אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחזיקי האג"ח של מרקסטון רוצים להשתלט על אחזקת הקרן בפסגות צילום: בלומברג

פרסום ראשון

מחזיקי האג"ח של מרקסטון רוצים להשתלט על אחזקת הקרן בפסגות

פנומנל, שבאמצעותה מחזיקה מרקסטון ב-23% מפסגות, חייבת למחזיקים 100 מיליון שקל ולבנקים 400 מיליון שקל. המחזיקים פנו לביהמ"ש במטרה לגבש הסדר הבראה לחברה במסגרתו הם רוצים להשתלט על האחזקות בפסגות ולמכור אותן לכל המרבה במחיר

21.05.2014, 14:45 | רחלי בינדמן
מחזיקי האג"ח של חברת פנומנל שדרכה מחזיקה קרן מרקסטון 23% ממניות בית ההשקעות פסגות הגישו היום בקשה לבית המשפט לגבש הסדר הבראה לחברה במסגרתה הם מבקשים להשתלט על ההחזקות בפסגות ולמכור אותן לכל המרבה במחיר.

הבקשה שהוגשה על ידי עו"ד גיא גיסין המייצג את מחזיקי האג"ח להם חייבת פנומנל 100 מיליון שקל חושפת מערכת יחסים עכורה בין מחזיקי האג"ח לקרן מרקסטון לאחר משא ומתן שהתנהל מולה בחודשים האחרונים ועלה על שרטון. לפנומנל נושים מובטחים הקודמים למחזיקי האג"ח – הבנקים פועלים, מזרחי, דיסקונט, הבינלאומי ואיגוד להם חייבת פנומנל 400 מיליון שקל.

"במהלך השבועות האחרונים, הונחה על שולחנה של פנומנל חדלת הפירעון אפשרות להתקשר בעסקה עם אייפקס בעלת השליטה (76.8%) בפסגות, אשר לא רש שיש בה כדי לפרוע במלואן את חובותיהן כלפי נושיהן הפיננסים (הבנקים ומחזיקי האג"ח) אלא אף להותיר ערך שיורי ניכר לבעלי מניות פנומנל (קרן מרקסטון). למרות זאת מתעלמת פנומנל מחדלות הפירעון המוחלטת בה היא נמצאת ובשליחותה של בעלת השליטה (מרקסטון) ויותר מכך של נושי בעלת השליטה ובראשם דויטשה בנק שהיו מעורבים במשא ומתן באופן פעיל וישיר, נמנעת פנומנל מלקדם את ההתקשרות בעסקה והכל משיקולים זרים, תוך העדר מוחלט של ממשל תאגידי מינימאלי, ותוך יצירת חשש כבד של העדפת האינטרסים של נושי בעלת השליטה, על פני האינטרסים העדיפים של הנושים".

רון לובש, מנכ"ל מרקסטון רון לובש, מנכ"ל מרקסטון רון לובש, מנכ"ל מרקסטון
דויטשה בנק העניק למרקסטון ולחברות הפורטפוליו שלה הלוואות עתיק בהיקף כולל מוערך של 250 מיליון שקל וקיבל ככל הנראה התחייבות מצד מרקסטון לשעבוד מניות פסגות לטובת דויטשה וכך נוצר עימות בין דויטשה הפועל למקסם את סיכוייו לזכות בהחזר ההלוואה לעומת נושי פנומנל. דויטשה מצידו נמצא במלכוד כיוון שמרקסטון מתקשה להחזיר את ההלוואה שהעניק בעוד השעבודים שהעניקה לו על מניות חברות שונות בפורטפוליו לא שוות הרבה ברקע המצוקה התזרימית אליה נקלעה הקרן.

הבקשה לבית המשפט חושפת כי נציגי מרקסטון ונציגי דויטשה "לא היססו להציב במסגרת המו"מ עם איפקס ועם נציגות מחזיקי האג"ח דרישה כי סכום של 15 מיליון שקל מתוך התמורה שאיפקס הסכימה לשלם בתמורה לפסגות ישמשו על מנת לכסות "עלויות עסקה והוצאות של בעלי השליטה" ממש כך! והכל תוך סיכון ישיר של זכויות נושי פנומנל חדלת הפירעון".

מחזיקי האג"ח מבקשים למנות את עו"ד גיסין כבעל תפקיד בפנומנל שישמש כמשקיף בדירקטוריון החברה ויפעל לגבש הסדר הבראה לחברה. כך מבקשים מחזיקי האג"ח, ללא תיאום מצד הבנקים הנושים כי גיסין יהיה רשאי "לבדוק את התקשרויות פנומנל והתחייבות פנומנל, את מעורבות נושאי המשרה של פנומנל ושל בעלי השליטה במגעים שמנהלים למימוש נכסיה ואת תקינות הממשל התאגידי של החברה. למשקיף תינתן זכות וטו על פעולות מהותיות של החברה ובמיוחד בקשר עם המו"מ למימוש נכסיה".

מחזיקי האג"ח מבהירים כי "לא מן הנמנע כי העסקה האפשרית עם אייפקס לא תצע לפועל. במקרה כזה בעל התפקיד יגבש תכנית הבראה חלופית שעשויה להתבטא בהזמנה פתוחה להציע הצעות לרכישת פסגות או לחלופין המרת חובות פנומנל למניות".

מחזיקי האג"ח חושפים בבקשה את טענתם כי "פנומנל מסרבת לשתף פעולה ולמסור מידע ומסמכים לנציגות מחזיקי האג"ח. מחזיקי האג"ח מוחזקים כסומא באפילה, בין היתר בנוגע לערכו האמיתי של הנכס העיקרי שבידי פנומנל – האחזקות בפסגות ובנוגע להתחייבויות שלקחה על עצמה פנומנל כלפי הבנקים – הנושים המובטחים". עוד נכתב "גובר החשש כי נושאי המשרה בחברה אינם שוקלים את טובת פנומנל ונושיה אלא מופעלים כ"מריונטות" על ידי בעלי השליטה בקבוצת מרקסטון ונושי בעלי השליטה בראשות דויטשה. במצבם הנוכחי של בעלי השליטה ונושיהם קיים סיכון של ממש שנכסי החברות יפלו קורבן לתהו ובהו ולקשיים העסקיים של בעלי השליטה ונושיהם באופן שיותיר את נושי פנומנל מול שוקת שבורה".

עוד חושפת הבקשה כי ב-18 במאי הפרה פנומנל את חובתה לשלם 45 מיליון שקל לבנקים הנושים (ושילמה רק 15 מיליון שקל). "על פי מידע חלקי שהגיע לידי מחזיקי האג"ח מנציגי פנומנל (לאחר שהחברה מסרבת לחשוף את מסמכי השעבוד) הרי שיש לפנומנל על פי הסכמי ההלוואות עם הבנקים, תקופת "גרייס" של 10 ימים לאחר ההפרה בטרם יהיו הבנקים רשאים לפתוח בהליכי כינוס נכסים מכוח השעבוד. ככל שהדבר נכון, תקופת ה"גרייס" צפויה לחלוף ב-27 למאי.

תגיות