אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בניו יורק הושקעו בתוך עשור 23.6 מיליארד ד' בדיור בר השגה" צילום: בלומברג

"בניו יורק הושקעו בתוך עשור 23.6 מיליארד ד' בדיור בר השגה"

מרק יער, לשעבר האחראי על פיתוח הדיור בעיריית ניו יורק: "המהלך יצר כ-55 אלף יחידות דיור חדשות בשוק ועוד כ-160 אלף יחידות תחת המנגנון של דיור בר השגה"

28.05.2014, 12:48 | יעל דראל

"בישראל רק כשליש מהשוק הוא שוק של שוכרים, והם עושים זאת כאנשים בודדים, כל אחד והפתרון שלו, ללא מנגנון. בניו יורק שוק השוכרים מהווה שני שליש משוק הנדל"ן. כולם שוכרים דירות, עשירים, בני המעמד הבינוני וגם עניים. לשכור דירה לא אומר עליך כלום בניו יורק, אין לזה תווית חברתית – והם עושים זאת באמצעות מנגנון מפותח של שוק שכירות, שמשלב דיור בר השגה – מנגנון שבו כולם מרוויחים, הבנקים, המדינה, הסקטור הפרטי וזה אפשרי גם בישראל", כך אמר היום (ד') מרק יער, מנכ"ל Community Development Futures, לשעבר האחראי על פיתוח הדיור בעיריית ניו יורק.

מנגנון שכולם מרווחים מנגנון שכולם מרווחים מנגנון שכולם מרווחים

יער אמר את הדברים במסגרת כנס בנושא מימון דיור בר השגה שהתקיים ביוזמת מרכז הגר לפיתוח מדיניות דיור הוגן באוניברסיטת תל אביב וביוזמת שדולת שוכרי הדירות בכנסת. "עבדתי תחת ארבעה ראשי ערים בניו יורק, גם דמוקרטים וגם רפובליקנים, והמאמץ בנושא של דיור ציבורי היה חוצה דעות ומפלגות. ההשקעה בעשור האחרון בדיור בר השגה בעיר ניו יורק עומדת על כ-23.6 מיליארד דולר – סכום שהוא גם כסף ציבורי וגם פרטי. חלקו של הכסף הציבורי עמד על כ-8 מיליארד שקל, ומינפו את זה בכסף פרטי".

בשיחה עם "כלכליסט" העריך יער כי "המהלך הזה בניו יורק יצר כ-55 אלף יחידות דיור חדשות בשוק ועוד כ-160 אלף יחידות דיור שהצליחו להכניס תחת המנגנון הזה של דיור בר השגה. הצלחנו לייצר באמצעות המהלך הגדול הזה מעגל שלם של עסקים ושירותים שנבנו סביב הפרויקטים הנדל"ניים הללו – ועוד כמיליון מ"ר של שטחי מסחר במנהטן".

עיר גם של צעירים עיר גם של צעירים עיר גם של צעירים

יער ציין כי המודל שאותו מקדמת עיריית ניו יורק מאמצע שנות ה-80 כולל לא רק השקעות מאסיביות מצד העירייה, אלא גם שורה של תמריצים (בחלקם הטבות מס) שהמדינה מעניקה לבנקים בתמורה להלוואות והשקעות שהם מבצעים בדיור בר השגה.

"דיור בר השגה זה לא דיור לעניים. מדובר בפרויקטים מגוונים מבחינת סוג הדיירים, חלקם גם דיירים ממעמד בינוני וגבוה, בדירות שהסטנדרט שלהן מצוין. המדינה מרוויחה מזה כמה פעמים: היא משקיעה כסף שחוזר אליה בסופו של דבר, ובנוסף היא מייצרת מוביליות חברתית – כלומר - אם יש שינויים בשוק התעסוקה, אנשים ששוכרים זזים בקלות יותר, זה מקל על התנועה והגמישות בשוק וזה קטליזטור להתפתחות של עסקים ושירותים. מנוע צמיחה. כל זה משמעותו יותר כסף ממיסים", הוא אומר.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
בניו יורק כשאתה שוכר דירה. אם שילמת בזמן ולא גרמת לנזק. אתה מוגן בחוק ולא תלוי בגחמותיו של המשכיר
הלוואי ובארץ הינו מאמצים לפחות חלק מהזכויות וההגנות החוקתיות שיש לשוכר. פה כל בעל דירה שמסריחה כמו דיר ובגודל של מלונה מרגיש בעל אימפריה ועושה טובה שמועיל ברוב טובו לתקן ברז דולף, או חלון שלא נסגר/ נפתח כראוי. ותמיד מנסים להפיל את זה על השוכר למרות שברוב המקרים מדובר בבלאי סביר של דירות ענתיקה- אבל אין שום חוק שמגן על השוכר.
צבי  |  28.05.14
1.
''דיור בר השגה זה לא דיור לעניים''
למה הוא לא מסוגל לומר האם התוכנית הצליחה או לא? שקרן שכמותו. בניו-יורק מחירי השכירות בשמים, בגלל זה היו כל המחאות. כל תוכניות דיור בר ההשגה נכשלו כישלון חרוץ, בהארלם אין כמעט אנשים עניים כי הם לא מסוגלים לעמוד בדמי השכירות. הם עברו לאיזורי הפריפריה, כביכול, של ארה''ב ומקבלים חינוך גרוע, אבטלה בשפע ודיור מסריח. ככה זה מנציח את עצמו עד שהאיזורים האלו הפכו לגטאות. אבל כמו שהוא אמר - ''כולם מרווחים מזה'', כמובן שהוא התכוון לתעשיית בתי הסוהר של ארה''ב שנחשבת להכי גדול ועשירה בעולם. חבל שכלכליסט נותן במה לאנשים סוציומטים כאלו.
רון  |  28.05.14