותרה חלשה: על אף ההתאוששות הכלכלה האמריקאית ממשיכה לקרטע במספר חזיתות, וככל הנראה תמשיך ככה עוד זמן מה. "המכשולים שעומדים בפני הכלכלה ככל הנראה יישארו שם עוד כמה שנים", טען דאדלי בדברים שאמר אתמול (ג') לפני איגוד הכלכלה העסקית בניו יורק.

לדבריו, המיתון הגדול שליווה את המשבר הפיננסי "צילק את משקי הבית ואת העסקים", וקרוב לוודאי שימשיך להשפיע לשלילה על הצריכה וההשקעות גם בטווח הארוך. במקביל, סקטור הדיור מתמודד אף הוא עם "כמה מכשולים רציניים", בעיקר הקושי של הצרכנים להשיג משכנתאות, הרמות הגבוהות של חובות הסטודנטים שמעכבים את הצעירים מלרכוש את הבית הראשון שלהם, והיצע הבתים נותר מוגבל.

2. הפוטנציאל העתידי בירידה: הפוטנציאל העתידי של ארה"ב נמוך מכפי שהיה בשנות ה-90 ובעשור הראשון של שנות האלפיים, אז נרשמו נתוני צמיחה חזקים. הסיבה העיקרית לכך היא שאחוז לא קטן מהאוכלוסייה יגיע בשנים הקרובות לגיל פרישה. לטענתו של דאדלי, פוטנציאל צמיחה נמוך יותר פירושו ששיעורי הריבית יצטרכו להישאר נמוכים יותר גם לאחר שהכלכלה תתאושש.

יו"ר הפד, ג יו"ר הפד, ג'נט ילן | צילום: בלומברג יו"ר הפד, ג

3. הרגולציה על הבנקים: בעקבות הקריסה הגדולה של 2008, הבנקים כיום מחויבים להחזיק בשיעור גבוה יותר של הון לצרכי חירום. בעוד שהדרישות הללו "נחוצות על מנת להפוך את המערכת הפיננסית ליציבה יותר", כדבריו של דאדלי, הן ככל הנראה יגרמו לפד לשמור על ריבית נמוכה לעוד זמן מה. זאת מכיוון שבאופן מסורתי בנקים מרוויחים כסף משמירה על הפיקדונות ותשלום ריבית, והלוואתו למישהו אחר בשיעור גבוה יותר. אם הבנקים יאלצו להחזיק יותר הון כאמצעי זהירות, הם עשויים להפוך לפחות רווחיים ולהאט כתוצאה מכך את קצב מתן ההלוואות שלהם. לפיכך אם הפד מעוניין להמשיך ולתמרץ את הכלכלה, הוא כנראה יצטרך להמשיך לשמור את הריבית בשיעור נמוך מהרגיל, וזאת על מנת להשיג את ההשפעה הרצויה על הכלכלה.

פירוש הדבר שגם אם עדיין לא ניצלתם הזדמנויות, עוד לא פספסתם את הרכבת כי שיעורי הריבית קרוב לוודאי שימשיכו להיות נמוכים במיוחד.

מאז 2008, הריבית קרובה לאפס, אולם בתקופות של זמנים כלכליים טובים יותר השיעור הממוצע עומד על 4.25%. בכירים בבנק אמנם ציינו כי כנראה יתחילו לעלות את השיעור בהמשך השנה, אך להערכתו של דאדלי, גם אז הוא יישאר מתחת ל-4.25%. 

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
כשל בסיסי בכלכלה המודרנית
אין ספק שהריבית הנמוכה מוציאה את הכסף מהבנקים ומגדילה את ההשקעות במשק. אבל לאיפה בדיוק הולך הכסף? החיפוש הבלתי נגמר של המשקיעים הפרטיים והמוסדיים אחר תשואה יוצר חלוקת הון לא יעילה. התופעה בשטח הוא מיצוי של כל אפיקי ההשקעה עד כדי ביצוע השקעות לא יעילות שיוצרות בועות בכל אפיקי שוק ההון - שוק האג"ח (מכשירים שלפני שנתיים נסחרו בתשואה של 30% נסחרים עכשיו בתשואה של 3% - האם השוק פחות מסוכן?), שוק המניות (כל חברה עם אפליקציה יוצאת להנפקה) ושוק הדיור (לצערי, אין צורך להרחיב...). אין ספק שקביעת ריבית הנמוכה מושפעת מהרבה גורמים, אבל מתופעות הלוואי שלה כבר אי אפשר להתעלם.
ניצן  |  21.05.14
6.
התשואות בשכירות בנדל"ן בישראל מהנמוכות בעולם
מתישהו יגיע הרגע שהנדל"ן יפסיק לעלות, ואז המשקיעים סתם יתקעו עם תשואות שכירות עלובות. אני יותר ויותר שומע על אנשים צעירים שקונים דירה ומשכירים אותה, כי הדירה שהם קנו "יקרה מדי לגור בה", ו-"עדיף לשכור דירה יותר זולה", רק אני רואה את האבסורד בהגיון הזה?
דודו  |  21.05.14
לכל התגובות