אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טוב שנזכרתם: בנק ישראל גילה את מצוקת דיור

טוב שנזכרתם: בנק ישראל גילה את מצוקת דיור

בבנק ישראל התעקשו בשנים האחרונות כי הסכנה הגדולה של המשק היא כניסה למיתון ולא משבר הדיור, אבל כעת סימנים ראשונים מצביעים על הכרה בחומרת הבעיה. האם יצליחו אדריכלי הריבית "לשנות דיסקט"?

30.05.2014, 08:14 | ארז כהן

לאחר חמש וחצי שנים שבהן מחירי הדיור משתוללים "נזכרה" הנגידה קרנית פלוג לספר לנו שהבעיה המרכזית שמטרידה את בנק ישראל כיום איננה כלל ועיקר המצב הכללי במשק - אלא נושא הדיור.

קראו עוד בכלכליסט

ובכן, אפשר לברך על כך שבשעה טובה אדריכלי מדיניות הריבית הנמוכה התעוררו מתרדמה עמוקה וכעת הם מכירים בבעיה, אבל אז חייבים לשאול את השאלה: היכן, ריבונו של עולם, הם היו במשך חמש וחצי השנים האחרונות? הרי זו אותה קרנית פלוג שישבה לצד הנגיד פרופ' סטנלי פישר והנהנה כשהוא הסביר לכולנו שבעיית הדיור איננה נמצאת על סדר היום כלל ועיקר, וכי הסכנה הגדולה והנוראה הינה כניסת המשק הישראלי למיתון חמור וזו אותה קרנית פלוג שהסכימה עם הורדה חוזרת ונשנית של שער הריבית - שהיא הסיבה המרכזית להשתוללות המחירים כיום.

קרנית פלוג. סוף סוף מוטרדת ממשבר הדיור, צילום: עמית שעל קרנית פלוג. סוף סוף מוטרדת ממשבר הדיור | צילום: עמית שעל קרנית פלוג. סוף סוף מוטרדת ממשבר הדיור, צילום: עמית שעל

זה ארבע שנים ויותר התרעתי, הן בתפקידי הקודם כיו"ר לשכת שמאי המקרקעין והן מנתונים עדכניים שיש ברשות פירמת השמאות שבבעלותי, שבנק ישראל במו ידיו שופך שמן על מדורה מחירי הדיור ומלבה אותה עוד ועוד. הצעתי אז ליצור ריבית דיפרנציאלית שתאפשר לבנק ישראל מחד גיסא לשמר את קצב הפעילות במשק בכללותו, ומצד שני תמנע את חרב הפיפיות שגורמת לרבבות בתי אב בישראל לקחת משכנתאות ענק מופרזות, להעלות על ידי כך את מחירי הדיור, ובד בבד מסכנת לא מעט משקי בית שעשויים, חלילה, לא לעמוד בהחזרת המשכנתא.

המצב, באופן פרדוקסלי, הוחרף פי כמה בעקבות הפגנות קיץ 2011. הנטייה של קברניטי המשק, ובתוך זה ראשי בנק ישראל, לראות את המשק הישראלי כמכלול אחד, ולא לייצר פתרון דיפרנציאלי ממוקד לבעיית הדיור, יצרה בלבול בשוק רוכשי הדירות, ולאחר פאוזה של מספר חודשים בסוף 2011 ותחילת 2012, החלו המחירים לנסוק שוב כלפי מעלה, וקצב מוגבר. ומי שסבור שרמות המחירים כבר הגיעו לפסגה שממנה אין להיכן לרדת, יש לי חדשות עבורו: אם נגידת בנק ישראל וקברניטי הממשלה לא "יחליפו דיסקט", אנחנו עוד עשויים להתגעגע לרמות המחירים של היום.

על מנת שתרחיש אימים זה לא יקרה אני מציע ריבית דיפרנציאלית גבוהה יותר לאלתר לנוטלי משכנתאות (להוציא זכאים הרוכשים דירה ראשונה ועד משכנתא בגובה 750 אלף שקלים). פעולה זו צריכה להיעשות במקביל לפעולות משלימו, הראשונה שבהן היא הוצאת נושא השיווק מידי מינהל מקרקעי ישראל ויצירת מאגרים משמעותיים של קרקע מתוכננת לבנייה - מה שיגדיל בסופו של דבר משמעותית את התחלות הבנייה מכ-40 אלף יחידות לשנה כיום, לכ-70 אלף וירגיע את שוק הנדל"ן המבעבע. בנוסף, יש לעודד יזמים לקידום תכניות פינוי בינוי משמעותיות באיזורי הביקוש ושילוב מוגבר של הממשלה בקידום תכניות תמ"א 38 הנמצאות כיום באחריות העיריות. בנוסף, החזרת משקיעי הנדל"ן שברחו בשנים האחרונות מהשוק.

אם פעולות אלה לא יתממשו במהרה, אזי הצהרתה האחרונה של נגידת בנק ישראל , תהפוך לשירת הברבור של מדיניות כושלת ומוטעית שמיליוני אזרחי המדינה משלמים את המחיר עבורה.

הכותב הוא יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל לשעבר

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אצל בנק ישראל הכל מתוכנן מראש
העובדה היא שלא עובדים שם "אנשים מהשורה" אלא עשירי העם. עבור אותם אנשים שעובדים בבנק ישראל זה טוב שהמחירים עולים.. הרי יש להם המון כסף.. ולכן גם יש להם דירות. את הדירות שהם קנו לפני 10 שנים הם מוכרים היום בהון תועפות. למי הם מוכרים? לאותם קונים מסכנים שאין להם. אז איך הם יכולים לקבל החלטה אמיתית להריד את המחירים? הרי הם (וכל השכבה האקונומית בהם הם נמצאים) הם ה-מרוויחים הגדולים מכל זה. אבל יודעים מה? כשהכל ישקע בסוף - הם עוד יצאו ברווח. כי הם יודעים לנהל את הנכסים שלהם. לעומתם, פשוטי הם יפשטו את הרגל. זה כל התורה על רגל אחת.
הכל מתוכנן מראש , גליל  |  01.06.14
1.
בנק ישראל הציל את המשק מגל אבטלה מטורף ב 2009. הממשלה צריכה לבנות
אני אומר תודה לבהק ישראל שהציל את המשק מגל פיטורין ענק ב 2009. הורדת הריבית תמכה ותומכת בשקל ומונעת גל אבטלה גדול. עדיף לשלם שכר דירה גבוה אבל לעבוד מאשר להיות מובטל לאורך זמן. אם הממשלה היתה עושה מה שצריך ודואגת לבניה מסיבית ב5 השנים שחלפו מאז התחיל גל העליות - טירוף מחירי הנדלן היה נחסך מאזרחי ישראל. רק שהממשלה העדיפה לנצל את העליות כדי לגזור מיסים גבוהים משוק הנדלן. שים לב גם שהטיפול הממשלתי בעניין כלל אך ורק העלאות מיסים. חוץ מזה אם המחסור בדירות אמיתי, ולא רק תוצאה של הסטת השקעות לשוק הנדלן, הרי שגם העלאת ריבית לא תפטור את המחסור.
30.05.14