אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח כלכליסט

אילן בן־דב כבר בזבז את כל תשע הנשמות שלו

שלושה הסדרי חוב מאחור ואחד עתידי, אובדן צפוי של האחזקה בפעילות סמסונג בישראל, סכסוך עם השותף לאחזקה בשליטה בפרטנר חיים סבן וחוב בערבות אישית של 88 מיליון שקל לבנק לאומי. האם ייתכן שלאילן בן־דב נגמר המזל?

01.06.2014, 06:52 | יניב רחימי וגולן חזני

בראיונות שאילן בן־דב העניק לתקשורת הוא הקפיד תמיד לתחזק את דימוי חתול הרחוב שדבק בו. הילד שגדל בשכונת יד אליהו בדרום תל אביב, שעזר בפרנסת הבית לפני שמלאו לו עשר שנים ושהפך למיליונר בעשר אצבעות.

כיאה לחתול רחוב, לבן־דב, כך התברר, יש תשע נשמות. פעם היה זה חיים סבן שזרק לו גלגל הצלה ברגע האחרון ורכש את השליטה בפרטנר, בהזדמנות אחרת היה זה פרופ' אמיר ברנע שסייע עם חוות דעת מפרגנת, ולאחרונה מחזיקי האג"ח סיכמו עם בן־דב על הסדר חוב שממנו הוא יצא עם שריטה לא עמוקה.  

קראו עוד בכלכליסט

אבל גם לחתול עם תשע נשמות מתישהו נגמר המזל. בסוף השבוע האחרון הודיעה חברת סקיילקס שבשליטת אילן בן־דב כי בכוונתה לפנות לנאמני האג"ח שלה כדי שיפנו לבית המשפט במטרה למנות מומחה לצורך קיום מו"מ להסדר חוב בין סקיילקס לבין כל נושיה. זה קורה חמישה חודשים בלבד לאחר שסקיילקס כבר חתמה על הסדר חוב מול הנושים.

אילן בן דב, צילום: אוראל כהן אילן בן דב | צילום: אוראל כהן אילן בן דב, צילום: אוראל כהן

הסיבה הפעם לחוסר היכולת של החברה לעמוד בהתחייבויותיה: הרעה משמעותית ביחסים מול סמסונג (ראו הרחבה במסגרת). סקיילקס מחזיקה בסמסונג ישראל שמשווקת את מוצרי החברה העולמית בישראל. זו החברה התפעולית המרכזית בפירמידה של סקיילקס ומקור מרכזי להחזר חובותיה. הרעה ביחסים מול סמסונג העולמית פירושה פגיעה בתזרים המזומנים וביכולת פירעון החובות של סקיילקס.

מעבר לכך, למחזיקי האג"ח של בן־דב יש אקדח נוסף ביד: הסכסוך בינו לבין חיים סבן המחזיק עמו בשליטה בחברת פרטנר. מדו"חות סקיילקס עולה כי הסכסוך, שנחשף ב"כלכליסט", עלול להביא את בן־דב למצב של העמדה של האג"ח מסדרות ד' וו' של חברת סקיילקס לפירעון מיידי.

סבן מחזיק כיום ב־31% מפרטנר ובן־דב ב־14% מהחברה. על פי הדו"חות, אחד מתנאי ההסכם מול מחזיקי האג"ח קובע כי על סקיילקס להחזיק (יחד עם סבן) ב־26% ממניות פרטנר לפחות. יציאה של סבן מגרעין השליטה תשאיר את סקיילקס עם 14% בלבד, ומכאן הזכות לפירעון מיידי.

1. שומט חובות סדרתי

"מה שקורה פעם אחת אינו יכול לקרות שוב. אולם מה שקורה פעמיים יקרה גם בפעם השלישית". נראה שהמשפט הזה, הלקוח מתוך הספר "האלכימאי", מתאר את אילן בן־דב באופן מדויק כפי שרק פאולו קואלו מסוגל לעשות.

הסדרי חוב הם מאפיין צפוי ובלתי נפרד של פעילות עסקית, כך נקבע בדו"ח של ועדת אנדורן שבחנה את הסדרי החוב בישראל. אג"ח אינה נכס חסר סיכון, ותמיד ישנו איזה סיכון שעלול לצוץ ולהתממש. אלא שבמקרה של בן־דב הסטטיסטיקה מראה שהסיכון חייב להתממש. אחרי ששלוש חברות ציבוריות בשליטתו, טאו, סאני וסקיילקס, כשלו בהחזר החוב למשקיעים, אילן בן־דב הצועד לקראת הסדר חוב שני בסקיילקס ורביעי בסך הכל, הרוויח ביושר את מעמדו כשומט חובות סדרתי.

2.לאבד גם את הפרה וגם את התרנגולת

אילן בן־דב בנה את הפירמידה שלו על פי מודל הפרה והתרנגולת. את הפרה, הלא היא פרטנר, בן־דב חלב כמה שרק אפשר. וכשלא ניתן היה לחלוב עוד, פנה לבית המשפט כדי שזה יאשר חלוקת דיבידנד חריגה שלא עומדת במבחן הרווח.

הרפורמה בענף הסלולר סתמה את הגולל על פרת המזומנים של בן־דב, והוא שם את יהבו בתרנגולת שלו, שמטילה עבורו ביצי זהב מאז קיבל את הזיכיון להפיץ בישראל את המכשירים הסלולריים של סמסונג בשנת 1998.

מודל "הפרה והתרנגולת" של בן־דב קרס אל תוך עצמו בשבוע שעבר כשחיים סבן, בעל השליטה העיקרי בפרטנר, הבהיר לבן־דב שהוא לא יראה דיבידנדים בקרוב, וכשסמסונג הוציאה לבן־דב כרטיס צהוב והקפיאה אשראי ספקים.

 

3.גלולת הרעל כבר לא בתוקף

הזיכיון להפצת מוצרי סמסונג היה המגן של בן־דב, מה ששמר עליו מפני איבוד השליטה בפירמידה. במסגרת הסכם ההפצה נקבע שבמקרה של שינוי שליטה בסקיילקס, תקום לסמסונג הזכות לבטל את הזיכיון.

כל עוד גלולת הרעל הזאת היתה רלבנטית, מעמדו של בן־דב כבעל השליטה בסקיילקס היה מובטח. כך הצליח בן־דב להשלים הסדר חוב בסקיילקס ולשמור על אחזקותיו בחברה מבלי שהוא מביא תרומה של ממש להסדר. אלא שההידרדרות שנרשמה בשבוע שעבר ביחסים עם סמסונג הקוריאנית מסירה את החסינות שממנה נהנה בן־דב. אם למו"מ בהסדר החוב הראשון של סקיילקס בן־דב נכנס עם קלף מנצח, לדיונים לקראת הסדר החוב השני הוא מגיע חשוף, בלי שיש לו מה להציע לנושים.

4.בינתיים מחזיקי האג"ח בסאני סובלים בשקט

בעיה של אופי הפעם הסיפורים כבר לא יספיקו בכל פעם, בעלי החוב של בן-דב הלכו איתו מכיוון שהאופציה שעמדה על הפרק תמיד נראתה גרועה יותר. זה מה שאילן בן־דב יודע לעשות הכי טוב: לשווק מציאות מדומה גולן פרידנפלד, 3 תגובותלכתבה המלאה

כבר שנתיים שמחזיקי האג"ח של סאני, החברה שבראש הפירמידה של בן־דב, יושבים בחושך וסובלים בשקט. מדי כמה חודשים הם מתכנסים לישיבה נוגה במשרד עו"ד גיא גיסין ומאשרים בכניעה דחייה נוספת בחוב של סאני כלפיהם.

למחזיקי האג"ח של סאני יש אמנם שעבוד על כל המניות של בן־דב בסקיילקס, אבל עד היום הם חששו שאם יממשו את זכותם ויקבלו לידיהם את מניות סקיילקס, שינוי השליטה יוביל לביטול הזיכיון להפצת מכשירי סמסונג.

עכשיו, כשמערכת היחסים עם סמסונג עלתה על שרטון, הם לא יהססו לממש את הבטוחה שלהם ולהשתלט על סקיילקס. אלא שלנוכח מצבה העגום של סקיילקס, שלדו"ח שלה הוצמדה הערת עסק חי, נראה שהבטוחה הזאת לא שווה את הנייר שעליה היא כתובה. מה שלא יעשו, מחזיקי האג"ח של סאני ייצאו קירחים, מכאן ומכאן.

כמה קירחים? שווי האחזקות של סאני בפירוק, ללא מניות סקיילקס, מוערך ב־55 מיליון שקל מול חוב של 280 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ולנושים הלא מובטחים. המשמעות: החזר של 20% בלבד, ואם תרצו, תספורת של 80%.

5.לא כל הנושים שווים מול סקיילקס

לא חלפו חמישה חודשים מאז השלימה את הסדר החוב הראשון שלה ב־5 בינואר השנה, ושוב סקיילקס פותחת במו"מ לגיבוש הסדר חוב נוסף, מה שהופך את ההסדר הקודם באופן אוטומטי ל"הסדר סקיילקס הראשון". ממש כמו במלחמות ובסרטי המשך.

בתרחיש שגורלו של בן־דב יהיה דומה לזה של נוחי דנקנר, מוטי זיסר והרצל חבס, מחזיקי האג"ח של סקיילקס יקבלו לידיהם את השליטה בחברה עם חוב נטו של 880 מיליון שקל ומנגד אחזקה במניות פרטנר ששווי השוק שלהן הוא 575 מיליון שקל. המשמעות היא החזר חוב של 65% ותספורת של 35% למחזיקי האג"ח של סקיילקס.

אלא שבעוד כל האנשים שווים, לא כל הנושים שווים. אלו שמלכתחילה העמידו לסקיילקס אשראי המובטח בשעבוד על מניות פרטנר, יזכו לקבל שיעור גבוה יותר מהחוב של החברה כלפיהם וחלקם אף ייהנו מהחזר מלא. האחרים יספגו תספורת של 70%.

6. לא נותנים קרדיט אבל מחלקים אשראי

בוודאי תתפלאו לשמוע שגם אחרי שלושה הסדרי חוב המוסדיים ממשיכים לתת לבן־דב הלוואות. ביוני 2013 סקיילקס הצליחה לגייס 134 מיליון שקל בהנפקת סדרת אג"ח חדשה, ואם לא די בכך, רק לפני חודשיים אקסלנס העמידה לסקיילקס הלוואה של 50 מיליון שקל.

מסתבר שהמוסדיים אמנם מספקים לסקיילקס אשראי, אבל לבן־דב הם לא נותנים קרדיט. כנגד ההלוואות האלו סקיילקס נדרשה לשעבד מניות פרטנר בשווי הכפול מהיקף החוב. מלבד ריתוק הביטחונות, סקיילקס נאלצת לשלם מחיר גבוה גם על המוניטין שלה, ולראיה, סדרת האג"ח החדשה נושאת ריבית שנתית של 9% + מדד.

המוסדיים כבר מבינים שלהעמיד הלוואה לחברה שבשליטת בן־דב זה משחק באש, לכן הם עושים זאת כמו שקיפודים עושים אהבה. לאט ובזהירות.

7. המשולש בין בן־דב, עו"ד שגב ובנק לאומי

למרות הדרמה הגדולה שמתחוללת בסקיילקס, שעתידה לחולל שינוי במבנה הבעלות על סקיילקס וסאני, מה שמטריד את אילן בן־דב היא התרחשות בגזרה אחרת לחלוטין. בעוד האירועים בסקיילקס מאיימים על היכולת שלו לחזור למרכז הבמה העסקית, הסאגה בטאו, שנמצאת בהליכי פירוק, מסכנת את מה שבן־דב כבר הספיק לצבור.

אם גזרת סקיילקס עוסקת בצמיחה מחודשת, שדה הקרב של טאו עוסק בהישרדות. הסיבה הראשונה לכך היא שחוב של טאו כלפי בנק לאומי בהיקף של 88 מיליון שקל מובטח בערבות אישית של בן־דב, מה שכבר הוביל לצו עיקול זמני שהוצא כנגד חלק מנכסיו. הסיבה השנייה היא שאילן בן־דב נתון לחקירות של עו"ד יוסי שגב שמונה למפרק של טאו וטוען שבן־דב והנהלת טאו פעלו לטובת בנק לאומי על חשבון מחזיקי האג"ח.

תגיות