אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיץ' מאשררת דירוג A לישראל עם אופק חיובי; "הבעת אמון נוספת במשק" צילום: אלכס קולומויסקי

פיץ' מאשררת דירוג A לישראל עם אופק חיובי; "הבעת אמון נוספת במשק"

גובה החוב הממשלתי אשר עמד על 67.4% מהתוצר בסוף 2013 מהווה נקודת חולשה בדירוג האשראי של המדינה; תחזית הצמיחה הממוצעת ל-2014 ו-2015 עומדת על 3.5%

23.05.2014, 08:24 | עמרי מילמן

סוכנות הדירוג פיץ' מאשררת דירוג A לישראל עם אופק חיובי, כך התפרסם היום (ו'). שר האוצר, יאיר לפיד, הגדיר את ההחלטה כ"הבעת אמון נוספת במשק". משמעות הדירוג A היא שמדובר במדינה שתוצאותיה יכולות להיות מושפעות ממצב כלכלי גלובלי. גובה הדירוג קובע מה יכולת המדינה לפרוע את אגרות החוב שלה, ולכן משפיע על גובה הריבית אותה נדרשת המדינה לשלם על חובותיה. דירוגה הנוכחי של ישראל על ידי סוכנות S&P עומד על A+ עם אופק יציב, ועל ידי מודי'ס - A1 עם אופק יציב.

קראו עוד בכלכליסט

גובה החוב הממשלתי אשר עמד על 67.4% מהתוצר בסוף 2013 מהווה נקודת חולשה בדירוג האשראי של ישראל, שכן מדובר בנתון גבוה יחסית. עם זאת, חברת הדירוג ציינה לטובה את מגמת הירידה בחוב הממשלתי, מדיניות ניהול החוב וכן את גמישות המימון של הממשלה המתאפשרת הודות לשוק מקומי עמוק ונזיל, גישה לגיוס הון זר בשווקים הבינלאומיים ובאמצעות ארגון הבונדס. כמו כן, ציינה את תכנית הערבויות של ממשלת ארה"ב אשר נותנת מענה לצורך לגיוס הון בעיתות משבר.

 , צילום: אלעד גרשגורן צילום: אלעד גרשגורן  , צילום: אלעד גרשגורן

גם נתוני הצמיחה של ישראל, שעומדים על 3.3% מהתוצר לשנת 2013 וגבוהים ביחס למדינות אחרות, מחזקים את דירוגה של ישראל - אם כי אנליסטים מסבירים כי הצמיחה הריאלית, בניכוי השפעת תגליות הגז עומדת על 2.6% בלבד.

בחברת הדירוג צופים לישראל צמיחה ממוצעת בשנים 2014 ו-2015 בגובה של של 3.5% שמיוחסת בעיקר למגזר ההייטק האיתן, בעוד הערכות בנק ישראל השמרניות יותר הצופות צמיחה בשנים אלו בשיעור של 2.8% ו-3% (בניכוי תרומת הגז).

גם הפעם הסיכון הגיאו- פוליטי של ישראל מהווה מגבלה על דירוג האשראי שלה. נקודות החולשה המצוינות על ידי חברת הדירוג הן המתח עם איראן והקונפליקטים האזוריים. זאת למרות שהיא לא צופה כל עימות צבאי.

חברת הדירוג מגדירה את מוסדות המדינה ובהם מערכת החינוך כחזקים ומפותחים ולטענת האנליסטים, הביאו להתפתחות "כלכלה מגוונת ומתקדמת המתאפיינת בתוצר לנפש, מדדי פיתוח אנושי גבוהים וסביבה עסקית המעודדת יזמות".

בנוסף, מציינים האנליסטים את הצעדים האקטיביים שננקטים בכדי להתמודד עם חולשות מבניות במשק, כמו אישור חוק הריכוזיות שמגביל את האחזקות במגזר הפרטי, וכן את העלייה בשיעור ההשתתפות של גברים מהסקטור החרדי ונשים מהסקטור הערבי בכוח העבודה כגורמים חיוביים במשק. האנליסטים מציינים כי יש להמשיך את מגמת השיפור בתחומים הללו.

התחזית החיובית מבטאת את הערכת האנליסטים כי לא נראה בטווח הקרוב גורם אשר עלול להביא לירידה בדירוג המדינה. המשך השמירה על המסגרת הפיסקאלית וצמצום הגירעון יחד עם המשך הפחתת יחס חוב-תוצר ושיפור המצב הגיאו-פוליטי עשוי להביא להעלאת דירוג של ישראל.

לדברי לפיד, "ההחלטה לאשרר את דירוג האשראי של ישראל ברמה A היא הבעת אמון נוספת במשק הישראלי ובמדיניות הכלכלית שמוביל משרד האוצר". לדברי החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, "מדיניות ניהול החוב האחראית והמקצועית שמובילה יחידת החוב באגף החשב הכללי, וכן השוק המקומי העמוק והגישה של המדינה לגיוס הון זר בשווקים הגלובליים, מאפשרים גמישות באפיקי המימון השונים ומוכיחים את יעילותם בתרומה לדירוג האשראי הגבוה של מדינת ישראל".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
עוד הוכחה שחברות הדרוג לא רלוונטיות
הן תמיד נזכרות באיחור ולא מתחשבות בכל הגורמים הרלוונטיים. חוב תוצר 67? מה לגבי הגרעונות של קופות החולים? בתי החולים כולל אלו הפרטיים שאנחנו מחלצים כאן? מה לגבי הגרעונות של חברת החשמל? של עיריות ושל עוד מלא גופים ? חוב תוצר אמיתי 80%
יונש  |  23.05.14