אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מצער שהמחוקק פוטר ממס חברות ישראליות שנרכשות על ידי הענקיות הזרות" צילום: שאול גולן

"מצער שהמחוקק פוטר ממס חברות ישראליות שנרכשות על ידי הענקיות הזרות"

במסגרת דברים שנשא בכנס לשכת עורכי הדין באילת, רמז שופט בית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב, למכירתה של תנובה על ידי קרן אייפקס לברייט פוד הסינית. לדבריו, מדובר ב"סכומי עתק שמשום מה הרגולטור עדיין לא נתן את הדעת איך אפשר להגביר"

27.05.2014, 18:15 | זוהר שחר לוי

"זה מאוד מצער שהמחוקק עד היום לא נתן דעתו על כך שחברות ענק זרות שרוכשות חברות ישראליות פטורות ממס כשהן מוכרות אותן", כך אמר היום (ג') שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב, בפאנל שעסק בעבירות מס והלבנות הון בכנס לשכת עורכי הדין באילת.

קראו עוד בכלכליסט

בכך, רמז כבוב למכירתה של תנובה מקרן אייפקס לידי ברייט פוד הסינית. לדבריו, "מכירת חברות ענק ברווחים עצומים שעד היום המחוקק לא נתן דעתו על התופעה הזו המאוד מצערת", הוסיף השופט. "חברות בנכר רוכשות חברות בישראל, זו תופעה מבורכת שמבהיר את חוזקה של ישראל. אך לאחר מספר שנים עושים אקזיט עם רווח של 10 מיליארד שקלים. הואיל ומדובר בחברה ישראלית שנקנה בישראל - האם זה ראוי והאם זה סביר שהמחוקק פוטר את השחקנים שהרוויחו תשלומים נאים מאוד מתשלום של מס? לא מדובר ברווחים כלואים, אך סכומי עתק שמשום מה הרגולטור עדיין לא נתן את הדעת איך אפשר להגביר".

שופט בית המשפט המחוזי, חאלד כבוב, צילום: שאול גולן שופט בית המשפט המחוזי, חאלד כבוב | צילום: שאול גולן שופט בית המשפט המחוזי, חאלד כבוב, צילום: שאול גולן

השופט כבוב, המשמש כשופט בית המשפט הכלכלי בבית המשפט המחוזי בתל אביב הנחה את הפאנל שעסק בעבירות מס והלבנת הון והקשר בין השניים. בדיון השתתפו עו"ד יעל אריה-הלדמן, סגנית היועמ"ש ברשות המסים, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, היועצת המשפטית לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר חיים גבאי, לשעבר סמנכ"ל בכיר שומה וביקורת ברשות המסים ועוה"ד יוסי ברוך ושריג דמארי.

"אם ההון השחור ירד לממוצע ה-OECD - יתווספו 13 מיליארד שקל בשנה"

לדברי השופט כבוב, היקף ההון השחור בישראל הוא גדול בהרבה ממדינות אחרות בעולם כש"הסכומים הם אסטרונומיים". לפי השופט, אם ירד ההון השחור לממוצע במדינות ה-OECD יתווספו למדינה 13 מיליארד שקלים בשנה.

"כמו בכל דבר", אומר כבוב, "הפשע הוא מפתה ולא נגיע למצב של אפס. אנחנו רוצים להגיע לרמה ממוצעת של המדינות המתוקנות. לפני מספר שנים ישראל נכללה ברשימה השחורה של כמעט כל ארוגן עולמי בנוגע לזכויות יוצרים, מאבק פשיעה, סחר בבתי אדם. היום ישראל בחציון העליון של טבלת המדינות המתוקנות. שיפרו את מצב המשק, את יכולת האכיפה, באופן פלאי".

השופט כבוב התייחס להצעת חוק החילוט החדשה, המציעה לאחד תחת חוק אחד את כל נושא החילוט כשאחד הרעיונות מרחיקי הלכת הוא חילוט כספים למי שמוגדר כמנהל אורח חיים עברייני גם אם לא הורשע. "זה מרחיק לכת", מבהיר כבוב, "מבדיקה שעשיתי, אכן יש הוראה כזו במדינות מתוקנות אחרות בעולם. איך יבוא בית המשפט ויחלט למרות שלא הורשע? באנגליה התופעה הזו לא כל כך נפוצה, וצורם לעין שישנם גורמים של אנשים שיש להם מקורות כספיים בשפע אך הם לא עובדים, אין להם חשבון בנק והם מתנהלים מחוץ למערכת. זה הצעד הבא שאנחנו הולכים אליו. הליך של החמרה, צעד אחר צעד".

תגיות