אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל שילמה מיליארד שקל לפני העלאת המס צילום: אריאל בשור

בלעדי לכלכליסט

אינטל שילמה מיליארד שקל לפני העלאת המס

ענקית השבבים חילקה דיבידנדים בהיקף 6.6 מיליארד שקל ושילמה מס בסוף 2013. המס ששילמה נמוך מזה שהיה אמור להיגבות ממנה השנה

29.05.2014, 06:40 | מאיר אורבך ודוד רפאלי

ענקית השבבים אינטל שילמה מס של מיליארד שקל על דיבידנדים שחילקה. המס שולם בדצמבר 2013, אולם ככל הנראה מדובר ברווחים שנצברו במשך יותר משנה אחת. המס, ששיעורו 15%, שולם בעקבות חלוקת רווחים של החברה בהיקף של כ־6.6 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע שאינטל העבירה את התשלום בסוף 2013, והסכום הוכר במסגרת הכנסות המדינה ממסים ברבעון הראשון של 2014. על פי דיווחי משרד האוצר בחודשים ינואר־מרס, גביית המסים הסתכמה ב־66.3 מיליארד שקל - עלייה נומינלית של 15.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

נשיא אינטל ישראל מולי אדן והמנכ"לית מקסין פסברג, צילום: אריאל בשור נשיא אינטל ישראל מולי אדן והמנכ"לית מקסין פסברג | צילום: אריאל בשור נשיא אינטל ישראל מולי אדן והמנכ"לית מקסין פסברג, צילום: אריאל בשור

ככל הנראה אינטל ביקשה לחלק את הדיבידנד לפני כניסתו לתוקף של תיקון 71 לחוק עידוד השקעות הון. התיקון, שחוקק בחוק ההסדרים האחרון ונכנס לתוקף בינואר 2014, העלה את שיעור המס על דיבידנדים מ־15% ל־20% עבור חברות שהחוק חל עליהן, כך שמס של מיליארד שקל ששילמה אינטל הוא למעשה נמוך יחסית.

אינטל דיווחה בעבר כי לא משכה את הרווחים הכלואים שלה בשנה שעברה, בתקופה שבה חוק הרווחים הכלואים (או בשמו הרשמי, תיקון 69 לחוק עידוד השקעות הון) העניק חלון זמן של כמה חודשים למשיכת הכספים בשיעור מס נמוך. אינטל טענה אז כי היא מבקשת להמשיך להשקיע את הרווחים שלה בשדרוג מפעליה בארץ.

הרווחים הכלואים נוצרו בשל סעיף בחוק עידוד השקעות הון שהיה בתוקף עד 2011 ואפשר לחברות ליהנות ממס חברות מופחת על רווחיהן, כל עוד הם לא מחולקים כדיבידנדים. הסעיף הביא את החברות לצבור רווחים ולהימנע מלחלק אותם כדיבידנד.

עם זאת, לאור תשלום המס יש שתי אפשרויות: האחת היא שבניגוד לדיווחיה, אינטל כן משכה את הרווחים הכלואים שלה בשנה שעברה. השנייה היא כי רווחיה של אינטל בשנתיים־שלוש האחרונות, שבהן כבר לא ניתן היה לצבור רווחים כלואים, עולים על 6.6 מיליארד שקל.

בתחילת מאי הודיעה אינטל על כוונתה לשדרג את המפעל בקריית גת. אינטל התחייבה בפני משרדי האוצר והכלכלה לשדרג את מפעל Fab28 בכ־6 מיליארד דולר (20 מיליארד שקל), מהלך שצפוי להסתיים בסביבות 2016.

תנאי המענק שתקבל אינטל מהמדינה טרם סוכמו סופית. אינטל עוד צפויה להגיש את הבקשה למענק למרכז ההשקעות, ולאחר מכן אמורה לקבל מענק ממשלתי של 5%–6% מעלות הקמת המפעל. לפי חישוב זה צפוי מענק המדינה להיות 300–400 מיליון דולר, כלומר לא יותר מ־1.4 מיליארד שקל.

במסגרת ההסכם בין אינטל לבין משרדי האוצר והכלכלה תתחייב אינטל להוסיף כ־1,000 עובדים למצבת כוח האדם שלה. לפי דיווחי החברה מתחילת השנה, היא מעסיקה בישראל כ־9,800 איש בפעילות הייצור והפיתוח שלה, כך שמספר העובדים צפוי לגדול לכ־11 אלף.

מרשות המסים נמסר: "בשל חובת הסודיות בחוקי המס אנו מנועים מלהתייחס לשאלות בנושאים הקשורים לחברות או לנישומים". מאינטל לא נמסרה תגובה לידיעה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
שאלת האלטרנטיבות - האם 100 חברות היו תורמות יותר למשק
בתגובה שלי אני מתרכז רק במפעלי היצור של אינטל בקרית גת - לא לפעילות ההנדסה בשאר האתרים. מפעלי היצור דורשים מיליארדים של $ של השקעה מדי כמה שנים על מנת לייצר בגאומטריה העדכנית. הבעיה שאת המיליארדים הללו מוציאים בעיקר על ציוד מחו"ל של מכונות יצור יקרות מאוד. המכונות הללו כה יקרות עד כי התחזוקה שלהן לא אחת מתבססת על צד ג לדברים שהם מעבר לסטאנדרטיים. כך שהתרומה המיידית למשק היא על פניו משנית לגודל ההשקעה. מאחר והמפעלים הללו דורשים שדרוג כל כמה שנים ואינטל מגיעה כל כמה שנים ומבקשת מענק של כמה מאות מיליוני $ חייבת לבוא כאן שאלת האלטרנטיבות. אם את אותם 500M$ בכל 5 שנים יחלקו ל- 5 קרי 100M$ לשנה ויחלקו את הכסף ל- 100 חברות בשלב שהחברה צומחת הכי מהר השלב שלאחר ה- seed - זה השלב בוא מגדילים את כמות התכנתים\המהנדסים\החוקרים פי כמה - זה כסף שיחזור ברובו למדינה דרך מיסי עבודה שלא ניתן להנדס אותם כמעט מיידית. ההשקעה בחברות הצעירות והישראליות היא בתמורה למניות ואופציות - אם תהיה הצלחה רבתי מדינת ישראל תהיה שותפה לחגיגה. חלק לא קטן מהחברות הללו יכשל - אבל חברות שיהפכו למצליחות ישלמו מיסים ע"פ מס החברות ולמדינה יהיה חלק הן בדוידנדים והן במיסים שהחברות הללו יקבלו. לדעתי, הגיעה הזמן להגיד לאינטל: אתם רוצים לשדרג מפעל יצור בקריית גת - סבבה, למה אנחנו צריכים לממן את זה? אתם מאיימים לפטר 1000 איש - נקלוט 10,000 בדרך אחרת ע"י השקעה ישירה בחברות קטנות ומבוזרות שאף יאפשרו כושר מיקוח בין החברות לעובדים (ברגע שיש 500 חברות פעילות לעובדים קל לדלג בין החברות מאשר כאשר יש 5 חברות בתחום שבקלות יכולות לצור קרטל של: אני לא גונב לך עובדים - אתה לא גונב לי עובדים, כולנו מסכימים לשלם 3000$ למהנדס לחודש - למה? כי אנחנו יכולים).
שאלה  |  29.05.14