אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רמדיה: מאסרו של טכנולוג המזון קוצר; המנכ"ל יבצע עבודות לתועלת הציבור צילום: עמית שעל

רמדיה: מאסרו של טכנולוג המזון קוצר; המנכ"ל יבצע עבודות לתועלת הציבור

ביהמ"ש המחוזי קיבל את עסקת הטיעון. פרד בלק שהורשע בגרימת מוות ברשלנות ונידון לשנתיים וחצי מאסר ירצה רק 15 חודשים. לנדסברגר, שעליו הוטל קנס של 10,000 שקל, יבצע 400 שעות עבודות לתועלת הציבור

29.05.2014, 17:43 | זוהר שחר לוי

סופי בהחלט: בית המשפט המחוזי מרכז חתם היום (ה') את פרשת רמדיה כשקיבל את הסדר הטיעון בעניינם של פרד בלק, טכנולוג המזון של החברה ומנכ"ל החברה גידי לנדסברגר. בהתאם להסדר מאסרו של טכנולוג המזון יקוצר ל-15 חודשים ואילו עונשו של המנכ"ל יוחמר והוא יבצע עבודות לתועלת הציבור. 

 
לפני כשנה הרשיע בית משפט השלום את פרד בלק בגרימת מוות ברשלנות של ארבעה תינוקות ולפגיעה בעשרות נוספים וגזר עליו מאסר בפועל לשנתיים וחצי. לנדסברגר הורשע בעבירת אי מילוי תקן ונגזר עליו קנס כספי של 10,000 שקל. השניים ערערו לבית המשפט המחוזי מרכז על עונשם.
 
בחודש שעבר הגיע פרקליטו של בלק, עו"ד נתי שמחוני ממשרד הרצוג פוקס נאמן, להסדר עם הפרקליטות לפיו הרשעתו בגרימת מוות ברשלנות תיוותר על כנה אך עונשו יופחת משנתיים וחצי מאסר ל-15 חודשי מאסר בפועל בלבד. בהתאם להסדר, בלק זוכה מעבירות מרמה.
 
גם לגבי לנדסברגר הושג הסדר, באמצעות בא כוחו עו"ד ישראל לשם, ולפיו עונשו יוחמר ל-400 שעות עבודות לתועלת הציבור.
 

"הכרעת הדין החמירה עם בלק והקלה עם לנדסברגר"

 
"סברנו", כתבו השופטים ורדה מרוז, זהבה בוסתן ועופר גרוסקופף בפסק הדין, "כי כאשר מתרחשת תקלה כה קשה ביצור מזון כולי לתינוקות, יש להטיל את האחריות בגינה לא רק לפתחו של הגורם המקצועי שהיה מופקד על איכות ובטיחות המוצר, אלא גם על כתפיו של הגורם הניהולי, שחובתו לוודא כי דרך התנהלות החברה מבטיחה שכשלים מסוג זה לא יתרחשו".

גידי לנדסברגר, מנכ"ל רמדיה , צילום: אוראל כהן גידי לנדסברגר, מנכ"ל רמדיה | צילום: אוראל כהן גידי לנדסברגר, מנכ"ל רמדיה , צילום: אוראל כהן

השופטים הגיעו למסקנה שיש מקום להתערב במסקנותיו של בית משפט השלום. "להתרשמותנו", כתבו, "הכרעת הדין החמירה יתר על המידה עם בלק והקלה עם לנדסברגר, כאשר פטרה אותו מכל אחריות למחדלים של רמדיה אותה ניהל".

עוד צוין בפסק הדין כי אין מחלוקת השכשל העיקרי ביצור המוצר מקורו במחדלי חברת 'הומנה' הגרמנית, כשהגורמים בחברה זו "האחראים באורח ישיר למחדל החמור" לא הועמדו לדין, לא בארץ ולא בגרמניה ו"על כך יש להצר". "ואולם", נכתב עוד, "את אשמם ואחריותם של עובדי הומנה אין להטיל על כתפי המערערים שלפנינו. אחריותם, ואין להקל ראש בחומרתה, היא בכישלונם לפקח על איכות המוצרים שיובאו על ידם. בכך הפרו את חובתם כלפי הציבור להבטיח כי המוצר אותו הם משווקים, מוצר חיוני האמור לספק את כל מזונם של תינוקות בני יומם, הוא איכותי ובטוח, ואין בו כדי לסכן את בריאות הפעוטות. בשל מחדלים אלה עליהם לתת את הדין באופן הולם ומידתי".

פסק הדין לא שוכח את כאב המשפחות שנפגעו מהפרשה. "הורה לא יכול היה להעלות על דעתו כי פעולה טריוויאלית ויומיומית של רכישת מזון לתינוקות תוביל לתוצאות כה קשות", כך לפי פסק הדין. "אין ספק, כי הזיכרון לצד הכעס והתסכול, מלווים את המשפחות מידי יום לנוכח הכשל הנורא שהביא לאסונן. לדאבוננו, אין בכוחו של המשפט להביא מזור לצער ולכאב. כל שניתן לקוות הוא שלקחיה של פרשיה זו נלמדו והופקו, וכי מחדל דומה לא יישנה".  

בפרקליטות אמרו היום כי הם סבורים ש"ההסדר משקף נאמנה את האינטרס הציבורי בכך שהוחמרו הקביעות הנורמטיביות מאלו שנקבעו בבית משפט השלום, בהתאם לסטנדרט ההתנהגות הסביר של אלו העוסקים בהפצת מזון כולי לתינוקות רכים על פי אמות המידה בהן דגלה הפרקליטות מראשיתו של תיק זה. כל זאת, מבלי לפגוע ברף הענישה הנוהג והסביר בנסיבות תיק זה, ובניהן בעיקר חלוף הזמן והיות ההרשעה תקדימית במובנים מסוימים". 

עוד צוין כי הפרקליטות עמדה בקשר עם משפחות הנפגעים ולמעט משפחה אחת כולן הביעו את הסכמתם להצעת בית המשפט ולהסדר שהתגבש.

הפרשה התפוצצה לפני 11 שנה

פרשת רמדיה התפוצצה בנובמבר 2003, לאחר שהתברר כי תינוקות רבים שניזונו מהפורמולה הצמחית לתינוקות מתוצרת החברה הגרמנית 'הומאנה' ששווקה בישראל על ידי רמדיה, סבלו מבעיות התפתחות קשות במערכת העצבים עקב חסרונו של תיאמין (ויטמין B1) במזון. ב-2008, חמש שנים מאוחר יותר, הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד שלושה מבכירי רמדיה וחמישה עובדי משרד הבריאות. האישומים נגד עובדי משרד הבריאות הסתיימו בהסדרי טיעון בהם הודו בעבירת "מעשה העלול לגרום להפצת מחלה" ובתמורה לא הורשעו בפלילים אך נידונו לעבודות לתועלת הציבור. 

עורכי דינו של בלק, נתי שמחוני ואסף קליין ממשרד הרצוג, פוקס, נאמן, מסרו כי "עם השתתפותם בכאב וצער המשפחות, הם שבעי רצון מכך שבחלוף למעלה מעשור, הגיעה הפרשה לסיומה".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הרגו ופצעו תינוקות ברשלנות וזה הדיון והעונש. כנסו...
אם בוזגלו מקרית מלאכי העובד בהסעות והובלות עם מיניבוס. היה שוכח במיניבוס חומר רעיל ונדיף שהוביל קודם. ובעקבות מחדלו מתו 3 ילדים. נפצעו ונותרו נכים עוד 20 ילדים. מה היה העונש המתקבל בהרכב השמות המפוצצים שישבו בדין ??? כיתבו בבקשה בתגובות.
תינוק נכה אחד מרבים , מוסדות שונים  |  30.05.14
1.
אתם מבינים שם למעלה מדוע הציבור כבר לא מאמין במערכת המשפח
חברה שהורגת שלושה מלקוחותיה והופכת עשרות מהם לנכים לכל חייהם - בעלי החברה מזוכים מכל אשמה, המנהל ירצה חודשיים וחצי עבודות שירות, וטכנולוג המזון יישב בכלא שנה אחת בלבד, כי משנה וחצי ינוכה שליש על התנהגות טובה. ואתם רוצים, שופטים יקרים, שאחרי עונשים כאלה מישהו יאמין בכם? הציבור בז לכם ובצדק. הציבור מבין כי הפרקליטות חלשה ונרפית מול עוכרי דין מעולים הנשכרים במליונים כדי להגן על הרשלנים והמושחתים, וגם השופטים ברובם (פרט לדוד רוזן ועוד כמה צדיקים בסדום ובעמורה) חלשים ונרפים.
רן לוי  |  29.05.14