אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסינים עושים שריר: לא נתקדם ברכישת כלל ללא אות חיובי מסלינגר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

בלעדי לכלכליסט

הסינים עושים שריר: לא נתקדם ברכישת כלל ללא אות חיובי מסלינגר

המשקיעים הסינים הודיעו למפקחת על הביטוח ולאי.די.בי, שאין בכוונתם להפקיד 150 מיליון שקל בנאמנות אם לא יקבלו אינדיקציה שסלינגר מתכוונת להעניק להם היתר שליטה בכלל ביטוח

26.05.2014, 06:43 | גולן חזני

החיוכים שליוו את הסכם מכירת השליטה בתנובה מידיה של קרן אייפקס לתאגיד הממשלתי הסיני ברייט פוד עדיין לא נמחקו, וכבר מסתמנים קשיים בהשלמתה של עסקת מכירת השליטה (32%) בחברת הביטוח כלל הישראלית לקבוצת המשקיעים של לי הייפנג הסיני. ל"כלכליסט" נודע כי המשקיעים הסינים אינם מתכוונים להפקיד 150 מיליון שקל בנאמנות, כפי שמחייב אותם ההסכם שחתמו עם בעלי השליטה באי.די.בי פתוח, כל עוד לא יקבלו אינדיקציה לכך שהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר מתכוונת להעניק להם אישור לרכישת השליטה בחברה. הסיבה: אי־עמידה בתאריך היעד האחרון להשלמת העסקה – 29 במאי – תביא לאובדן הפיקדון שיעבור לידיה של אי.די.בי.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי הסינים הבהירו הן לסלינגר והן לבעלי השליטה באי.די.בי כי אין בכוונתם לסכן את כספי הפיקדון אלא אם יקבלו אינדיקציה ברורה מסלינגר, ומבחינתם, אינדיקציה כזו אמורה להיות בדמותה של טיוטת היתר או אמירה שבעל פה כי המפקחת קרובה להשלים את בדיקת קבוצת הרוכשים הסינית.

המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. במירוץ נגד הזמן, צילום: אבי אוחיון, לע"מ המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. במירוץ נגד הזמן | צילום: אבי אוחיון, לע"מ המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. במירוץ נגד הזמן, צילום: אבי אוחיון, לע"מ

דירקטוריון בצביון ישראלי

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי הרוכשים הסינים – שכבר הפקידו דמי רצינות של 100 מיליון שקל שאותם יוכלו למשוך בחזרה אם העסקה לא תתבצע - הביעו נכונות לעמוד בכל הדרישות של סלינגר, כולל מינוי דירקטוריון בעל צביון ישראלי, מנכ"ל ישראלי ומחויבות לשקיפות מלאה. בנוסף, קבוצת הרכישה שמיוצגת על ידי עו"ד דני גבע ומנכ"ל אקסלנס לשעבר דוד ברוך, נענתה לדרישה שהציבה סלינגר והזרימה 270 מיליון דולר לחיזוק הונן העצמי של החברות הרוכשות.

דחיות חוזרות ונשנות

 

תאריך היעד המקורי להשלמת העסקה, שעמד על 2 במאי, נדחה עד כה כמה פעמים. כדי לממש את הדחייה האחרונה שהושגה בלחצם של מחזיקי האג"ח והנאמנים מטעם בית המשפט, אייל גבאי וחגי אולמן – נדרשו הרוכשים להפקיד עד 29 במאי בנאמנות 150 מיליון שקל כמקדמה על חשבון התמורה העתידית. כמו כן, שווי כלל ביטוח בעסקה יגדל מ־4.6 מיליארד שקל ל־4.85 מיליארד שקל, כך שהתמורה בעסקה תסתכם בכ־1.55 מיליארד שקל. עוד סוכם כי במקרה שאישור המפקחת על הביטוח לעסקה לא יתקבל עד 20 ביוני או שהשלמת העסקה לא תבוצע עד 3 ביולי, יאבדו הסינים את כספי המקדמה.

בנוסף, הרוכשים הסינים איבדו ב־15 במאי את זכות הבלעדיות שיש להם על רכישת השליטה בכלל, ואי.די.בי רשאית כעת לנהל מו"מ גם עם רוכשים אחרים, דבר שעדיין לא קרה. אלשטיין לא מעוניין למכור את כלל ביטוח, ונראה כי גם בן־משה מחזיק בדעה זו. מדיונים שהתנהלו בשבוע שעבר על נושאים חדשים שעליהם נשאלו הסינים, כמו שינויים במבנה החברות בקבוצה, התגבשה בקבוצת אי.די.בי ההערכה שהעסקה תגיע לסוף דרכה השבוע. גם הביקורת הציבורית על העברת נכסים ישראליים לידי רוכשים סינים לא תורמים לאופטימיות סביב אישור העסקה שאמורה להעביר 150 מיליארד שקל מכספי חסכונות הציבור לידי קבוצה סינית לא מוכרת.

עסקת מכירת השליטה בכלל ביטוח, שנחשפה ב"כלכליסט", נחתמה באוגוסט 2013, בעקבות דרישתו של שופט בית המשפט המחוזי איתן אורנשטיין מבעל השליטה הקודם נוחי דנקנר למכור את השליטה בתוך פרק זמן קצוב של שלושה חודשים. דנקנר הצליח לחתום על העסקה עם לי הייפנג, שצירף אליו שתי קבוצות סיניות נוספות, המוסד הפיננסי ניו טיימס (71.2%) וקרן ההשקעות רונגטון (16.4%). חלקו של הייפנג בהשקעה בקבוצה הנוכחית עומד על 12.4%.

אופציה למכירת האחזקות

 

התנאים המקוריים של העסקה דיברו על תשלום של כ־1.4 מיליארד שקל עבור 32% מממניות כלל ביטוח שבידי אי.די.בי פתוח, לפי שווי חברה של כ־4.6 מיליארד שקל וכן אופציה למכירת יתרת אחזקותיה (23%) של אי.די.בי פתוח בכלל, לפי שווי דומה. מי שמעוניינים יותר מכל בהשלמת העסקה הם מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות שאמורים ליהנות מנתח נאה מהתמורה שיעבירו הסינים.

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
הערכה למה שיקרה בסופו של דבר
1. מאחר וסלינגר קבלה ע"פ בקשתה את התנאים שהציבה (דירקטוריון ומנכל ישראלים + הזרמת 270 מיליון $ לחיזוק הון) נראה כי השלבים הקריטים מאחור ולא נמצאו שרצים. 2. ישנו עניין פוליטי מאוד בעייתי למדינה על אף ההתלהמות של חברי כנסת , שכן בסין יבקשו הסבר הגיוני מדוע קרן סינית לא תוכל להיות בעלת שליטה ואילו קרן אירופאית או אמריקאית כן , האישור יהיה חיובי כנושי אידיבי אחזקות אין ספק שאשמח אם כלל תמכר בגלל המפגש עם המזומן -- אבל גם אם לא תתבצע המכירה ההון העצמי של אידיבי פיתוח יזנק ב 500 מיליון ומדובר פה על 2.5 שח למניה שנסחרת ב 5 ₪ .ובעיקר שכלל תשאר בידה כנכס אסטרטגי נוסף ברמת המבוטח המבוהל , הגיע הזמן שיבינו שמתחלפת הגמוניה בעולם האימפריות . אירופה שקעה מזמן ואנו כיום בהליך העברת השרביט מארה"ב לסינים . עדיף שסין הצומחת תשקיע את החסכונות שלנו מאשר קרנות אמריקאיות חמדניות
רן  |  26.05.14
27.
מי שמע על בדיקה שלוקחת שנה!? עיסקאות הרבה יותר גדולות ומהותיות בעולם מאושרות הרבה יותר מהר
מי שמע על בדיקה שלוקחת שנה!? עיסקאות הרבה יותר גדולות ומהותיות בעולם מאושרות הרבה יותר מהר מבלי לקבוע האם צריך לאשר או לא, הטיעונים בנוגע לכספי הפנסיה שהופכים הפקר הם קשקוש אחד גדול. א. איזה אינטרס יש לסינים להזיק? אתה לא משלם מיליארדים מתוך כונה להיכשל בכונה ב. כבר ראינו כמה זהירות ושיקול דעת הופעלו על ידי מנהלי השקעות ישראלים... ממש מודל לחיקוי... אם כבר, עדיף סינים ששם אין חוכמות, עיגולי פינות ותרבות של "יהיה בסדר" ג. עם כל הכבוד למדינת ישראל, סין קצת יותר גדולה וכל רכישה של חברה ישראלית (או אחרת) - אדמה, תנובה או כלל - ע"י סינים היא בבחינת הזדמנות פז לגדול, להתפתח, להגיע לשווקים חדשים ושומו שמיים - להצליח בגדול. די לפרובינציאליות!!!
לא יתכן שבדיקה תיערך שנה  |  26.05.14
לכל התגובות