אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המומחים מסכימים: אייפקס אמורה לשלם מס בישראל צילום: רמי זרנגר

המומחים מסכימים: אייפקס אמורה לשלם מס בישראל

מומחי מיסוי תוקפים את הפטור שניתן לאייפקס מתשלום מס על הרווח ממכירת תנובה. לדבריהם מבנה החברות שנחשף בכלכליסט, שלפיו הקרן פטורה ממס מכיוון שהיא רשומה באיי הבתולה, מצדיק בחינה מחדש שתיערך על ידי רשות המסים

25.05.2014, 23:05 | דוד רפאלי

רשות המסים מסרבת לפרסם את הסדר המיסוי שהעניקה לקרן אייפקס רגע לפני שזו רכשה את השליטה בתנובה, בשל חובת הסודיות שיש לה כלפי הנישומים. אייפקס פטורה מתשלום מס בישראל, בשל העיקרון שרווח הון ממוסה במדינת התושבות ולא במדינה שבה הופק הרווח, אבל הערכות הן שהיא לא תשלם מס גם בבריטניה.

קראו עוד בכלכליסט

מכירת תנובה לברייט פוד הסינית הניבה לאייפקס רווח הון מוערך של כ־3.8 מיליארד שקל. מומחי המס שעימם דיברנו מסכימים כי אייפקס היתה אמורה לשלם מס בישראל, מאחר שהיא מחזיקה בתנובה דרך שרשרת חברות שרשומות בישראל. אבל הקרן נחשבת כתושב חוץ לצורכי מס. בעבר הסבירו באייפקס כי הקמת החברות הישראליות נועדה בעיקר להתמודד עם דרישות הבנקים לצורך נטילת הלוואות.

מכיוון שהסדר המיסוי נותר חסוי, לא ניתן גם לדעת האם קרן אייפקס אכן עומדת בתנאים שנקבעו בו. יש מקרים שבהם חברות מגיעות להסדר עם הרשות, אך לא עומדות בו.

מנכ"לית קרן אייפקס, זהבית כהן, צילום: רמי זרנגר מנכ"לית קרן אייפקס, זהבית כהן | צילום: רמי זרנגר מנכ"לית קרן אייפקס, זהבית כהן, צילום: רמי זרנגר

הסעיף בפקודת המס שככל הנראה מעניק לאייפקס את הפטור קובע סייג עבור רווחים שנוצרו מ"מפעל הקבע (של החברה) בישראל" – מושג המוגדר באמנות מס בינלאומיות כפעילות עסקית שחוצה רף מסוים, שאינו גבוה במיוחד. אם נתעלם ממבנה ההחזקות הפורמלי בתנובה, הרי שאייפקס פועלת בישראל באמצעות חברה הרשומה כאן, מחזיקה במשרדים מפוארים, בראשה עומדת מנכ"לית ישראלית ויש לה גם עובדים ישראלים. אם ברשות המסים בחנו את הסוגייה לעומק והחליטו שכל אלה לא עונים להגדרה של מפעל קבע, היא יכולה לפרסם את ההסבר שלה להענקת הפטור ואולי זה ישכנע גם אותנו.

כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", מומחים מעריכים כי אייפקס לא תשלם מס גם בבריטניה, מה שרק מחזק את התומכים בפרסום הסדר המיסוי שנחתם בארץ. הבעלות של אייפקס על תנובה עוברת דרך שותפות הרשומה בבריטניה, אך שותפיה רשומים במקלט המס גרנזי.

רשויות המס בבריטניה יצטרכו לנסות ולקבוע כי ניהול השותפות והשליטה בה נעשו בבריטניה, אך כשמדובר במשקיעה מתוחכמת וגדולה כמו אייפקס, הסיכוי שהיא תעשה טעות כזו הם נמוכים. גם אם ברור לכולם שחברה מסוימת היא בעצם בריטית, לא תמיד ניתן למסות אותה, כי על פי החוק היבש היא עונה על כל הדרישות שקבע המחוקק על מנת להיחשב תושבת של מקלט מס.

אחד הטיעונים שהועלו מצד גורמים שונים הוא שגם ללא הסעיף שפוטר את אייפקס ממס, האמנה בין ישראל לבריטניה פוטרת את העסקה מרווח. אבל לאור העובדה שאחזקתה של אייפקס בתנובה נעשית דרך שותפות שככל הנראה לא תשלם מס בבריטניה, מומחי המס שדיברנו איתם הטילו ספק אם האמנה הזו אכן חלה על העסקה.

בסופו של דבר, המסתורין סביב מיסוי העסקה מונע מאיתנו לדעת אפילו לפי איזה הסדר קיבלה אייפקס את הפטור. בנוסף, מומחי מיסוי תוהים למה בכלל היתה צריכה אייפקס ללכת להסדר פרה־רולינג מול רשות המסים. הסדר כזה נועד להתמודד עם סוגיות מיסויות מסובכות ואפורות. אם הדין ברור בסוגיה מסוימת, אין כל צורך בו.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לבדוק את כול החברות שבאורך פלא יש להן בעלים/שותפים
במקלטי מס. יש המון כאלה. ולהביא מומחים שמקשקשים על זה שצריך לחייב אותם במס זה לא חוכמה. אני מניח שאותם מומחים עובדים גם עבור חברות אחרות, ושם הם גם משחקים עם מקלטי מס. ואני מניח שהמומחים שעובדים עבור אייפקס יודיעו שלא צריך לחייב במיסים. מעצבן אותי שהנושא בכלל עולה עכשיו. לא ניראה לכם שהיתה התנהלות שונה מצד אייפקס אם היו עושים את זה לפני העיסקה? אולי היה אפשר למנוע את העיסקה בצורה הזאת? הדבר היחיד שעושים בארץ זה טיוח אחרי שהכול כבר קרה. לרגע לא חושבים לעשות דברים בזמן.
tbh  |  26.05.14
לכל התגובות