אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להקרין או לא להקרין? צילום: עמית שעל

להקרין או לא להקרין?

הפתיחה החגיגית של משחקי המונדיאל ממחישה היטב את המציאות הבלתי ברורה של שידוריו במקומות ציבוריים

10.06.2014, 08:59 | עו"ד גלעד גפני

הפתיחה החגיגית של משחקי המונדיאל מעוררת מחדש את שאלת חוקיות ההקרנה הפומבית של אירוע ספורט חשוב זה. אלא שהפעם ניצבים אלו המבקשים להקרין בפומבי את המשחקים במין אפילה, כאשר מענה ראוי וברור לשאלה האם מותר או אסור להקרין את המשחקים - אין בנמצא.  

קראו עוד בכלכליסט

רואים כדורגל בקיוסק. הכדורגל אינו יצירה, צילום: עמית שעל  רואים כדורגל בקיוסק. הכדורגל אינו יצירה | צילום: עמית שעל רואים כדורגל בקיוסק. הכדורגל אינו יצירה, צילום: עמית שעל

בשנים האחרונות הפכו התביעות על הפרת זכויות השידור באירועי ספורט שונים כדוגמת המונדיאל לדבר שבשגרה.

תחילתן של תביעות אלו בפאבים, מסעדות, בתי קפה ובמקרים אחדים התגלגלו לפתחו של בית המשפט תביעות כנגד שווארמה השכונתית ובפיצוצייה אשר הקרינו את אירוע הספורט באופן כזה שכל עובר אורח במקום יכול היה ליהנות מ"החגיגה".  

איך זה קרה? בעלי בתי עסק הקרינו ליושבי המקום את המשחק ובין "הלקוחות" היה חוקר מטעמה של זכיינית השידור. החוקר תיעד את ההקרנה "האסורה" ובחלוף מספר שבועות התקבל לידיהם של בעלי העסקים הקטנים מכתב התראה לתשלום עבור הפרת זכויות השידור, ובמידה ולא נענו לדרישה, הוגשה התביעה.

לאלו מכם התוהים, במידה מסוימת של צדק, מדוע בכלל צריך לשלם? ובאילו זכויות יוצרים מדובר? הרי זה לא שיר, לחן או הצגה אלא בסך הכול אירוע ספורט בעל סוף מאולתר.

נסביר בקצרה כי התשלום על זכויות השידור במקומות אינו על המשחק אלא על הפקת המשחק - והפקת המשחק היא "היצירה". באשר לאלו הסבורים כי די בתשלום עבור המנוי לכבלים ללוויין ואף לרשות השידור- אגף הגבייה, נבהיר כי תשלום זה אמנם מכשיר את פעולת "הצפייה" אך אין בו כדי להקנות את זכות השידור, הביצוע בפומבי או ההקרנה.

כדי להכריע באותן התביעות ולקבוע האם אכן בוצעה הפרה, התוו בתי המשפט לאורך השנים מספר מבחנים המסייעים להבחנה מתי באמת מדובר ב"ציבור" שפעולת הביצוע או השידור אליו אסורה. מבחן אחד הינו "מבחן הקהל" המבקש לבחון את אופיו של הציבור הבא לצפות בהקרנה - ככל שאותו הקהל היה אקראי, מתחלף וגדול יותר, כך נטה בית המשפט לראות בו כ"ציבור", בשונה מהקרנה פרטית לחברים ולמשפחה. מבחן שני הינו "מבחן הרווח" המבקש לבחון את התועלת הכלכלית הקיימת בהקרנה. מבחן נוסף הינו "מבחן הייעוד", הדומה במקצת למבחן הרווח, אך מטרתו היא לבחון האם ההקרנה נועדה לשרת את הציבור הרחב. כך למשל, לבעל פאב המעמיד מקרן, מסך ענק ומערכת הגברה, קשה יהיה לטעון מאוחר יותר כי עשה זאת לרווחתם הבלעדית של הברמן, המלצרית והשומר בכניסה. 

בין אי בהירות להחמצה

עד כאן באשר למה שהיה, ובמה נשתנה מונדיאל 2014? בשתי מילים: "אי בהירות". במילה אחת: "החמצה".

רשות השידור הינה בעלת זכויות השידור של המונדיאל. תשובתה הרשמית של הרשות לפנייה בנוגע לתעריפי הקרנה פומבית של המשחקים ואופן הסדרת התשלום הייתה:

"פיפ"א לא מאשרת רישיונות נוספים להקרנות פומביות של המונדיאל. הגשת הרישיונות נערכה עד ה-9.5.14 בפלטפורמה מיוחדת לכך שנסגרה. על הפלטפורמה ותאריך היעד רשות השידור יצאה בהודעה מסודרת לציבור באתר האינטרנט של הרשות. מחלקת השיווק ביקשה הארכה מפיפ"א בעניין זה וקיבלה הארכה נוספת שגם כן כבר פגה. בקשת ארכה נוספת לא צלחה. למען הסר ספק, לא משנה אם מדובר בהקרנה פומבית מסחרית (גדולה) או קטנה ופרטית במקום ציבורי".

אם כך, מאוחר מדי כדי לקבל רישיון הקרנה ובלאו הכי אין זה משנה אם זו הקרנה מסחרית ציבורית גדולה, פרטית או קטנה - שכן מן התגובה משתמע כי כל אחת מהן אסורה. אלא שתשובת הרשות לא עולה בקנה אחד עם התקנון של פיפ"א (התאחדות הכדורגל העולמית).

אכן, עולה כי המועד האחרון להגשת בקשה לרישיון שידור ציבורי (9.5.14) חלף. אלא שעיון מעמיק בתקנון של פיפ"א מעלה מידע חשוב נוסף הראוי לחשיפה: ההבחנה בין שידור ציבורי מסחרי (COMMERCIAL PUBLIC VIEWING EVENT) המצריך קבלת רישיון ותשלום בהתאם לכמות המקומות המתוכננת למופע, לבין שידור ציבורי לא-מסחרי שאינו דורש רישיון ולכן גם לא תשלומים (אשר אותם פיפ"א מתחייבת להעביר לתרומה), תלוי במאפיינים מסוימים כמו למשל - האם נגבים דמי כניסה ישירים או עקיפים למופע והאם האירוע ממומן על ידי ספונסרים וחסויות שונות.

כאשר המידע המעניין ביותר הוא שעל פי פיפ"א, הקרנת המשחקים בבתי עסק כגון בר, מועדון או מסעדה אינו נחשב לשידור ציבורי מסחרי ולכן לא דורש מפיפ"א קבלת רישיון וגם לא תשלום כלשהו עבור ההקרנה. כל שנדרש היה זה למסור לפיפ"א את הפרטים אודות בית העסק עד המועד שנקבע. כך ניתן היה להסדיר ההקרנה בשקט ובשלווה.

האם מידע חיוני זה אכן פורסם בזמן כהלכה? מהי עמדתה של הרשות ביחס להקרנה ציבורית לא מסחרית רגילה? ומה יעלה בגורלם של בתי עסק אשר יקרינו את המונדיאל? אף לא לאחת משאלות אלו ישנה תשובה חד משמעית וברורה.

אך אם בכל זאת בכוונתכם להקרין משחקים בבית קפה בפאב או במסעדה, מוטב יהיה, לכל הפחות, להיצמד לתקנות פיפ"א -  לא לקבל חסויות וכן לא לגבות דמי כניסה.

באשר לכל היתר, אם בכוונתכם לארח בבית חברים כדי לצפות במונדיאל, גם הנכם נדרשים שלא לגבות דמי כניסה וגם לא תשלום עבור הפיצוחים והשתייה, ולא כי תהיה זו הפרה, אלא בגלל שהתנהגות שכזו, פשוט אינה חברות טובה. מונדיאל מהנה לכולם.

הכותב הינו עו"ד לקניין רוחני ממשרד גד מינא ושות'

תגיות