אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזה כיף, רצח: האם משחקי הישרדות הופכים את הילד שלך לפסיכופת?

דו"ח טכנולוגי

איזה כיף, רצח: האם משחקי הישרדות הופכים את הילד שלך לפסיכופת?

משחקים כ-DayZ מאפשרים לגיימרים בכל גיל להוציא להורג ולהתעלל זה בזה - ולצחוק על כך, פייסבוק נתפסת בקלקלתה על רקע פרשת הטבח בארה"ב, מהפכת האנרגיה הסולארית באפריקה ויפן לא מוותרת על טלפון הפליפ

27.05.2014, 12:44 | יוסי גורביץ
להרים את האבן מעל לראש

הכירו את DayZ, משחק מקוון מרובה משתתפים שמתרחש בעולם עמוס זומבים. סרטון שפורסם לאחרונה ותיעד אירוע בין שחקנים בתוכו הפחיד וצמרר את זקני השבט. בסרטון (שהוסר מן הרשת מאז) רואים מנהיג של קבוצה שזה עתה לכדה קבוצה אחרת של שחקנים. המנהיג של השובים, קליקה, מורה לשבויים להתפרק מהציוד שלהם, ולהציב את הגרזנים שלהם במרכז הדרך. "כשאני אירה באוויר, כולכם תרוצו אל הגרזנים שלכם. האחרון שנשאר בחיים, ישוחרר", אמר. מיד לאחר מכן קליקה ואנשיו רוצחים שתיים מן הדמויות.

הוצאה להורג? יאללה, בכיף הוצאה להורג? יאללה, בכיף הוצאה להורג? יאללה, בכיף

ב-DayZ, מוות הוא אירוע סופי. אתה לא מתעורר מחדש אחרי כמה דקות. הדמות שאיבדת מתה לתמיד, ואיתה כל הנסיון והציוד שנרכשו. כתוצאה מכך, ההתעמרות מצד קליקה והחברים שלו בשחקנים אחרים עוררה גל של זעם ותיעוב. אחד השחקנים שאיבד את דמותו, אגב, כתב בפומבי שאין לו בעיה עם זה.

ההתנהלות של קליקה וחבריו - שהיא תופעה רווחת למדי במשחקי הישרדות למיניהם - העלתה את שאלת הפסיכופתיה במשחקים, ספציפית האם משחקי מחשב מעודדים, או עשויים לעודד, התנהגות פסיכופתית. לרוב השחקנים זו שאלה לא נוחה, בלשון המעטה. תחביב משחקי המחשב צעיר יחסית, עדיין סובל מסטיגמות – למרות ששחקנים מגיעים מכל הקבוצות ומכל הגילים.

הוותיקים עדיין זוכרים את ציד המכשפות של שנות השמונים והתשעים, כשכל מיני קשישים, חלקם בתכניות טלוויזיה, טענו שמשחקי מחשב משחיתים את הנוער ומעודדים פשיעה. הדינוזאורים באמת, אלה שמחוברים למכונות הנשמה, יכולים לזכור את היסטריית הקומיקס הגדולה של שנות החמישים, שבה נטען שהקומיקס משחית את הנוער ומעודד הומוסקסואליות; והיסטוריונים קלאסיים יזכרו שהסעיף שבו הורשע סוקרטס היה השחתת הנוער.

אז יש כאן נרטיב ארוך ימים, והרתיעה מעיסוק בו לא נטולת בסיס. פותחים את הדלת הזו, ולכו תדעו מה יצא ממנה. אבל אולי הגיע הזמן לדון בשאלה הזו ברצינות. כתבה ב-Wired מזכירה משחק אחר, בשם Rust, שבו שחקנים מגיעים לעולם בלי כלום, אפילו בלי בגדים, והם צריכים לחוות משחק השרדות של ממש - כשהטורף המסוכן ביותר הוא שחקנים אחרים, שכבר הספיקו להתבסס.

DayZ. רצח הוא פשוט חלק מהמשחק DayZ. רצח הוא פשוט חלק מהמשחק DayZ. רצח הוא פשוט חלק מהמשחק

למה? למה שחקנים צדים שחקנים אחרים? במובן מסוים, זו התנהגות הגיונית: בעולם ליברטריאני, שבו אין חוקים ואיש הישר בעיניו יעשה, האחר תמיד יהיה סכנה. הילדות של המין האנושי מכירה היטב את המצב הזה: הזרים תמיד יהיו חשודים. לכל עם כמעט יש שם למי שלא שייך אליו. היוונים דיברו על ברברים, היהודים על גויים, היפנים על גייג'ין. אבל אם הבעיה עם שחקנים אחרים היא סכנה, אפשר להבין ירי בהם מרחוק, אפשר להבין מארבים - אבל מה פשר המשחקים הסדיסטיים נוסח זה של קליקה ואנשיו? והאם ההתנהגות הזו במשחק, אם חוזרים עליה מספיק, יכולה בשלב מסוים להתחיל להשפיע על התנהגותו של השחקן גם בחיים האמיתיים? - או שמא מדובר בפורקן של צדדים אפלים, שטוב שמתבטא בעולם מצויר ולא בעולם האמיתי?

אחרי המיזוגניות החמושה

לפני כארבעה ימים יצא אליוט רוג'ר, לוזר בן 22, למסע רצח. הוא הרג את שלושת החברים שלו לדירה ואחר כך פתח במסע ירי ליד בית אחווה (sorority) באוניברסיטת קליפורניה שבסנטה ברברה. מאוחר יותר הוא נמצא מת, עדיין לא ברור אם כתוצאה מהתאבדות או מחילופי ירי עם שוטרים. במניפסט שהשאיר אחריו, הוא תיאר את שנאתו לנשים.

הרצח עורר הלם ברשת, בין השאר משום שכל מיני מיזוגנים אחרים זחלו אל מתחת לאבנים שלהם כדי להביע הערצה לרוצח. מקרה בולט התרחש בפייסבוק, שם הקימו לוזרים אחרים עמוד הערצה לרוג'ר, וכינו אותו "גיבור אמריקאי", משום שהוא "הקריב את הקורבן העליון במאבק נגד האידיאולוגיה הפמינאצית". הווה אומר, כנגד האידיאולוגיה שגרסה שזכותה של אישה לא לצאת עם לוזר בעל נטיות רצחניות בלי שהיא תירצח לאחר מכן.

מיזוגניה חיה ורווחת בפייסבוק, עיבוד תמונה: אורן שירי מיזוגניה חיה ורווחת בפייסבוק | עיבוד תמונה: אורן שירי מיזוגניה חיה ורווחת בפייסבוק, עיבוד תמונה: אורן שירי

פייסבוק, כהרגלה במצבים כאלה, יצאה מטומטמת. התגובה הראשונית שלה היתה להודיע שהיא תומכת בזכות הביטוי של בעלי העמוד, כשהיא מבצעת את השגיאה הקלאסית שמבלבלת בין זכות ביטוי ובין הענקת במה פתוחה. אחר כך, כשגבר הלחץ על החברה המסחרית שחיה מפרסומות שמגיעות מחשיפה, ואנשים ציינו שהעמוד מנוגד לערכי הקהילה הרשמיים שלה, פייסבוק חיסלה את העמוד - משום שלדבריה הוא נבנה על ידי אנשים שהשתמשו בשם בדוי. תודה על תרומתך לקהילה, פייסבוק. אין ספק שנשים צריכות להעריך אותך יותר.

כשהסלולר מאפשר חשמל

באפריקה עושים דברים יוצאי דופן עם מכשירים סלולרים; בין השאר, היבשת היתה חלוצה בתשלום סלולריים. הסיבה לכך היא היעדרם של  שירותי בנקאות ותשתיות תקשורת. למעשה, בשטחים נרחבים ביבשת אין בכלל תשתית חשמל.

חברת פאנלים סולאריים בשם M-Kopa Solar מציעה פיתרון. היא מתקינה לוח סולארי בבית הלקוח, אלו מטעינים את עצמם במשך היום (כידוע, שמש לא חסרה באפריקה) ומשמשים לתאורה, הטענת טלפונים ועוד.

הטלפון מאפשר תשלום מוזל על תשתיות שהממשלה לא מספקת, צילום: בלומברג הטלפון מאפשר תשלום מוזל על תשתיות שהממשלה לא מספקת | צילום: בלומברג הטלפון מאפשר תשלום מוזל על תשתיות שהממשלה לא מספקת, צילום: בלומברג

הטלפון סלולרי הוא חלק חשוב בשיטה של החברה: קונים את הערכה תמורת סכום של כ-720 שקל, משלמים לה סכום של כשני שקל ליום באמצעות הודעת SMS במשך שנה - ולאחר מכן הפאנל עובר לרשות המשתמש. האלטרנטיבה היא לקנות גנרטור ולרכוש עבורו דלק - פיתרון יקר בהרבה.

הודות ל-M-Kopa. פורח השימוש בחשמל באפריקה, ללא תלות בממשלה. בחברה מציינים שהם יכולים לשתק את המערכת מרחוק אם הלקוח הפסיק לשלם - אבל רק 5% מהמשתמשים נוטשים את השירות. כיום מצטרפים אליו כ-1,000 איש ביום והחברה צופה שתגיע למיליון משקי בית עד 2018. עכשיו רק שמישהו יעשה את זה גם כאן; גם בישראל לא חסרה שמש.

הם לא מתים

בזמן שכל העולם מדבר על סמארטפונים, ביפן יש עדיין דרישה ניכרת לטלפוני הפליפ. זוכרים אותם? אלה שנפתחים כמו קונכיה? עם הכפתורים הפיזיים? אז ביפן השיקו לאחרונה שני דגמים חדשים שלהם, וחידשו שלישי.

חברת הסלולר היפנית דוקומו אמרה שיש מספר גדול של לקוחות שעדיין מגיעים לחנויות שלה כשהם מבקשים טלפוני פליפ, לא סמארטפונים. זה לא באמת צריך להפתיע, למי שזוכר שהאוכלוסיה של יפן מבוגרת מאד ביחס, ושהשימוש בפקס עדיין מאוד נפוץ בה.

אייפון? לא תודה, תביא לי פליפ אייפון? לא תודה, תביא לי פליפ אייפון? לא תודה, תביא לי פליפ

אנחנו נוטים לחשוב על יפן כעל מדינה סופר-הייטקית, וזה נכון ביחס לצעירים שלה - אבל מבחינות רבות היא מדינה שמרנית מאוד. אגב, לשמרנות הזו יש מחיר. אירונית, משתמש טלפון פליפ כנראה משלם מחיר חודשי גבוה יותר ממשתמש סמארטפון.

קצרצרים

1. גוגל שחררה כלי חדש, VirusTotal Uploader למק. המטרה שלו היא לשכנע משתמשי מק שנתקלים בקבצים חשודים להעלות אליו את הקבצים כדי שאלו ייבחנו וגוגל תגיע למסקנה אם אכן מדובר בווירוס או בנוזקה אחרת. השאלה המתבקשת: למק יש בעל בית. קוראים לו אפל. לבעל הבית הזה יש הרבה, הרבה מאוד כסף. למה השירות הזה צריך להגיע מגוגל ולא מאפל? 

2. DARPA, המחלקה הרשמית למדענים מטורפים של הפנטגון - האנשים שהביאו לכם את האינטרנט, ומצד שני את החזירים הזומבים - רוצה עכשיו להשתמש באוקולוס למטרות צבאיות. קסדת המציאות המדומה שנרכשה לאחרונה בסכום מופרך על ידי פייסבוק, תאפשר להאקרים לקבל מושג מוחשי על מה הם שתוקפים ואיך לתקוף את זה. אם לסמוך על המשחק קומנד אנד קונקר, זה יראה בערך ככה:

3. סופרים גרמנים גילו לאחרונה שאמזון מנהלת את התרגילים המלוכלכים שלה גם כנגד מו"ל גרמני. רק שבגרמניה זה לא עובר בשקט כמו בארה"ב. שם כבר מתארגנים לחקירה כנגד הענק האמריקאי שמתעלם מהנהגים והחוקים המקומיים. אמזון עשויה לגלות שהיא הופכת למטרה לזעם המוני שרק מחפש לעצמו מטרה נוחה מאז פרשת סנודן.

4. הבוחרים באירופה הלכו לבחור פרלמנט שלשום, ולמרות העליה המדאיגה של הימין הקיצוני יש בכל זאת חדשות משמחות: כמעט בלי יוצא מן הכלל, מפלגות הפיראטים נמחקו מהמפה. זה לא צריך להפיע אף אחד – המפלגות הללו היו במידה ניכרת בדיחה, אבל זה סממן מעודד. חלק מהמצביעים חזרו לחשיבה רצינית. חלק, כמובן, יחכו לבדיחה הפוליטית הבאה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אמיר, פיספסת לגמרי את הנקודה של חן
גוגל מפעילה את וירוס טוטאל. כותב המאמר ודעתו על אפל ידועים. אז עכשיו הוא מתפלא שגוגל מאנדקסים גם וירוסים למק. וואו, סקופ גדול, גוגל עושים עבודה טובה. מיקרוסופט, אגב, לא מתקרבים לכמות המידע החופשי על וירוסים כמו שיש בוירוס טוטאל. אבל אפשר לעקוץ את אפל, אז למה לא.
יניב  |  28.05.14
6.
אין לי ספק...
שהמציאות העכשוית היא שאנשים מיום ליום הופכים לזומבים חסרי רגשות ואכזריים,ההתנהגות כפי שמשתקפת במשחקי המחשב עוזבת את תחומי המחשב והדמיון והופכת למציאות עצמה. הדבר שמניע היום את רוב האנשים זה כסף, כח, פרסום. כל הזמן מחפשים עוד ריגוש בסף יותר גבוה,הבעיה שכל פעם סף הגירוי הופך ליותר אלים צר לי אבל אנחנו חיים היום בחברה של אנשים חולים,חולים מאוד כידוע במחלות או שנרפאים מהמחלה אבל המחלה עדיין משאירה חותם על הגוף,או שמתים מהמחלה.
N  |  28.05.14
4.
לחן, מתגובה 3, אולי בגלל שמיקרוסופוט כן מספקת פתרון.?
מיקרוסופט מספקת כלי חינמי בשם Windows Defender שהחל את דרכו כחלק מויסטה (והייתה זמינה גם ל XP), אז הוא הגן רק מפני תוכנות ריגול, וכיום הוא חלק אינטגרלי מ 8 וכולל גם הגנה מפני וירוסים (ניתן, כמובן, להתקין אותו גם על 7 וויסטה). תוסיף לזה את תוכנת חומת האש (פיירוול) שקיימת במערכת ההפעלה עוד מימי XP (בהתחלה בפורמט מצומצם והחל מ SP2 בגירסה מלאה) ותקבל הגנה יםה וחינמית ממיקרוסופט. ואם כבר מזכירים תמיכה אז להזכירך: מייקרוסופוט הפסיקה רק לפני כחודש את התמיכה ב XP, שיצאה לפני 13 שנה, והיא ממשיכה לתמוך בויסטה, שיצאה ב 2007 (התמיכה תמשך עד אפריל 2017) ובחלונות 7 שיצאה ב 2009 (תמיכה עד ינואר 2020). אפל, לעומתה, כבר לא תומכת ב Snow Leopard, שיצאה לפני פחות מ 4 שנים ונותנת תמיכה מינימלית בלבד ל Lion, שיצאה לפני כשנתיים.
אמיר  |  27.05.14
3.
וירוס טוטל משמש בין היתר לניתוח וירוסים של חלונות
והוא עושה את זה מזה שנים, תחת המטריה של גוגל. אולי כדאי גם לשאול: "לחלונות יש בעל בית. קוראים לו מיקרוסופט. לבעל הבית הזה יש הרבה, הרבה מאוד כסף. למה השירות הזה צריך להגיע מגוגל ולא ממיקרוסופט? " אבל את השאלה הזו לא נשאל. ברור למה.
חן  |  27.05.14
לכל התגובות