אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השרים לא יכולים להסכים ופתרונות הדיור מתעכבים צילום: עמית שעל

השרים לא יכולים להסכים ופתרונות הדיור מתעכבים

הדד־ליין להפצת תזכיר החוק להסדרת היחסים בין שוכרי דירות למשכירים חלף, תוכנית מחיר מטרה פספסה את תאריך היעד שלה ותוכנית מע"מ 0% טרם צלחה את המבחן המשפטי. מה מעכב את פתרונות הדיור הממשלתיים?

26.05.2014, 08:54 | עינת פז-פרנקל

בסוף השבוע תמו 60 הימים שהוקצבו להפצת תזכיר החוק שנועד להסדיר את היחסים בין שוכר למשכיר דירה במטרה להגביל את העלאות מחירי השכירות בישראל. אך התזכיר, מימוש של תוכנית משותפת של חברי קבינט הדיור הממשלתי בראשות שר האוצר יאיר לפיד, לא הופץ.

קראו עוד בכלכליסט

מטרת החוק היתה להגביל את העלאות השכירות לפעם בשלוש שנים, שבמהלכן יוצמד גובה שכר הדירה למדד. במשרד המשפטים אומרים כי עבודת הצוות הבינמשרדי למשרד ולאנשי האוצר "מצויה בעיצומה", וכי "לאור הבחינה המעמיקה של הדברים, ההליך טרם הסתיים". אלא שאת השוכרים והמשכירים זה לא ממש מעניין. שכר הדירה הממוצע בתום הרבעון הראשון של 2014 עלה ב־7% לעומת הרבעון המקביל אשתקד לכדי 3,649 שקל לפי נתוני הלמ"ס.

מודיעין. הסכם גג נחתם אך מה לגבי מחיר מטרה?, צילום: עמית שעל מודיעין. הסכם גג נחתם אך מה לגבי מחיר מטרה? | צילום: עמית שעל מודיעין. הסכם גג נחתם אך מה לגבי מחיר מטרה?, צילום: עמית שעל

האוצר והשיכון חלוקים

אך זו לא התוכנית הממשלתית היחידה בתחום הדיור שמחבריה לא עומדים בזמן שהוקצב להם. גם תוכנית מחיר מטרה לפיקוח על מחירי הדירות במכרזי הקרקע של המדינה טרם הגיעה לאישור מועצת מקרקעי ישראל, משום שמשרד האוצר ומשרד השיכון טרם סיכמו את מתווה המכרזים. אף שקבינט הדיור הקצה 20 יום להגשת התוכנית לאישור מועצת מקרקעי ישראל - שתמו כבר ב־17 באפריל - משרדי הממשלה לא הצליחו להסכים על מתווה המכרזים שמיועדים להוריד את מחירי הדירות שישווקו בהם ב־20% לעומת מחירי השוק. וברקע קבינט הדיור עצמו לא נפגש לישיבה מזה חודשיים.

המחלוקת המרכזית בין המשרדים קשורה לאובדן הכנסות מדינה: במשרד השיכון מעוניינים לשווק מכרזי מטרה גם בערים שנחתמו איתן הסכמי גג שבמסגרתם המדינה מממנת הקמת התשתיות כדי לעודד בניית שכונות חדשות. אך באוצר טוענים שהמדינה לא תוכל לספוג גם את מימון התשתיות ומבני הציבור בערים אלה וגם את הפסד ההכנסות במכרזי מחיר מטרה על קרקעות.

כמו שתי תוכניות אלה, גם תוכנית שר האוצר להענקת פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה מקבלן עוברת דרך חתחתים לפני הגעתה לכנסת. האוצר הפיץ את תזכיר החוק המפרט את תנאי הזכאות לרכישת דירה לפני כשבוע וחצי, אך היועץ המשפטי לממשלה שוקל מחדש את גובה ההטבה שנקבעה בתזכיר שתוענק למי שלא שירת צבאית או אזרחית. ליועץ המשפטי, כמו גם למשרדי הממשלה ולציבור, נותר עוד כשבוע וחצי להעיר על הצעת החוק.

אך היועץ המשפטי אינו המשוכה היחידה הניצבת בפני התזכיר. גם משרד השיכון מתכוון להעיר את הערותיו לתזכיר חוק המע"מ בימים הקרובים. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", משרד השיכון צפוי לדרוש להכניס להצעת החוק דרישה לקיום הגרלה בין הזכאים להטבת המע"מ, שכן הביקוש לדירות עד 1.6 מיליון שקל צפוי לעלות על היצע הדירות החדשות במחיר זה.

בסוף השבוע האחרון העריך נשיא התאחדות הקבלנים ניסים בובליל כי בשוק קיימות כ־4,000 דירות חדשות במחיר של עד 1.6 מיליון שקל, לעומת עשרות אלפי זוגות צעירים המעוניינים לרכוש דירה ראשונה. הערכת האוצר אופטימית הרבה יותר ועומדת על כ־10 אלף דירות חדשות.

חשש לשחיתויות

כך או כך, במשרד השיכון רוצים למנוע פתח לשחיתויות: "יש סכנה שקבלנים יעדיפו למכור את הדירות שנושאות את הטבת המע"מ דווקא למקורבים להם, להיות מושא לאיומים או שיתאמו את מחיר הדירה עם רוכשים, כך שיקבלו לכיסם חלק מההטבה בתמורה לשדרוגים לדירה", אמרו אתמול ל"כלכליסט" גורמים במשרד השיכון.

ממשרד המשפטים נמסר: "עמדתו המשפטית הסופית של היועץ המשפטי לממשלה בנוגע לתזכיר תגובש לקראת העלאת התזכיר לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה בראשות שרת המשפטים".

תגיות