אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"למה לא נכנסנו לאשטרום? כי האג"ח והמניות תומחרו ביוקר" צילום: ישראל הדרי

"למה לא נכנסנו לאשטרום? כי האג"ח והמניות תומחרו ביוקר"

מנהלי פנסיה גדולים כמו אלטשולר, ילין ומיטב דש, לא השתתפו בשלב המוסדי בהנפקה של אשטרום, אבל תוצאות המכרז מספרים את סיפורו של שוק ההון הישראלי: אג"ח ללא ביטחונות זכו לביקושי יתר של 2 מיליארד שקל והמניות נותרו על המדף

22.05.2014, 08:38 | אסף גילעם

תוצאות מעורבות לשלב המוסדי בהנפקה לציבור של קבוצת אשטרום. המוסדיים הסתערו על איגרות החוב של קונצרן הבנייה הגדול בישראל, שנמצא בתהליכי רישום למסחר, אבל כמעט שלא הביעו עניין ברכישת מניות הקבוצה.

קראו עוד בכלכליסט

במקור הציעה אשטורם 20% ממניותיה בתמורה ל־500-300 מיליון שקל, כלומר שווי חברה מינימלי מוערך של 1.2 מיליארד שקל לפני הכסף. אבל בעת פתיחת המעטפות הסתבר שהמוסדיים הזרימו ביקושים של 230 מיליון שקל בלבד למניות, כך שהיא צפויה לגייס בסופו של דבר כ־270-250 מיליון שקל, לפי שווי חברה נמוך יותר של כמיליארד שקל. למרות הקטנת ההיקף, מניית אשטרום צפויה להיכנס ישירות למדד ת"א־100 (ובהתאם לכך גם לתעודות הסל וקרנות הנאמנות העוקבות אחריו). במקביל למניות הציעה אשטרום אג"ח בשתי סדרות, צמודה ושקלית, בהיקף של 900 מיליון שקל. האג"ח זכו לדירוג של A יציב מ־S&P מעלות ואינן נושאות כל ביטחונות.

מימין גיל גירון מנכ"ל אשטרום ורמי נוסבאום יו"ר אשטרום, צילום: ישראל הדרי מימין גיל גירון מנכ"ל אשטרום ורמי נוסבאום יו"ר אשטרום | צילום: ישראל הדרי מימין גיל גירון מנכ"ל אשטרום ורמי נוסבאום יו"ר אשטרום, צילום: ישראל הדרי

 

היקף הגיוס יוגדל

מתוצאות השלב המוסדי עולה כי האג"ח זכו לביקוש אדיר של 2 מיליארד שקל, וכתוצאה מכך אשטרום צפויה להגדיל את היקף הגיוס ב־100־200 מיליון שקל נוספים. הביקוש האדיר דחק גם את הריבית של האג"ח. האג"ח הצמודה במח"מ של 6.3 שנים הוצעה בריבית מקסימלית של 3.4% ונסגרה בשלב זה בריבית של 2.4% בלבד. האג"ח השקלית במח"מ של 5.4 שנים הוצעה בריבית מקסימלית של 5.4% ונסגרה בריבית של 4.4% בלבד. במידה ויושלם, מדובר באחד מגיוסי האג"ח הגדולים של השנה האחרונה. את ההנפקה הובילו רוסאריו קפיטל ולידר שוקי הון, והשלב הציבורי שלה צפוי להתקיים בתחילת השבוע הבא.

מוסדיים רבים, שמנהלים את כספי הפנסיה של הציבור, התרחקו מההנפקה של אשטרום. ל"כלכליסט" נודע כי בין המוסדיים שבלטו בהיעדרם היו אלטשולר שחם, ילין לפידות ומיטב דש. "למה לא נכנסנו? כי זה פשוט יקר" אמר מנהל השקעות בכיר בגוף מוסדי. "גם המניות וגם האג"ח תומחרו ביוקר. זה בית משוגעים. אני לא מבין איך אפשר לקנות במחירים האלו אג"ח של חברה שלפני שנתיים נקלעה למצוקה". בכך התייחס הבכיר להפסד של 400 מיליון שקל שרשמה אשטרום בשל בניית הרכבת הקלה בירושלים לפני כשנתיים.

בכיר מוסדי אחר הוסיף: "מי שבכל זאת רכשו מניות הם בעיקר משקיעים שרוצים לעשות סיבוב על הציבור. הם יודעים שהמניה אמורה להיכנס למדד ת"א־100 ולכן תעודות הסל יזרימו לה ביקושים של 50 מיליון שקל והמניה תעלה בטווח קצר. מי שייפגעו כמובן הם המחזיקים בתעודות הסל". מיעוט הביקוש למניות גרם לאשטרום לפרסם אתמול בערב עדכון לתשקיף, שבו התחייבה לבצע הנפקת זכויות בתוך ארבעה חודשים, ללא השתתפות הבעלים, ובה תינתן הזכות לרכוש מניות נוספות של אשטרום בהנחה שתקבע בהמשך.

מדובר בהטבה שמורידה את שווי החברה אפקטיבית

ל־910-900 מיליון שקל. השליטה (75.38%) בקבוצה נמצאת כיום בידי חמש משפחות: נוסבאום, גירון, משורר, רובין וליפשיץ שגם מנהלות אותה באמצעות היו"ר רמי נוסבאום והמנכ"ל גיל גירון. בנוסף מחזיקה (24.62%) בה קבוצת ההשקעות אלייד.

אשטרום לא לבד בהנחות

גם אינרום בניה שבשליטת (100%) קרן פימי צפויה לבצע היום את השלב המוסדי בהנפקתה. פימי תכננה להציע לשוק 40% מהחברה בהצעת מכר (ללא גיוס לחברה) וציפתה לקבל שווי הגבוה ממיליארד שקל. אך משיחות עם חתמים ופעילים בשוק נודע ל"כלכליסט" כי גם בפימי הבינו שיש צורך לבצע התאמות כדי להשלים את ההנפקה בהצלחה, והיא צפויה להתקדם להנפקה לפי שווי של 800 מיליון שקל מקסימום לפני הכסף. מעבר לכך יתכן כי חלק מהכסף ייכנס לחברה עצמה, ולא יגיע לקרן.

תגיות