אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיל הפרישה: צריך יותר מפרסומות כדי לשנות את שוק התעסוקה צילום: אוראל כהן

גיל הפרישה: צריך יותר מפרסומות כדי לשנות את שוק התעסוקה

באוסטרליה, כמו בישראל, רוצים להעלות את גיל הפרישה ל-70, אבל שם גם מנסים לדאוג שלמבוגרים תהיה עבודה באמצעות תמריצים למעסיקים

03.06.2014, 08:14 | מעין מנלה
בסוף השבוע שעבר הכריז שר האוצר של אוסטרליה ג'ו הוקי על תוכניתו להעלות את גיל הפרישה ל-70 עד שנת 2035. גם בישראל האוצר רוצה להעלות את גיל הפרישה ל-70. אבל באוסטרליה, בניגוד לישראל, לצד ההכרזה על העלאת גיל הפרישה הכריזו גם על תוכנית תמריצים לעידוד העסקת מבוגרים.

קראו עוד בכלכליסט

באוסטרליה הבינו שני דברים שבישראל לא השכילו להבין. ראשית, שהעלאת גיל הפרישה לבדה לא תפתור את בעיית העליה בתוחלת החיים. עובדים מבוגרים אשר לא יצליחו להשתלב בשוק העבודה יהפכו לעניים שתלויים בקצבאות מהמדינה. שנית, שכאשר רוצים לתמרץ חברות לעשות משהו, כמו להעסיק מבוגרים, צריך להכניס את היד לכיס, ולא רק לשם מציאת תקציבי פרסום. קמפיינים נוסח "האליפות בזריקת קורות חיים לפח" של משרד הכלכלה למשל, הם משעשעים ואולי אף מעלים מודעות בקרב מעסיקים, אבל הם בטח שלא מספיקים.

ההכרזה של האוצר באוסטרליה נתקלה מיד בהתנגדות מפלגת הלייבור, שנמצאת היום באופוזיציה, אך אשר בהיותה מפלגת השלטון הודיעה על העלאת גיל הפרישה מ-65 ל-67. הוקי מצידו הסביר את הצורך במהלך בכך שגיל הפרישה באוסטרליה נקבע ב-1908 כאשר תוחלת החיים הממוצעת הייתה 55 – כאשר כיום אנשים באוסטרליה צפויים לחיות עד גיל 85. בישראל תוחלת החיים של נשים היא 85 ושל גברים 80.

עובדי מכרות באוסטרליה, העלאת גיל הפרישה צפוייה לפגוע בעובדי הכפיים עובדי מכרות באוסטרליה, העלאת גיל הפרישה צפוייה לפגוע בעובדי הכפיים עובדי מכרות באוסטרליה, העלאת גיל הפרישה צפוייה לפגוע בעובדי הכפיים

המתנגדים להעלאת גיל הפרישה טוענים שעובדים באוכלוסיות החלשות יותר, בעיקר אלו שעובדים בעבודות פיזיות לא יוכלו להמשיך בעבודתם בגילאים מאוחרים. כמו כן, מכיוון שעובדים מבוגרים מתקשים כבר היום למצוא עבודה, מה שיקרה זה שאותם עובדים מבוגרים יאלצו לחיות מקצבאות ונידונים בעצם לחיי עוני.

כדי להתמודד עם בעיית אפליית המבוגרים בשוק העבודה, באוסטרליה מציעים מענק של 10 אלף דולר שייפרשו על גבי שנתיים לכל מעסיק שיעסיק בני 50 פלוס. העלאת גיל הפרישה נתפסת על ידי האוצר שם כחלק מתוכנית כוללת שמסגרתה הוא מתיימר "לשנות את התרבות".

בישראל, בעיית התעסוקה מתחילה הרבה לפני גיל הפנסיה. כבר מעל גיל 45 עובדים מתקשים לשמור על מקום עבודתם וכן למצוא עבודה מתאימה, כך לפי דו"ח של שירות התעסוקה. שיעור התעסוקה של עובדים בישראל צולל עם הגיל. כך, בעוד ששיעור התעסוקה בקרב בני ה-35 עד 44 הוא 79%, שיעור התעסוקה של בני ה-55 עד 64 הוא 63% בלבד. המעסיקים מודעים למצב, ו-77% מהם סבורים שקיימת אפליית מבוגרים בקבלה לעבודה, כך לפי סקר שערך השנה משרד הכלכלה.

אם גיל הפרישה באוסטרליה (או בישראל) אכן יעלה ל-70, יהיה זה גיל הפרישה המאוחר ביותר בקרב מדינות ה-OECD. לפי נתונים שפרסם הארגון ב-2012, גיל הפרישה המאוחר ביותר במדינות המפותחות הוא 67, גיל הפרישה של גברים בישראל ושל נשים וגברים בנורבגיה ואיסלנד.

בעקבות העלייה בתוחלת החיים, אנשים שפורשים מעבודה בגיל 67 צפויים לחיות עוד שנים רבות על כספי הפנסיה שחסכו, ואלו עשויים לא להספיק. עם זאת, במציאות שבה כבר אחרי גיל 45 עובדים מתקשים להישאר ולהשתלב בשוק העבודה, העלאת גיל הפרישה לבדה, ללא פתרונות בצד התעסוקה לא תפתור את הבעיה - היא רק תיצור בעיות אחרות.

תגיות