אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות הפנסיה מחקו 97% מכספי החוסכים באפוסנס צילום: shutterstock

קרנות הפנסיה מחקו 97% מכספי החוסכים באפוסנס

יו"ר טבע לשעבר אלי הורביץ מכר לקרנות הגדולות את החלום של אפוסנס, אך המוצר נכשל והחלום נגנז. מוסדי שהשתתף בהנפקה: "כשמגיעה דמות כמו הורביץ שמאמין בחברה, לא תשים 20 מיליון שקל מתוך עשרות מיליארדים של כספי עמיתים?"

28.05.2014, 09:11 | רחלי בינדמן וניר צליק

ביוני 2010 יצאה חברת הביומד אפוסנסלהנפקה יומרנית של 75 מיליון שקל, שבעקבות ביקושי עתק צמחו ל־94 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 960 מיליון שקל. ארבע שנים חלפו, ולאחר ניסוי כושל בסוף 2012 הפכה אפוסנס לסיפור של השמדת ערך פנומנלית. אפוסנס נסחרת היום לפי שווי של 20 מיליון שקל — 97% פחות משווייה בהנפקה. ביום ראשון האחרון דיווחה החברה כי טבע החליטה להפסיק לשתף עמה פעולה בפיתוח תרופה לסרטן. המשקיעים החבולים לא הנידו עפעף, והמניה החבוטה ממילא לא זזה.

לכאורה, עוד חברת ביומד מכרה חלום למשקיעים, שהימרו על הסוס הלא נכון. אך רשימת המשקיעים המוסדיים שנתנו בה אמון בהנפקה ההיא כוללת את הגופים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור, ובהם הגופים האמורים להיות הסולידיים ביותר — קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים. הם, ולא ספקולנטים, מחקו לאורך השנים עשרות מיליונים של כספי ציבור.

עם המשקיעים הגדולים בהנפקה נמנים עמיתים שהשקיעו 20 מיליון שקל, קבוצות הביטוח הראל ומגדל, שהשקיעו 11 מיליון שקל כל אחת, וגופים נוספים שמתיימרים לנהל כספי חוסכים באופן סולידי, כמו קרן החיסכון לצבא קבע וקרנות הפנסיה לעובדי הדסה ואגד.

קרנות הפנסיה עמיתים, שהולאמו ומנוהלות על ידי יואב בן אור, רכשו במסגרת ההנפקה כ־2% מהחברה, אולם לאורך הזמן הגדילו את האחזקות, עד שבאוגוסט 2011 הן הפכו לבעלות עניין. כיום הן מחזיקות ב־7.5% ממה שנשאר מאפוסנס. ל"כלכליסט" נודע כי גם לאומי והראל נותרו עם חלק מהשקעתם, אך אלה סירבו למסור את היקפה הנוכחי.

מדוע השקיעו גופי הפנסיה, ובראשם עמיתים, שלה אחריות ליותר מ־215 אלף גמלאים ו־135 אלף מבוטחים פעילים, בחברת ביומד שעתידה מעורפל? קרנות הפנסיה נוהגות להיזהר בחברות הביומד, שהשקעות בהן נחשבות להימור. השקעה במניות אלה מתבלת את התיק בהשקעה עם פוטנציאל תשואה אדיר בסיכון גבוה. בשנים אחרונות השתפרה יכולת הניתוח של המוסדיים בענף. אלא שבעת ההנפקה התחום היה בחיתולים, והמוסדיים בחרו להשקיע בו דרך קרנות מתמחות.

התשובה טמונה במי שהוביל את הרוד שואו שקדם להנפקה — יו"ר אפוסנס אז אלי הורביץ, לשעבר יו"ר טבע. "הטכנולוגיה המהפכנית של אפוסנס תאפשר שינויים מרחיקי לכת. זו הזדמנות לחברה ישראלית להיות מובילה עולמית", אמר הורביץ בתום ההנפקה המוצלחת. כך נשמע גם מול המוסדיים ערב הגיוס.

"כשמגיעה אליך דמות כמו הורביץ שמאמין בחברה, לא תשים 20 מיליון שקל מתוך עשרות מיליארדי שקלים של כספי עמיתים?", אמר אתמול ל"כלכליסט" מנהל השקעות שהשתתפו בגיוס. "אי אפשר להשקיע בחברת ביומד ולבנות על זה שאם הניסוי לא מצליח תהיה לך נזילות לצאת. אין למי למכור", הוסיף. גורם אחר שהיה מעורב בהנפקה ציין: "עמיתים משקיעה 45 מיליארד שקל במניות. מה זה 20 מיליון שקל בשביל גוף כמו עמיתים? הורביץ אומר שזו החברה המעניינת שראה זה זמן רב. אם התעשייה תתנהל מתוך פחד, היא תתייבש מהר מאוד. לא הגיוני שהחיסכון הפנסיוני יקצה אחוז קטן לביומד?".

לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של לאומי, הובילה את ההנפקה והשקיעה 19 מיליון שקל. היו"ר אבי זלדמן הודה אז: "זה ענף מסוכן, אבל המוצר של אפוסנס הלהיב אותנו מאוד, וגם המעורבות של הורביץ תרמה". החתמים בהנפקה גרפו 4 מיליון שקל בעמלות.

בקופת אפוסנס נותרו 16 מיליון דולר, שני שלישים מהגיוס אז, כך שהיא ידעה לנהוג בחסכנות. מעמיתים נמסר: "לעמיתים תיק מניות בשווי 45 מיליארד שקל המפוזרים על פני סקטורים שונים. עמיתים אינה נוהגת להתייחס להשקעה ספציפית זו או אחרת".

אילוסטרציה, צילום: אוראל כהן אילוסטרציה | צילום: אוראל כהן אילוסטרציה, צילום: אוראל כהן

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
ל-12 ול-10
ל- 12 וכאן הבעיה הגדולה במשק קפיטיליסטי - תרופה לסרטן צריכה להיות חופשית ולכולם ואף אחד לא צריך לעשות על זה מיליונים (כסף כן קונה בריאות!)- אמן והעולם יהיה מושלם. ל- 10 תבדוק מי הם היו"רים בחברות ההשקעות ותראה שרובם מזרחיים, כמו בכול מקום הנגוע בשחיתות, תחמנות וקומבינות.
דודו  |  28.05.14
25.
הכל תקין, אם לא מוסדיים ישקיעו בפיתוחיים רפואיים נסיוניים אז מי כן?
כל החכמים שטוענים שמוסדיים לא צריכים להשקיע בביומד בסיכון, מי לדעתכם כן צריך להשקיע במציאת פתרונות למחלות קשות? אתם המשקיעים הקטנים? הרי בלי השקעות סיכון החברה לא תתקדם, הרפואה תעמוד במקום, נפתור הכל עם אספירין ואנטי ביוטיקה? אין ברירה ואפילו חובה שמוסדיים ישקיעו אחוז קטן מהכספים העצומים בשליטתם בקידום החברה ובמיוחד בביומד. הפסדים שיהיו בדרך ויהיו בטלים לעומת האפשרויות הפוטנציאליות ואני לא מתכוון לכסף. כולנו בסוף לקוחות של הקידמה הרפואית אם נרצה או לא.
נדי  |  28.05.14
24.
20 מיליון זה לא כסף..בטח כשאתה משחק בכסף של אחרים
20 מיליון זה המון כסף וההתייחסות הזאצת מעידה על הזילזול והחוצפה של מנהלי ההשקעות. אתה קרן פנסיה ולא אמור להיכנס לספקולציות, גם אם בראש החברה עומד מישהו מרשים עם קבלות. הגיע הזמן לאפשר לחוסכים להחזיק את כספי הפנסיה שלהם בחשבון סגור ולנהל אותו לבד או באמצעות מנהלים שיוסמכו לכך על ידיהם ולא להעביר אותם "על החלק" לשודדי הפנסיות המוסדיים שמרויחים משכורות עתק ובונוסים ללא קשר לביצועים לאורך זמן.
michael , tel aviv  |  28.05.14
לכל התגובות