אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפריל בגמל: אלטשולר שחם מגייס. מאיפה יצאו כספים? צילום: עמית שעל

אפריל בגמל: אלטשולר שחם מגייס. מאיפה יצאו כספים?

אלטשולר שחם אמנם שומר על מקומו בראש המגייסות, עם 223 מיליון שקל, אך הקצב הואט ומדובר בגיוס הנמוך ביותר של בית ההשקעות מאז 2011. הלמן־אלדובי, שמוזג עם הדס ארזים, איבד החודש 95 מיליון שקל מתוך 11 מיליארד שקל

26.05.2014, 08:32 | רחלי בינדמן

תעשיית הגמל רושמת בחודש אפריל מפנה בתמונת הגיוסים והפדיונות. בשורה התחתונה חברת הגמל של מיטב דש משאירה את פדיונות העתק מהשנתיים החולפות מאחור ועוברת להעברות חיוביות. מנגד, חברות הגמל של אלטשולר שחם וילין לפידות, "הכוכבות" בשלוש השנים האחרונות, סובלות מהתמתנות בקצב הגיוסים.

מיטב דש סבל בשלוש השנים האחרונות מאובדן כספים רב מקופות הגמל למתחרים. הכספים יצאו בעיקר מבית ההשקעות דש ערב המיזוג, אך גם לאחריו, בשל תשואות חלשות ובשל בעיה במערך ההפצה של הקופות. ב־2013 נרשם שיא במעבר כספים שלילי למתחרים, כאשר בית ההשקעות סבל מפדיונות של 2.7 מיליארד שקל.

אלא שבחודשים האחרונים, תחת יו"ר חברת הגמל החדש רונן טוב שמוביל שינוי אגרסיבי במערך ההפצה ובזכות שיפור משמעותי בתשואות הקופות תחת ניהולו של יניב צלאל, המצב מתחיל להשתפר. את אפריל סיימה חברת הגמל עם העברות נטו (כניסת כספים פחות יציאת כספים) חיוביות של 25 מיליון שקל, לאחר העברות נטו שליליות של 50 מיליון שקל במרץ ו־60 מיליון שקל בפברואר והעברה חיובית של 32 מיליון שקל בינואר.

במקביל, אלטשולר שחם, שיאן הגיוסים, מאט את הקצב. באפריל רשמו קופות אלטשולר העברות חיוביות של 223 מיליון שקל. מדובר עדיין בהעברות החיוביות הגבוהות בתעשייה, אך מבחינת הקצב זו ירידה חדה. למעשה, מדובר בסכום הנמוך ביותר שעבר לאלטשולר בחודש מאז סוף 2011. הירידה בקצב ההעברות באלטושלר נרשמת מאז דצמבר 2013. בעוד בדצמבר עברו 555 מיליון שקל ממתחרים לאלטשולר, בינואר כבר עברו 516 מיליון שקל, בפברואר 374 מיליון שקל ובמרץ 325 מיליון שקל.

בילין לפידות נרשמת מגמה דומה. באפריל נרשמו העברות חיוביות ממתחרים של 109 מיליון שקל, קצב ההעברות הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2011. בדומה לאלטושלר, גם בילין הירידה בקצב ההעברות החיוביות נרשמת מאז חודש דצמבר 2013. מ־274 מיליון שקל בדצמבר ל־193 מיליון שקל בינואר, 190 מיליון שקל בפברואר ו־172 מיליון שקל במרץ. חלק מבעית ירידת קצב הגיוסים של השניים טמונה בירידה בבולטות שלהם בתשואות בשנה החולפת.

כך למשל ב־12 החודשים האחרונים (עד סוף אפריל) עקפו את אלטשולר וילין בתשואות קופות גדולות כמו תמר של כלל (עם תשואה מצטברת של 10.45%) ואיילון תגמולים (10.89%). קופת אלטשולר שחם גמל כללי עשתה 9.62% וקופת ילין לפידות גמל כללי עשתה תשואה של 8.79%.

בחברת הגמל הגדולה בישראל, של בית ההשקעות פסגות, אמנם נרשמו באפריל העברות נטו שליליות של 22 מיליון שקל, אך מדובר במגמת ירידה. במרץ נרשמה העברה נטו שלילית של 53 מיליון שקל ובאפריל העברה נטו שלילית של 49 מיליון שקל. הגוף עם ההעברות השליליות הגדולות ביותר ביחס להיקף הנכסים המנוהלים הוא הלמן־אלדובי, שמוזג להדס ארזים.

יאיר לפידות - ילין לפידות, צילום: תומי הרפז יאיר לפידות - ילין לפידות | צילום: תומי הרפז יאיר לפידות - ילין לפידות, צילום: תומי הרפז

תגיות